Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusové se cítí mimořádně poškození, plně je chápu, řekl Matovič ke Sputniku

  10:23aktualizováno  18:44
Slovenský expremiér Igor Matovič potvrdil, že Rusko chce zpět svou zásilku vakcíny Sputnik V dodanou na Slovensko. Bratislava podle Kremlu porušila smlouvu. Matovič uvedl, že plně chápe rozčarování ruské strany, která se prý cítí poškozená. A to tím, že úřady svěřily hodnocení látky laboratoři mimo síť Evropské unie. Úřad uvedl, že evropští vědci testují registrované vakcíny. A tou Sputnik není.

„O čtyřicet procent lidí víc by se podařilo naočkovat, pokud bychom využili tento kontrakt. Bohužel má ruská vakcína příliš mnoho vysoce postavených nepřátel,“ řekl v pátek Matovič a nesouhlas části koalice i veřejnosti s používáním neschválené očkovací látky, který v mezičase vyústil i v Matovičův konec v křesle premiéra, nazval hybridní válkou.

Slovensko porušilo kontrakt na Sputnik, tvrdí Rusko. Zásilku chce zpátky

Mnozí Slováci podle současného ministra financí odmítají všechny vakcíny kromě Sputniku. Uvedl, že podle průzkumů jde až o půl milionu lidí. 

Ruskou vakcínu sám označil za mimořádně kvalitní. „Budeme se tu mordovat s covidem ještě v roce 2030,“ predikuje Matovič situaci, kdy se fanouškům Sputniku očkování neumožní.

Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) ve čtvrtek oznámil, že jednotlivé šarže vakcíny Sputnik V patrně nemají stejné vlastnosti. Dále sdělil, že vakcína, kterou obdržel, se lišila od šarží přezkoumávaných Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a té, o které pojednával odborný časopis Lancet.

Rusové následně vypověděli smlouvu a požádali o vrácení svého výrobku, což Matovič v pátek potvrdil. „Klíčovým důvodem je, že se cítí mimořádně poškození tím, že slovenský Státní úřad pro kontrolu léčiv svěřil posouzení této vakcíny neregistrované laboratoři,“ řekl Matovič s tím, že i ŠÚKL velmi dobře ví, že očkovací látky mohou hodnotit jen laboratoře z unijní sítě.

Slovenský lékový ústav ovšem vzkázal, že laboratoře Evropské unie kontrolují vakcíny registrované v EU, což Sputnik V není. Navzdory tomu se ústav pokusil unijní laboratoře oslovit, ale neúspěšně. Navíc ho údajně nikdo neupozornil, že by testování vakcíny v centru Slovenské akademie věd (SAV) porušovalo utajenou smlouvu s výrobcem Sputniku.

Výsledné hodnocení z „této neregistrované laboratoře“ nicméně podle Matoviče „zaplavilo celý svět a mimořádným způsobem to narušilo reputaci vakcíny Sputnik V v celosvětových médiích“.

„Jak bychom se cítili my, kdybychom byli na místě výrobců této vakcíny? Výrobců, kteří už sto třicet let vyrábějí vakcíny?“ položil expremiér řečnickou otázku a rovnou si odpověděl. „Necítili bychom se trochu trapně a poníženě?“ řekl s tím, že laboratoř bez razítka pošpinila Sputnik. „Z tohoto pohledu rozčarování ruské strany plně chápu,“ dodal. 

Vysvětlil také, že se jednáním v Moskvě pokusil kontrakt zachránit, aby Slováci měli i nadále dveře ke Sputniku otevřené, a že se mu to podařilo. Víc však nenaznačil.

Ještě v pátek odcestoval Matovič jednat do Maďarska, podle svých slov o vakcínách, nejen o Sputniku. Po čtyřhodinové domluvě s maďarskými politiky oznámil, že Sputnik V bude pro použití na Slovensku posuzovat certifikovaná OMCL laboratoř v Maďarsku.

„Pozdrav z Budapešti ... po 4-hodinových rokovaniach s maďarským ministrom zahraničných vecí Péter Szijjártó a predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom ... môžem definitívne oznámiť, že sme dohodli skvelú vec - vakcíny Sputnik V pre použitie na Slovensku bude posudzovať certifikované OMCL laboratórium v Maďarsku,“ napsal Matovič na Facebooku.

