Jihokorejský prezident Mun Če-In promlouvá k parlamentu

Jihokorejský prezident Mun Če-In promlouvá k parlamentu | foto: Reuters

Jižní Korea vítá možný summit s KLDR. Chce začít znovu komunikovat

  • 20
Soul vítá, že Severní Korea připustila možnost společného summitu. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení nyní očekává rychlé zahájení hovorů s KLDR a obnovení komunikační linky mezi zeměmi, uvedl resort. Sestra severokorejského lídra Kim Čong-una dříve uvedla, že účast zváží pod podmínkou vzájemné úcty.

„Pro tyto rozhovory musí být nejprve obnovena mezikorejská komunikační linka, jelikož hladká a stabilní komunikace je důležitá,“ uvedl resort pro sjednocení ve svém prohlášení. Informovala o tom agentura Reuters. Země se přes horkou linku obvykle spojují dvakrát denně, ale od srpna nefunguje, jelikož Severní Korea přestala na volání z jihu odpovídat.

Kim Jo-čong se v sobotu podle severokorejské státní tiskové agentury KCNA nechala slyšet, že Pchjongjang zváží účast na summitu se svým jižním sousedem, pokud bude ve vzájemných vztazích panovat úcta.

Kimova sestra má v politbiru a vedení země čím dál silnější vliv:

21. dubna 2020

Uvedla to den poté, co Severní Korea vyzvala Spojené státy a Jižní Koreu, aby upustily od své údajně nepřátelské politiky a dvojích standardů. Teprve poté bude podle KLDR možné zahájit rozhovory o formálním ukončení korejské války z let 1950 až 1953.

Tento konflikt skončil příměřím, ale nikoli mírovou smlouvou. Jihokorejský prezident Mun Če-in ve svém projevu na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku v úterý zopakoval výzvu k ukončení válečného stavu. Později konstatoval, že se krátí čas, aby se povedlo dosáhnout pokroku do května příštího roku, kdy mu končí mandát.

Konec korejské války? Zvážíme dialog s Jižní Koreou, řekla Kimova sestra

Severokorejský vývoj jaderných zbraní komplikuje otázku formálního ukončení války, píše Reuters. KLDR usiluje o oficiální ukončení konfliktu už desítky let, ale USA se zdráhají souhlasit, pokud Pchjongjang nezastaví svůj jaderný zbrojní program.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video