Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tiskové konferenci k ukrajinské krizi. (11. března 2014) | foto: Reuters

Uprchlý exprezident Janukovyč vyzval Zelenského k míru za každou cenu

  • 814
Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který po svém náhlém pádu před osmi lety uprchl do Ruska, vyzval toho současného, Volodymyra Zelenského, aby zastavil za každou cenu krveprolití v zemi.

„Jste osobně povinen zastavit krveprolití za každou cenu a dosáhnout mírové dohody. To se od vás očekává na Ukrajině, v Donbasu a Rusku,“ stojí ve výzvě, kterou v úterý zveřejnila agentura RIA Novosti.

Janukovyč dodal, že by „ukrajinský lid a i partneři Kyjeva na Západě byli za takovýto krok vděční“.

„Chci apelovat na Volodymyra Zelenského prezidentským a dokonce trochu otcovským způsobem. Volodymyre Oleksandroviči, pravděpodobně sníte o tom, že se stanete skutečným hrdinou. Ale hrdinství není okázalé, nejde o boj do posledního Ukrajince,“ prohlásil Janukovyč, o kterém se spekuluje, že Moskva zvažuje jeho opětovné dosazení do čela okupované Ukrajiny.

Janukovyč je v Minsku. Rusové chtějí vlastizrádce v čele Ukrajiny, píše web

Janukovyč také napsal, že s bolestí vnímá, co se nyní v jeho vlasti děje, a hluboce soucítí s utrpením, které jsou Ukrajinci nuceni snášet. Zelenského ještě obvinil, že údajně od prvního dne sliboval, že válku zastaví, což je důvodem, proč ho prý celá Ukrajina v tu chvíli podporovala.

Janukovyč se stal terčem masivních protestů v letech 2013 a 2014, když odmítl podepsat dlouho plánovanou asociační dohodu s EU a naopak chtěl Ukrajinu ještě více připoutat k Rusku.

Ze země uprchl za pomoci ruských tajných služeb do Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdil, že bývalému prezidentovi šlo o život, protesty odsoudil jako puč.

V roce 2019 Ukrajina Janukovyče odsoudila v jeho nepřítomnosti za vlastizradu a pomoc vedení agresivní války na třináct let do vězení. Exprezident tehdy obvinění popřel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video