Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Izrael souhlasil s čtyřhodinovými pauzami. Šéf CIA jednal o rukojmích

  18:46aktualizováno  18:56
Izrael podle Bílého domu souhlasil se zavedením čtyřhodinových pauz v bojích s radikálním hnutím Hamás, a to počínaje čtvrtkem. Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns, šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea a katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání v Dauhá projednávali parametry dohody o propuštění Hamásem unesených rukojmích.
Palestinci prchají ze severu Pásma Gazy v rámci humanitárních pauz, během...

Palestinci prchají ze severu Pásma Gazy v rámci humanitárních pauz, během kterých Izrael zastavuje bombardování. (9. listopadu 2023) | foto: Reuters

USA podle mluvčího Bílého domu pro bezpečnost Johna Kirbyho mají ujištění Izraele, že ve vyznačených oblastech severu Pásma Gazy nebude provádět bojové operace. „Stále se obáváme, že Hamás bude lidem bránit v útěku. Věříme ale, že tyto pauzy jsou krokem správným směrem,“ dodal Kirby.

Oproti předchozím vyjednaným pauzám, během kterých se například přesouvali propuštění rukojmí, mají tyto pravidelné přestávky umožnit lidem odejít ze severu Pásma Gazy, kde jsou pozemní boje i izraelské bombardování nejintenzivnější.

Izraelská armáda vyzvala obyvatele severu Pásma Gazy k opuštění této oblasti a přesunu na jih opakovaně, a to i před zahájením pozemní invaze. Nicméně vzhledem k velkému počtu lidí, humanitární krizi, údajným snahám Hamásu bránit palestinským civilistům v odchodu a také faktu, že někteří sever Pásma Gazy opustit nechtějí kvůli obavám, že se už nebudou moci vrátit, tam mnoho lidí zůstává. Izrael také tvrdí, že bojovníci Hamásu mají svá velitelská centra v nemocnicích i pod nimi v podzemí.

Server The Times of Israel (ToI) nicméně podotýká, že „ačkoliv USA dnes poprvé toto opatření oznamují, Izrael denní humanitární pauzy na (hlavní silnici) v Pásmu Gazy uplatňuje už od neděle“. Neříká jim však „pauzy“, ale hovoří o „koridorech“, a to kvůli vnitropolitické nevoli vůči jakýmkoliv přestávkám v bojích proti Hamásu, podotkl web.

Chtěli jsme poštvat arabské státy proti Izraeli, o lidi nám nešlo, přiznal Hamás

Například izraelský ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir dnes na oznámení Bílého domu o čtyřhodinových „pauzách“ reagoval prohlášením, že jde o „hrubou chybu“. „Musíme pokračovat v bojích a přitom udržovat humanitární koridory pro obyvatele Gazy směrem na jih,“ cituje Gvira izraelský deník Haarec.

Izrael ve válce

Trvalejší příměří nyní podle amerického prezidenta Joea Bidena nyní „nepřipadá v úvahu“. V odpovědi na dotaz, zda ho frustruje, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu je pomalý ve vyjednáváních, odpověděl Biden: „Trvalo to o něco déle, než bych si býval přál.“

„Není žádné příměří, opakuji, není žádné příměří,“ cituje ovšem agentura Reuters reakci mluvčího izraelské armády na oznámení o čtyřhodinových pauzách. „Co vytváříme, jsou čtyřhodinová okna, taktické, lokální přestávky pro humanitární pomoc,“ řekl armádní mluvčí Richard Hecht.

Schůzka šéfů CIA a Mosadu s katarským premiérem

Humanitární pauzu v izraelském bombardování Pásma Gazy řešili také šéf CIA, Mosadu a katarský premiér. Agentuře Reuters to sdělil její informovaný zdroj.

Výhodou trojstranného setkání bylo, že se všechny tři strany sešly u jednoho stolu v reálném čase, aby se proces urychlil, uvedl zdroj. Součástí rozhovorů byla podle něj také diskuse o povolení dovozu pohonných hmot do Gazy, které by sloužily k humanitárním účelům.

Provoz na hraničním přechodu Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy byl obnoven 21. října, nefunguje však každý den a obyvatelé Pásma Gazy podle humanitárních organizací pomoc zoufale potřebují. Přes přechod dosud přejelo více než 560 nákladních vozů s pomocí. Dodávky ale neobsahovaly pohonné hmoty neboť Izrael tvrdí, že by se jich mohl zmocnit Hamás.

Hamás cestuje po Gaze sanitkami. Můžu jet, kterou chci, chlubil se terorista

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně prohlásil, že nepřistoupí k humanitárnímu příměří nebo pauzám, dokud Hamás nepropustí rukojmí, které unesl 7. října. Hamás podle odhadů Bílého domu drží asi 180 rukojmích, dalších 40 Palestinský islámský džihád a zbytek další radikální organizace v Pásmu Gazy.

Rozhovory se týkaly propuštění deseti až 15 rukojmích výměnou za jednodenní či dvoudenní humanitární přestávku ve válce, řekl zdroj Reuters.

Výsledek jednání v Kataru, kde sídlí několik politických vůdců Hamásu, však nebyl jasný, podotkl Reuters. Katarští představitelé vedou snahy o zprostředkování dohody mezi Hamásem a izraelskými představiteli o propuštění rukojmích již od počátku konfliktu.

Jeruzalémské brigády, ozbrojené křídlo islámského džihádu, podle agentury AFP zveřejnily video s dvěma izraelskými rukojmími, ženou a chlapcem, které jsou prý připravené propustit, jakmile budou platit „příslušná opatření“. Není jasné, zda opatřeními měl mluvčí Jeruzalémských brigád na mysli dočasnou pauzu v bojích nebo jiné okolnosti.

Při izraelském ostřelování Pásma Gazy zemřelo od 7. října přes 10 800 Palestinců, včetně více než 4400 dětí, uvedly úřady spravované hnutím Hamás. Tyto údaje z válečné zóny nelze nezávisle ověřit, „tisíce“ palestinských civilních obětí ale potvrdil tento týden bez bližšího upřesnění Pentagon.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Šéf NATO souhlasí s použitím zbraní na cíle v Rusku. Pro je i část členských zemí

28. května 2024  13:08,  aktualizováno  14:01

Použití zbraní dodaných na Ukrajinu západními spojenci proti cílům uvnitř Ruska by ze...

Co nám předkládáte, není reforma, odmítá Babiš růst věku odchodu do důchodu

28. května 2024  5:59,  aktualizováno 

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Soudcovská unie vítá rozhodnutí o platech, koalice chce jejich výši řešit

28. května 2024  13:15,  aktualizováno  13:56

Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) k platům soudců respektuje. Je na samotném...

Španělsko, Norsko a Irsko schválily Palestinu. Podpora genocidy, zuří Izrael

28. května 2024  13:11,  aktualizováno  13:52

Španělská vláda schválila uznání palestinského státu, označila to za historický krok. Má to jediný...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...