Stranu práce vede do voleb současný ministr obrany Ehud Barak.

Stranu práce vede do voleb současný ministr obrany Ehud Barak. | foto: Reuters

Írán není existenční hrozbou pro Izrael, překvapil ministr obrany Barak

  • 21
Írán jako hrozba pro samotnou existenci Izraele? Ehud Barak, ministr obrany židovského státu, si nic takového nemyslí. "Izrael je silný. Nevidím nikoho, kdo by představoval hrozbu pro jeho existenci," prohlásil. Jeho výrok se liší od izraelské rétoriky z poslední doby. Írán hlásá nutnost vymazat židovský stát z mapy, Izrael zase hrozí vojenským úderem.

"Nepatřím k těm, kteří si myslí, že Írán je pro Izrael existenční otázkou," citoval ministra deník Jediot Achronot. Barak nicméně připustil, že Teherán je "výzvou" pro celý svět.

Slova Ehuda Baraka, šéfa izraelské Strany práce, se liší od výroků řady jiných izraelských politiků z poslední doby. Ministři mluví o íránském režimu, který vyvíjí jaderný program a odmítá o něm s kýmkoliv diskutovat, právě jako o "existenční" hrozbě.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.Poukazují při tom na íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který chce židovský stát "vymazat z mapy". V Izraeli se proto pravidelně hovoří o leteckém úderu proti íránským nukleárním kapacitám.

Íránský jaderný program je nebezpečný, shoduje se Západ. USA i Evropa se bojí, že Teherán pracuje na vývoji jaderné bomby, což ale Ahmadínežádův režim popírá a tvrdí, že všechny jeho nukleární aktivity jsou civilní.

Obama skoncuje s radarem

Vyjádření Ehuda Baraka přichází v den, kdy se administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy údajně chystá oznámit, že nebude stavět v Česku a Polsku protiraketové základny. - přečtěte si Radar v Česku nebude, USA ohlásí konec plánů

Vše o americkém radaru v Česku

Český radar a polské antirakety měly být ochranou právě před Íránem. Ale Obama přehodnotil Bushovy plány, napsal list Wall Street Journal. Prezident seznal, že Írán nepředstavuje zas takovou hrozbu, neboť s vývojem raket dlouhého doletu nepokračuje tak rychle, jak se čekalo. A tak údajně základny nejsou potřeba.

Nebezpečnější jsou prý podle Bílého domu íránské rakety krátkého a středního doletu, a tak prý Obama nařídí "změnu kurzu".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video