Boris Johnson na summitu G7 ve francouzském městě Biarritz. (25. srpna 2019)

Boris Johnson na summitu G7 ve francouzském městě Biarritz. (25. srpna 2019) | foto: Reuters

Johnson na úterý svolal představitele zemí G7. Chce mluvit o Tálibánu

  • 46
Skupina vyspělých ekonomik G7 se v úterý sejde, aby projednala krizi v Afghánistánu. V neděli to oznámil premiér Boris Johnson, Británie nyní společenství předsedá. Premiér zároveň státy vyzval, aby zvážily způsoby, jak v asijské zemi předejít dalšímu vyhrocení situace. K představitelům zemí se virtuálně připojí i Joe Biden.

Nad Afghánistánem minulý týden bleskově převzalo kontrolu radikální hnutí Tálibán. Do rukou povstalců padla bez odporu i metropole Kábul a z hlavního města vzápětí začala chaotická evakuace cizinců i místních obyvatel. 

Mezi lidmi panují obavy z návratu podobně tvrdého režimu, jaký Tálibán zavedl během své předchozí vlády v letech 1996 až 2001.

„Je nutné, aby mezinárodní společenství společně pracovalo na zajištění bezpečných evakuací, aby předešlo humanitární krizi a aby podpořilo afghánský lid a zabezpečilo pokrok za posledních dvacet let,“ napsal Boris Johnson na Twitteru.

Británie nyní předsedá skupině G7, kam kromě ní patří i Spojené státy, Itálie, Francie, Německo, Japonsko a Kanada.

K představitelům těchto států se virtuálně připojí i americký prezident Joe Biden. V neděli to podle Reuters uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Biden podle ní s ostatními lídry kromě současné situace v Afghánistánu projedná i humanitární pomoc pro afghánské uprchlíky.

Britský generál šokoval vyjádřením. Chce dát Tálibánu šanci vládnout: 

19. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video