Zavražděná Saman Abbasová na archivním snímku

Zavražděná Saman Abbasová na archivním snímku | foto: Profimedia.cz

Vražda ze cti v Itálii došla trestu. Rodiče dostali doživotí, vrah 14 let

  • 115
Italský soud v úterý poslal na doživotí za mříže rodiče Pákistánky Samán Abbásové, kterou podle obžaloby nechali zavraždit poté, co odmítla dojednaný sňatek s bratrancem. Čtrnáctiletý trest si odnesl i strýc dívky, který ji zabil. Případ připoutal v Itálii velkou pozornost také kvůli náročné extradici dívčina otce z Pákistánu. Muž tvrdí, že se ničeho nedopustil.

Italské úřady vyšetřovaly případ osmnáctileté Samán od května roku 2021, kdy dívka beze stop zmizela. Její tělo se podařilo nalézt zakopané na opuštěném statku nedaleko Bologně až v listopadu roku 2022. Už dříve se však vyšetřovatelé domnívali, že se stala obětí svých nejbližších. Poukazovali při tom na řadu důkazů, například záběry z kamer.

Soud začal po náročném řízení v Pákistánu, který nakonec do Itálie vydal otce dívky Šabbára Abbáse. Matka Nazia Šahínová byla souzena v nepřítomnosti. Oba se krátce po zmizení své dcery vrátili do Pákistánu.

Vražda ze cti v Itálii. Dívka si nechtěla vzít bratrance, strýc ji uškrtil

Podle vyšetřovatelů se rodiče rozhodli nechat svou dceru zabít poté, co odmítla dojednaný sňatek v Pákistánu. Vraždu pak podle obžaloby vykonal strýc zavražděné dívky, která byla podle výsledků pitvy zřejmě uškrcena.

Samán Abbásová přijela do Itálie, když jí bylo třináct let, a v Itálii navštěvovala poslední třídu povinné školní docházky. Pak zůstala s matkou v domácnosti. Kvůli dojednanému sňatku s bratrancem v Pákistánu se obrátila na sociální odbor, který ji na nějakou dobu umístil mimo domácnost.

Dívka už v té době měla přítele, chodila s jiným Pákistáncem. Tomu ještě před svou smrtí napsala, že slyšela matku, jak plánuje její vraždu. „Je to jediná možnost,“ řekla prý k tomu, jak se zachovat k ženám, jež se odmítají podřídit pravidlům správného muslimského života. K rodičům se však Samán v dubnu roku 2021 vrátila, možná aby získala své doklady. Podle vyšetřovatelů ji pak její blízcí zavraždili.

Případ byl v Itálii velmi sledovaný, protože dlouhou dobu nebylo jasné, co se s dívkou stalo. Italská unie islámských komunit v reakci na otřesný případ vydala fatvu, ve které zakázala vynucené sňatky. Organizace na ochranu práv žen, umělci, aktivisté či politici také poukázali na vysoký počet žen z různých sociálních podmínek, které každoročně zabijí jich blízcí, například manželé, bývalí partneři či otcové.

Otec Abbásové však veškerou vinu na smrti své dcery popřel. „Děti nezabíjím, nejsem zvíře,“ řekl podle agentury ANSA před soudem.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video