Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pusťme vůdce intifády, nabádá exlídr Šin bet. Vidí to jako cestu k míru

Sledujeme online   16:11
Izrael nebude v bezpečí, dokud Palestinci nebudou mít vlastní stát, míní Ami Ajalon – někdejší šéf izraelské kontrarozvědky Šin bet. Podle něho by izraelská vláda měla propustit vězněného vůdce druhé intifády Marvána Barghútího, aby mohl řídit jednání o jeho vytvoření. Je jediným vůdcem, jenž může Palestince dovést ke státu po boku Izraele, domnívá se Ajalon.

Muži procházejí kolem portrétu Palestince Marvána Barghútího v Betlémě na Západním břehu Jordánu. (6. listopadu 2023) | foto: Profimedia.cz

„My, Izraelci, budeme mít bezpečí jen tehdy, když oni, Palestinci, budou mít naději. Taková je rovnice,“ řekl listu The Guardian Ajalon, podle něhož je zničení Hamásu pro izraelskou armádu nemožným cílem a současná operace v Gaze představuje riziko posílení podpory tohoto hnutí.

„Hamás není jen milice, ale ideologie s organizací, která má vojenské křídlo. Ideologii nelze zničit použitím vojenské síly. Někdy se zakoření hlouběji, pokud se o to pokusíte. A to přesně nyní vidíme – Hamás podporuje více Palestinců než před válkou,“ dodal Ajalon, vyznamenaný admirál ve výslužbě, jenž před vedením Šin betu velel izraelskému námořnictvu.

Izrael ve válce

Izrael uvádí, že dosud zabil nejméně osm tisíc bojovníků Hamásu a že nemá jinou možnost, než vládu tohoto hnutí v Pásmu Gazy navždy ukončit. Činí tak v odvetě za útoky ze 7. října, při nichž palestinští teroristé v Izraeli povraždili na 1200 lidí a dalších 240 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli prohlásil, že válka potrvá ještě mnoho měsíců. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, které ovládá Hamás, izraelské údery zabily už 24 tisíc Palestinců.

Aby Izrael dosáhl bezpečnosti, musí si ale podle Ajalona stanovit realistický vojenský cíl, například zničení vojenských schopností Hamásu a smrt nebo vyhnání jeho vůdců. „Je také třeba projednat, co se bude dít v Gaze po skončení bojů, jinak hrozí, že se válka protáhne na neurčito,“ míní.

Vrátit do Gazy Fatah? Izrael nemá žádnou poválečnou strategii, varují USA

Vizi toho, co bude následovat po skončení bojů v Pásmu Gazy, po Izraeli žádají také jeho spojenci v čele s USA. Nejen americký prezident Joe Biden či britský premiér Rishi Sunak, ale také Rusko a Čína vidí jako nejjistější cestu k míru vznik samostatného palestinského státu.

Takové úsilí by muselo překonat změť překážek, v neposlední řadě rozšiřování židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu, které podle Palestinců zmařilo sen na vytvoření životaschopného státu na tomto území. Vzestup ultranacionalistů v Izraeli tento úkol dále komplikuje. Jsou proti palestinské státnosti, usilují o anexi Západního břehu a vědí, že vykořenění osadníků je politický dynamit.

„Jsem naštvaný, že nejsme ochotni diskutovat o dni poté, protože vím, jak dopadají války bez politického cíle. Válka se stává cílem sama o sobě, místo aby byla prostředkem k dosažení politického cíle,“ uvedl Ajalon.

Podotkl, že „přesně to“ se Izraeli dříve stalo v Libanonu nebo na Západním břehu Jordánu. „A obávám se, že právě to se stane, pokud budeme pokračovat v boji, aniž bychom definovali jasnou podstatu vítězství,“ dodal.

Barghútí se těší přízni všech frakcí

Ajalon se domnívá, že zásadním krokem k rozumným jednáním by bylo propuštění čtyřiašedesátiletého palestinského politika Barghútího, kterého Izrael v roce 2002 zatkl za účast na protiizraelských povstáních a následně odsoudil za vraždu k doživotnímu trestu. Barghútí patří ke straně Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

​​Agentura Reuters Barghútího líčí jako pragmatika, který se těší přízni veřejnosti a má dobré vztahy se všemi palestinskými frakcemi. Podle listopadového průzkumu by ve volbách porazil šéfa Hamásu Ismaila Haníju.

Izrael nastínil další plány pro Gazu. Vojáky už stahuje, musejí zpět do práce

V průzkumu se podle listu Haarec pro Hamás vyslovilo 44 procent obyvatel Západního břehu. V Gaze mělo hnutí podporu 42 procent, zatímco o tři měsíce dříve to bylo 38 procent. Téměř 57 procent respondentů v Gaze a 82 procent na Západním břehu se domnívá, že Hamás postupoval při říjnovém útoku na Izrael správně. Celkem 88 procent respondentů si přeje Abbásovo odstoupení.

„Barghútí je jediný vůdce, který může Palestince dovést ke státu po boku Izraele. Za prvé proto, že věří v koncept dvou států, a za druhé proto, že svou legitimitu získal tím, že seděl v našich věznicích,“ řekl Ajalon, jenž připustil, že jeho názory jsou v současném politickém klimatu v Izraeli „krajně nepopulární“.

Hamás v severní části zlikvidován, hlásí armáda Izraele. Hodlá měnit taktiku

Podpora Barghútího podle Ajlona odráží skutečnost, že podpora Hamásu ze strany Palestinců nevyplývá z nadšení pro ideologii této skupiny, ale z pocitu, že je jedinou frakcí, která účinně bojuje za palestinský stát.

„Nenásilí, které v posledních letech přijal konkurenční Fatah, bylo zdiskreditováno opakovanými neúspěchy diplomatických snah o dosažení palestinského státu, což je nebezpečné jak pro Izraelce, tak pro Palestince,“ podotkl Ajalon.

Západem podporovaná Palestinská autonomie spravuje části Západního břehu. Hamás se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 poté, co v roce 2006 vyhrál volby na palestinských územích, ale odmítl se vzdát násilí, což mělo zásadní dopad na to, jak byl vnímán mezinárodním společenstvím. Moci v Pásmu Gazy se ujal po souboji s Fatahem, který s ním nechtěl zůstat v koalici.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Silné bouřky udeřily hlavně na východě, řidiče v autě uvěznil strom

28. května 2024  15:59,  aktualizováno  17:32

Odpoledne se od Svitavsko po Náchodsko vytvořil pás velmi silných bouřek. Jen velmi pomalu se...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  17:27

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Majitel rotvajlerů, kteří pokousali školačku, dostal peněžitý trest a zákaz chovu

28. května 2024  16:41

Domažlický okresní soud potrestal peněžitým trestem 90 tisíc korun a tříletým zákazem chovu zvířat...

Okamurovi hrozí pokuta za to, že přirovnal lidovce Bartoška k Hitlerovi

28. května 2024  16:30

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny zahájil disciplinární řízení proti předsedovi opozičního hnutí...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...