Americký prezident Joe Biden ukazuje čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi na...

Americký prezident Joe Biden ukazuje čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi na setkání Kalifornii starou fotografii. (15. listopadu 2023) | foto: Profimedia.cz

Biden a Si si telefonovali. Kromě bezpečnosti řešili i umělou inteligenci

  • 17
Napětí kolem Tchaj-wanu, umělá inteligence, obchodní politika i bezpečnostní otázky patřily mezi témata úterního telefonátu prezidentů USA a Číny Joea Bidena a Si Ťin-pchinga. Oba spolu hovořili poprvé od listopadu. Biden zdůraznil nutnost udržet „mír a stabilitu“ v Tchajwanském průlivu, zachovat vládu práva a svobodu plavby v Jihočínském moři.

Úterní telefonát byl prvním rozhovorem obou lídrů od jejich setkání v listopadu loňského roku poblíž San Franciska, má tak navazovat na pravidelné dialogy mezi oběma mocnostmi. Si a Biden „si upřímně a do hloubky vyměnili názory na vztahy mezi Čínou a USA a na otázky, které jsou v jejich společném zájmu“, napsala o rozhovoru čínská státní tisková agentura.

Podle čínských médií, na která se odkazují západní agentury, hovořili oba prezidenti také o ruské agresi na Ukrajině nebo o rostoucím napětí na Korejském poloostrově. Telefonát byl podle AP začátkem několika týdnů americko-čínských jednání na vysoké úrovni.

Noční můra USA. Čína staví „neviditelné“ ponorky a buduje podmořskou zeď

Ve čtvrtek má totiž do Číny odcestovat ministryně financí Janet Yellenová a v následujících týdnech také ministr zahraničí Antony Blinken. Konzultace na pracovní úrovni budou pokračovat i v nadcházejících týdnech a měsících. Plánovány jsou rovněž návštěvy členů čínské vlády v USA. Kromě toho se brzy uskuteční telefonický rozhovor mezi ministry obrany obou zemí, uvádí agentura DPA.

Americké úřady hovořily o „otevřené a konstruktivní diskuzi“ mezi oběma státníky, v níž se prezident Biden vyjádřil i k mnoha kritickým bodům, včetně čínské podpory ruského zbrojařského průmyslu v době války na Ukrajině, čínského postoje k Tchaj-wanu a otázce „nekalých“ obchodních praktik.

Kongresmani si zahráli válku s Čínou, spojenci nechali USA na holičkách

Americký prezident podle informací z Bílého domu vyjádřil své trvalé znepokojení nad nespravedlivou obchodní politikou a „netržními hospodářskými praktikami Číny“, uvádí Reuters.

Oba představitelé však uvítali pokračující úsilí o zachování otevřených komunikačních kanálů a vzájemných vztahů prostřednictvím vysoké diplomacie, uvádí Bílý dům.

Na stole se objevilo znovu téma drog. Během listopadového setkání v Kalifornii se totiž Biden a Si mimo jiné dohodli na spolupráci v boji proti pašování fentanylu – drogy, která je zodpovědná za úmrtí desítky tisíc Američanů ročně. Komponenty pro výrobu tohoto opiátu často pocházejí z Číny. Peking by proto měl omezit vývoz některých chemických látek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video