Na Saúdy dopadly desítky raket z Íránu, uvedly USA. Ukázaly fotky z družic

  10:08aktualizováno  11:08
Saúdskoarabská ropná zařízení zasáhly desítky raket s plochou dráhou letu, které podle všeho odpálily nasazené bezpilotní letouny. Zasaženo bylo celkem 19 cílů. Úder Saúdům zasadil přímo Írán, nikoli jemenští povstalci podporovaní Teheránem, kteří se k incidentu přihlásili, uvedl nejmenovaný činitel USA.
Hořící ropné zařízení v saúdskoarabském Abkajku (15. září 2019)

Hořící ropné zařízení v saúdskoarabském Abkajku (15. září 2019) | foto: AP

Zdroj se opřel přitom i o satelitní snímky zasažených objektů, které dodala mimo jiné americká tajná služba. „Je těžké si představit, jak tyto věci mohly přijít odjinud než z Íránu a Iráku,“ řekl listu New York Times, televizi ABC a agentuře Reuters v neděli činitel americké vlády. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo už o víkendu také obvinil Írán z odpovědnosti za útok, který zablokoval polovinu saúdskoarabské ropné produkce.

Na světových trzích stoupla cena ropy. Severomořská ropa Brent se v pondělí dopoledne středoevropského letního času prodávala až o 20 procent dráž, a to za 71 dolarů za barel, upozornil list Financial Times.

Americký prezident Donald Trump na Twitteru uvedl, že USA mají důvody, proč si myslet, že znají viníka. Spojené státy jsou podle něj připraveny na útok reagovat, nicméně vyčkají, jaký postoj k tomu zaujme Saúdská Arábie.

Podle Američanů směr útoků a jejich rozsah vyvolávají důvodné pochybnosti, že by za nimi byli povstalečtí Húsíové z Jemenu. Jednak k tomu nemají takové prostředky, jednak podobný útok daleko menší intenzity, který podnikli v minulosti, vypadal úplně jinak.

„Byl to Írán. Húsíové se hlásí k něčemu, co neudělali,“ citovala ABC nejmenovaného amerického činitele. Ten rovněž řekl, že Trump je s těmito závěry obeznámen. Americký prezident nyní čeká na to, až se Rijád s nimi ztotožní a plně je uzná. Poté může počítat s americkou pomocí. Jak má vypadat, není zatím jasné.

CNN konzultovala výpověď zdroje s vojenskými experty. Cedric Leighton, který se specializuje na oblast vojenského zpravodajství se zaměřením na analýzy snímků, uvedl, že satelitní záběry pomáhají doložit tvrzení americké vlády, že drony zřejmě přiletěly z Iráku či Íránu. Zdůraznil však, že současné závěry nejsou definitivní.

„Jde o práci vyspělého (pravděpodobně státního) aktéra,“ řekl. Podle něj byl při plánování útoku kladen důraz na to, aby drony nezaznamenaly radary. Citlivé informace využité k plánování útoků navíc spíše měla schopnost získat vláda či vládou sponzorovaná organizace, uvedl s tím, že drony nejspíš přiletěly z jižního Iráku či z Íránu. Mark Hertling naopak uvedl, že ze snímků toho není moc jasné, až na skutečnost, že šlo o poměrně přesné zásahy.

Nejmenovaný činitel z americké vlády uvedl, že před útoky v Saúdské Arábie dron zaznamenal ve svém vzdušném prostoru Kuvajt. Zdroj zároveň uvedl, že Bagdád velmi důrazně vzkázal, že drony nebyly z Iráku, což nasvědčuje tomu, že byly íránské. „Pokud šlo o vojenskou ofenzivu Íránu proti Saúdské Arábii, je to velmi vážné,“ řekl.

„Jste v dosahu raket“

Teherán obvinění Washingtonu odmítl. „Taková zbytečná obvinění jsou bezvýznamná a nepochopitelná, jsou nesmyslná,“ řekl v neděli podle Reuters mluvčí teheránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví.

Velitel letectva íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízáde pak prohlásil, že americké základny a letadlové lodi v regionu až do vzdálenosti 2 000 kilometrů jsou v dosahu íránských raket. 

Útok v Saúdské Arábii otřásl světovou ekonomikou. Zdraží i benzin v Česku

Írán je vždy připraven na „plnohodnotnou“ válku, citovala polooficiální íránská agentura Tasním Hádžízádeho, který nicméně výslovně nezmínil ve svém prohlášení útoky na zařízení společnosti Saudi Aramco.

Jemenští povstalci známí jako Húsíové v pondělí uvedli, že ropná zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco se mohou kdykoliv stát terčem dalších útoků a vyzvali cizince, aby se nezdržovali v jejich blízkosti. Informovala o tom agentura Reuters. 

Vojenský mluvčí jemenských povstalců Jahjá Saría uvedl, že sobotní útoky spáchali s pomocí dronů s proudovými motory, a doplnil, že Saúdská Arábie musí ukončit blokádu a agresi v Jemenu.

Konflikt mezi šíity, podporovanými Íránem, a jemenskou mezinárodně uznávanou vládou začal v roce 2014. Šíité mají stále pod kontrolou část území včetně jemenského hlavního města Saná. Vládě naopak od roku 2015 pomáhá vojenská koalice, které velí Saúdská Arábie. 

Ztrátu vykryly rezervy

Podle agentury Reuters Trump schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba. Sobotní útoky na ropná zařízení Abkajk a Churajs  společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie vedly ke snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně. Pokles odpovídá asi polovině denní těžby země a více než pěti procentům světových dodávek ropy.

„V souvislosti s útokem v Saúdské Arábii, který může mít dopad na ceny ropy, jsem schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba, v dostatečném množství, aby zůstaly trhy dobře zásobeny,“ napsal Trump na Twitteru.

Pokud jde o reakci na útok, Spojené státy zvažují všechny možnosti, včetně vojenské odpovědi, zatím ale žádné rozhodnutí nepadlo, uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele.

Saúdská Arábie přišla útokem o polovinu produkce ropy. Cena poletí vzhůru

V souvislosti s Íránem se americký prezident na Twitteru vyjádřil i k možné schůzce s íránskými představiteli. „Dezinformace (fake news) říkají, že jsem ochotný setkat se se zástupci Íránu. Bez podmínek. To není pravda,“ napsal Trump. 

O tom, že je Trump připraven jednat s íránským prezidentem bez stanovení konkrétních podmínek, nicméně před pár dny hovořil i americký ministr financí Steven Mnuchin.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu.

Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů). List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá v pondělí obnovit třetinu ze ztracené produkce. Návrat do normálu by však mohl trvat až několik týdnů.

Generální ředitel společnosti Saudi Aramco Amín Násir uvedl, že detailní informace o rozsahu škod budou známy do úterý. Oběti si podle něj útoky z dronů ani následné požáry nevyžádaly.

Souhlasíte s obviněním Spojených států, že za útok na Saúdskou Arábii je přímo odpovědný Írán?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 23. září 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 4451
NE
NE 3600
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...