Tisíce lidí v Tel Avivu demonstrovaly proti anexi částí Západního břehu

  • 125
Několik tisíc lidí demonstrovalo v sobotu v Tel Avivu proti záměru vlády rozšířit izraelskou svrchovanost nad částí okupovaného Západního břehu Jordánu. To by se podle agentury Reuters rovnalo anexi území, jež se dle původních dohod mělo stát součástí palestinského státu.

Podle deníku The Times of Israel se demonstrace účastnilo na šest tisíc lidí a šlo o největší protest v zemi od začátku pandemie covidu-19. Lidé ale měli roušky a dodržovali rozestupy. Někteří nesli transparenty s hesly „Bez spravedlnosti není mír“ či „Na palestinských životech záleží“ s odkazem na obdobná hesla nynějších demonstrací proti rasismu v USA.

Protesty přišly jen den poté, co Izraelci v menších skupinách demonstrovali proti zabití palestinského autisty Ijáda Hállaka.

Mezi demonstrujícími byli podle deníku The Jerusalem Post Arabové i Židé. Manifestující na dálku prostřednictvím videa pozdravil i americký senátor Bernie Sanders.

„Je na nás všech, abychom se postavili proti autoritářským vůdcům a společně pracovali na vytvoření mírové budoucnosti pro všechny Palestince a všechny Izraelce,“ řekl na videu Sanders. Vyzval také k zastavení všech plánů na anexi Západního břehu.

Na demonstraci vystoupil mimo jiné šéf levicové strany Merec Nican Horovic, který označil plán vlády „na anexi za zločin proti míru a lidskosti, jenž skončí krveprolitím“. Palestinci s chystaným rozšířením izraelské svrchovanosti nesouhlasí a ministr obrany Benny Ganc tento týden nařídil armádě, aby se začala připravovat na důsledky kvůli očekávanému odporu Palestinců. „Nemůžeme nahradit okupaci, která trvá desítky let, apartheidem, který bude trvat věčně,“ prohlásil dnes také Horovic.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chce rozšířit svrchovanost nad židovskými osadami na území, které Izrael obsadil za války v roce 1967. Tamní židovské osady považují Palestinci i řada zemí za nelegální z hlediska mezinárodního práva. Izrael tvrdí, že má na toto území historické a biblické vazby, a argumentuje i bezpečnostním hlediskem.

Netanjahu minulý měsíc k plánu zabrání části Západního břehu řekl, že si nenechá ujít „historickou příležitost“. Tento krok je i součástí koaliční dohody o nové vládě, kterou Netanjahu uzavřel v dubnu s nejsilnějším rivalem z předchozích voleb, centristou Bennym Gancem. V dohodě je uveden 1. červenec jako termín zahájení vládní debaty o tomto kroku.

S anexí většiny židovských osad na Západním břehu Jordánu počítá i takzvaný mírový plán pro Blízký východ amerického prezidenta Donalda Trumpa. Plán sice navrhuje i vytvoření samostatného palestinského státu, jako stranící Izraeli ho ale odmítli nejen Palestinci či Liga arabských států (LAS), ale i někteří vysocí evropští politici.

„Je to prokletá dohoda mezi mužem, který se snaží vyhrát volby, a mužem, který chce uniknout soudu za korupci,“ řekla dnes na demonstraci poslankyně Merecu Tamar Zandbergová s odkazem na Trumpa, jehož na podzim čekají doma prezidentské volby, a Netanjahua, který minulý měsíc stanul před soudem kvůli korupci, podvodu a zneužití důvěry.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video