Vladimir Putin a Viktor Juščenko

Vladimir Putin a Viktor Juščenko | foto: Reuters

Juščenko s Putinem: Urovnali jsme spor kolem dodávek plynu

  • 15
Ruský prezident Putin a jeho ukrajinský protějšek Juščenko v Moskvě urovnali spor o plyn. Ruský Gazprom hrozil, že dnes večer Ukrajině částečně uzavře kohouty, protože Kyjev nezaplatil 1,5 miliardy dolarů za předchozí dodávky. "Ale dosáhli jsme dohody," prohlásil Putin po setkání s Juščenkem.

"Vedli jsme pozitivní rozhovor. Rusko přijalo ukrajinské návrhy, Gazprom je s nimi spokojený," prohlásil po schůzce Putin. "Ukrajina souhlasí, že ve čtvrtek začne splácet dluh, který se nahromadil v listopadu a prosinci loňského roku, protože nebyly podepsány příslušné smlouvy," řekl Juščenko.

Ruský plynárenský gigant Gazprom, v jehož čele stojí téměř jistý budoucí prezident země Dmitrij Medveděv, hrozil snížením dodávek plynu pro Ukrajinu o čtvrtinu. Moskva totiž žádala, aby Kyjev zaplatil dlužných 1,5 miliardy dolarů za předchozí dodávky.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ale prohlásila, že její země dluží Rusku jen asi miliardu dolarů. Tu je ochotná splácet, ale po částech. Spor tak přijel do Moskvy vyřešit právě Juščenko. Před jednáním on i Putin přiznali, že ve vztahu mezi oběma zeměmi existují jisté problémy, o nichž je třeba jednat. "Nicméně Rusko pro nás zůstává strategickým partnerem," řekl Viktor Juščenko.

Vladimir Putin nicméně přistoupil i k ostřejším vyjádřením. Pokud by prý Ukrajina vstoupila do Severoatlantické aliance, Rusku nezbude než na Kyjev namířit rakety. "Nebojím se jen to vyslovit. Děsivé je dokonce jen přemýšlet o tom, že by Rusko - v reakci na možné umístěné částí protiraketového štítu na Ukrajinu - na ni muselo zacílit své raketové systémy," odpověděl na dotaz týkající se případného vstupu Kyjeva do NATO.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video