V jemenské Saná dochází k ostrým střetům (25. května 2011) | foto: AP

Jemen se mění v krvavé bojiště, zemřely desítky lidí

  • 8
Jemenská metropole Saná se mění v bojiště. Za noc přibylo dalších nejméně 24 mrtvých. Od pondělka zemřelo už bezmála 70 lidí. Americké ministerstvo zahraničí nařídilo většině svých zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, aby zemi opustili.

Muslimskou zemí na Arabském poloostrově zmítají nepokoje už několik měsíců. Lidé volají po odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který zemi vládne přes 30 let. V pondělí se rozhořely ostré střety mezi prezidentovými vojáky a bojovníky nejmocnějšího jemenského kmenového svazu Hašídů vedeného šajchem Sádikem Ahmarem.

Prezident Alí Abdalláh Sálih nyní nařídil zatčení šajcha Ahmara a obvinil ho z "ozbrojeného povstání". Naopak Ahmar v televizi al-Džazíra nařkl Sáliha, že chce zatáhnout Jemen do občanské války. Šajch Ahmar je prý připraven okamžitě zastavit boje, pokud to samé nařídí svým jednotkám i prezident.

"Žádné vyjednávání se Sálihem nefunguje, je to lhář, lhář," řekl šajch Ahmar agentuře Reuters. Potvrdil také, že v zemi pokračují krvavé boje.

V jemenské Saná dochází k ostrým střetům (25. května 2011)
V jemenské Saná dochází k ostrým střetům (25. května 2011)
V jemenské Saná dochází k ostrým střetům (25. května 2011)

Pozorovatelé v Saná podle agentury DPA dosud většinou nedospěli k názoru, že jde o začátek občanské války, protože demonstranti i strany stále ještě trvají na tom, že jejich protesty mají zůstat pokojné.

Američtí diplomaté mají odjet domů

Dohoda o předání moci

Dohodu o předání moci výměnou za beztrestnost vypracovaly a zprostředkovávaly arabské státy v Perském zálivu ve snaze pokojně vyřešit politickou krizi v Jemenu, která trvá již několik měsíců. Dohodu podepsali zástupci opozice a vládní strany. Sálihovo odstoupení je hlavním, kategorickým požadavkem jemenské opozice.

USA vyzvaly všechny strany konfliktu v Jemenu k okamžitému ukončení násilností a prezidenta Sáliha k podepsání dohody o předání moci a odstoupení. Ministerstvo zahraničí USA také nařídilo většině svých zaměstnanců v Saná, aby ze země odjeli.

Francie odsoudila současné boje v Saná, připsala "plnou odpovědnost" za politickou krizi v Jemenu Sálihovi a jeho opakovanému odmítání podepsat dohodu o předání moci. Prezident, který zemi vládne přes třicet let, slíbil podepsat dokument už třikrát. Ani jednou tak ale neučinil.

Kmenoví bojovníci ve středu získali kontrolu nad několika veřejnými budovami, včetně sídla agentury SABA a národní letecké společnosti Yemenia.

SABA ale podle agentury AFP stále pokračuje ve vysílání oficiálních prohlášení. Ozbrojenci údajně stále usilují o obsazení ministerstva vnitra.

Svědci agentuře Reuters řekli, že dům šajcha Ahmara byl v noci těžce poškozen a exploze byly slyšet z řady míst v Saná. "Zdá se, že to jsou těžší zbraně než samopaly a granáty z minulých dnů," řekl jeden z obyvatel čtvrti Hasaba.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video