Izraelský premiér Barak se ujal funkce

- Izraelský premiér Ehud Barak, jehož vládu v úterý večer schválil tamní parlament, dnes převzal premiérský úřad v Jeruzalémě od svého předchůdce Benjamina Netanjahua a ujal se oficiálně funkce předsedy vlády. "Povedu Izrael a Blízký východ k míru," řekl Barak při přebírání úřadu. Zároveň oznámil, že se do konce týdne sejde s egyptským prezidentem Husním Mubarakem a s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem.
"Předáváme zemi v dobrém stavu, panuje zde klid a pocit osobního bezpečí," řekl Netanjahu, který se v úterý vzdal poslaneckého křesla a odešel z politiky.

Barak bude zastávat kromě premiérského postu také funkci ministra obrany.
Ministr jeho úřadu Haim Ramon ve středu řekl, že Barak požádá Palestince, aby přistoupili na změny v textu dohody z Wye Plantation podepsané loni v říjnu v USA. "Nebude to jednostranný krok. Věřím, že najdou cestu ke splnění dohody z Wye nebo její části, ale něco musí být znovu dojednáno," řekl.

Barak má v neděli jednat v Erezu na hranici mezi pásmem Gazy a Izraelem s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem. Dohoda z Wye předpokládá, že židovský stát předá 13 procent území západního břehu Jordánu palestinské samosprávě. V jediné etapě Izrael zatím stáhnul armádu ze dvou procent území a Netanjahuova vláda v prosinci další plnění zmrazila s tím, že Palestinci nerespektují své závazky týkající se boje proti teroristům.
Barak v úterý parlamentu předložil složení vlády. V projevu k poslancům slíbil, že hodlá jednat paralelně se všemi arabskými sousedy Izraele. "Jsem si vědom nejen bolesti našeho národa, ale vím také o bolesti Palestinců. Nesmíme pokračovat v historických omylech, ale musíme se dívat do budoucna," řekl.

Arafat dal několikrát najevo, že chce zahájit jednání s novou izraelskou vládou co nejdřív. "Jsem připraven pracovat s nimi společně a dosáhnout míru," řekl po úterním schválení izraelského kabinetu parlamentem.

Izraelská armáda již údajně začala studovat mapy o odsunech předpokládaných v dohodě z Wye.

Barakova kancelář oznámila, že v pátek se premiér sejde v Káhiře s egyptským prezidentem Husním Mubarakem a koncem příštího týdne pojede do USA. Pak hodlá také jednat s jordánským králem Abdalláhem II.

Video