Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hamás propustil ze zajetí dvě izraelské seniorky. Z humanitárních důvodů, tvrdí

  20:43aktualizováno  22:26
Palestinské islamistické hnutí Hamás propustilo ze zajetí dvě ženy, které zadržovalo jako rukojmí od útoku ze 7. října. Uvedl to mluvčí ozbrojeného křídla skupiny Abú Ubajdá. Důvody k propuštění rukojmí byly podle něj humanitární a zdravotní. Jde o dvojici seniorek. Izraelští představitelé i mezinárodní výbor Červeného kříže propuštění potvrdili.

„Rozhodli jsme se je propustit z humanitárních a zdravotních důvodů. Přestože je nepřítel minulý pátek odmítl přijmout,“ prohlásil mluvčí Hamásu s tím, že zajatkyně byly propuštěny za zprostředkování Kataru a Egypta.

Deník Haaretz uvádí, že propuštěnými jsou pětaosmdesátiletá Jocheved Lifšicová a devětasedmdesátiletá Nurit Cooperová. Izraelští představitelé potvrdili propuštění rukojmích s tím, že byly převezeny do Egypta. Izraelská strana dodala, že do vyjednávání o nich nebyla vůbec zapojena. Červený kříž uvedl, že propuštění rukojmích zprostředkoval a zajistil jejich převoz jako neutrální prostředník.

Obě ženy byly podle izraelské stanice Channel 12 uneseny z kibucu Nir Oz a jejich manželé jsou stále v Pásmu Gazy. Egyptská televize zveřejnila snímky a video obou žen v sanitkách na přechodu Rafáh. Vnuk Lifšicové izraelské televizi řekl, že se na svou babičku velmi těší. „Doufáme, že je v pořádku a že je zdravá,“ poznamenal.

Televize Al Arabíja v pondělí uvedla, že Hamás zřejmě v následujících hodinách propustí několik desítek rukojmích. Jeden z vůdců Hamásu Cháled Mešál řekl, že zadržení lidé budou propuštěni, pokud Izrael sníží nálety na Gazu. Podle listu The New York Times půjde o rukojmí s cizí státní příslušností, čili lidi, kteří mají jiné než izraelské občanství.

Americký prezident Joe Biden v pondělí na otázku možnosti příměří odpověděl, že Hamás musí nejprve propustit všechny rukojmí. „Měli by být propuštěni rukojmí a pak se můžeme bavit,“ uvedl Biden podle agentury Reuters. Ta také s odkazem na nejmenované zdroje píše, že Spojené státy radí Izraeli, aby ještě s pozemní operací v Pásmu Gazy posečkal, aby bylo víc času na jednání o propuštění dalších rukojmích.

Pásmo Gazy je terčem izraelského bombardování a totální izraelské blokády od 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael a zabil při tom na 1 400 lidí. Izraelské ostřelování si podle palestinských úřadů spravovaných Hamásem vyžádalo přes pět tisíc obětí a více než 15 tisíc zraněných.

Hamás zveřejnil první video s rukojmím. Přijďte pro nás do Gazy, prosí dívka

V pátek Hamás ze zajetí propustil dvě Američanky - Judith Raananovou s její dceru Natalii. Mluvčí Hamásu Ubajdá tehdy uvedl, že Katar v jejich propuštění sehrál stěžejní roli. Zároveň tvrdil, že Izrael odmítl přijmout Jichakovou a Lifšicovou. Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale tvrzení Hamásu tehdy označila za propagandu.

Hamás dříve uvedl, že sám v Pásmu Gazy drží 200 rukojmí a 50 dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. Přes dvacet rukojmí podle Hamásu zabily izraelské nálety.

Na vjezd do Gazy čeká několik set kamionů

Podle Stephena Ryana z Mezinárodního výboru Červeného kříže je tato organizace připravena na další dodávky humanitární pomoci, s níž na na egyptské straně čeká několik stovek dalších nákladních aut.

Pro zajištění nejnutnějších potřeb civilistů v Pásmu Gazy by byla potřeba nejméně stovka kamionů denně, uvedla dříve OSN. Před 7. říjnem přijíždělo do Pásma Gazy asi 500 kamionů pomoci denně, z toho 150 přes Rafáh a asi 350 přes nedaleký přechod pro přepravu zboží Kerem Šalom.

Izrael poprvé nasadil „železné žihadlo“, přesnou municí drtí teroristy

První konvoj 20 kamionů byl do Pásma Gazy vpuštěn v sobotu, v neděli ho následovalo 14 nákladních vozů s humanitární pomocí. V sobotu a v neděli „Rafáhem projelo 34 kamionů“, potvrdil agentuře AFP jeden z představitelů egyptského Červeného půlměsíce.

Izrael zveřejnil kořist. Hamás měl instrukce k mučení i chemickému útoku

Šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Philippe Lazzarini v noci na dnešek podle agentury DPA upozornil, že této organizaci během tří dnů dojdou zásoby pohonných hmot.

Také německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková naléhá na rychlé vyřešení problému, aby aspoň nemocnice měly elektrický proud a mohly pracovat aspoň v minimálním provozu.

„Bez elektřiny nefungují ani zařízení pro odsolování vody a čerpadla na pitnou vodu. Proto jsou akutně potřeba pohonné hmoty, aby se obnovilo zásobování vodou,“ řekla šéfka německé diplomacie.

Izraelská strana obviňuje Hamás, že drží až milion litrů pohonných hmot, ale civilnímu obyvatelstvu je nedává. Hamás je podle izraelského ministerstva obrany používá k výrobě elektřiny, kterou osvětluje síť podzemních tunelů, k odpalování raket a v domácnostech svých členů.

Hnutí Hamás dnes vyzvalo arabské a muslimské země a OSN, aby zintenzivnily úsilí o otevření stálého humanitárního koridoru do Pásma Gazy a zabránily tomu, aby obyvatelé oblasti „zemřeli hlady“.

V pondělí Hamás také uvedl, že humanitární pomoc pro civilisty do Pásma Gazy je nedostatečná. Postupné posílání pomoci do Gazy dohodly minulý týden USA a Egypt s Izraelem, který má obavy, aby pomoc nezneužili členové Hamásu.

17. října 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  12:09

Aktualizujeme V islandském Öxnadalu havaroval v pátek autobus s 22 českými turisty. Podle cestovní kanceláře...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12,  aktualizováno 

Více než tři promile alkoholu nadýchal padesátiletý řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s...

Marian to slíbil, řekl Zdechovský o Jurečkově záměru skončit v čele lidovců

16. června 2024  11:22,  aktualizováno  11:46

Zvolená poslankyně do europarlamentu Markéta Gregorová za Piráty v pořadu Partie Terezie Tománkové...

Dozorce v ruské věznici se podařilo osvobodit, útočníci jsou po smrti

16. června 2024  10:25,  aktualizováno  11:43

Skupina šesti mužů se v sobotu ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...