Slovensko podle deníku Sme za první část dvoumilionové objednávky zaplatilo necelé dva miliony eur. Dvě stě tisíc dávek Sputniku ovšem už šest týdnů leží ve skladech a rozhodnutí o jeho použití v praxi dosud nepadlo i s ohledem na to, že ŠÚKL nedostal od ruské strany potřebné informace.

Sputnik, ale jiný. Slováci o ruské vakcíně podle tisku nemohou rozhodnout

Nový slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský pak už jen dodal, že Slovensko bude používat jen vakcíny schválené certifikovanou laboratoří nebo unijní lékovou agenturou. Lengvarský ani Matovič na dotazy novinářů neodpověděli a ochranka obou politiků po jejich odchodu zabouchla před zástupci médií dveře.

Podle státního Ruského fondu přímých investic (RDIF), který zodpovídá za marketing Sputniku v zahraničí, Slovensko porušilo kontrakt na dodávku této očkovací látky. A to právě tím, že testování vakcíny neproběhlo v oficiální laboratoři EU, ale v Biomedicínském centru SAV.

Reakce Kremlu

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v pátek prohlásil, že situace kolem ruské vakcíny Sputnik V na Slovensku nijak nenarušuje důvěryhodnost tohoto preparátu v EU.

„Pokud Slovensko nechce vakcínu, další země budou potěšeny... Bude více pro jiné," citovala Dmitrije Peskova agentura Reuters.

"Co se týká vnitřních diskusí, které se odehrávají na Slovensku, to není naše věc," dodal Peskov, jenž rovněž hájil Sputnik V jako jeden z „nejlepších, nejspolehlivějších a nejúčinnějších“ očkovacích preparátů proti nemoci covid-19 na světě.

Fond proto požádal slovenskou vládu, aby vrátila dovezenou zásilku vakcín. Na Twitteru uvedl, že rovněž požádal o zaslání šarže do speciálně certifikované laboratoře k dalším kontrolám. 

Matovič už v minulých dnech na Facebooku obvinil neznámou skupinu lidí, že se pomocí své špinavé hry snaží Slováky o vakcínu připravit. 

„Když jsme přivezli Sputnik V na košické letiště, nahrnula se jim z nenávisti krev do očí. Spustili svou geopolitickou špinavou hru proti ‚hybridní zbrani‘ Ruska... A bylo jim úplně jedno, zda budou předčasné volby a vrátí se mafie k moci. Dnes však své dílo dokonali,“ napsal poté, co Rusové oznámili, že chtějí zásilku 200 tisíc dávek Sputniku zpět.

„Svými bludy, které přes Denník N pustili do celého světa, přiměli Rusy říct dost - a ti nás požádali o vrácení Sputniku a ukončení smlouvy. Gratuluji, idioti! Vzali jste si jako rukojmí zdraví milionu lidí na Slovensku! Bouchněte si šampaňské,“ dodal. Slovenský tisk v souvislosti s kauzou kolem Sputniku napsal, že je už po týdnu od změny v čele vlády zřejmé, že Matovič se stále cítí být premiérem.

Hegerova vláda je kompletní, Krajniak se vrátil

Nová slovenská vláda premiéra Eduarda Hegera je zhruba týden od nástupu do úřadu kompletní. Prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ministrem práce, sociálních věcí a rodiny jmenovala Milana Krajniaka, který tuto pozici zastával už v předchozím kabinetu.

Vládní hnutí Jsme rodina původně prosazovalo do funkce ministra práce a sociálních věcí jiného kandidáta bez větších zkušeností v sociální oblasti, po jeho schůzce s Čaputovou hnutí ale nominaci přehodnotilo. 

Krajniak, který v březnu rezignoval podobně jako pět dalších ministrů během vládní krize, návrat do nové vlády na rozdíl od většiny svých kolegů v předchozím kabinetu původně neplánoval.

„Slovensko potřebuje silného ministra práce, který bude zvládnutí dnešní krize vnímat nejen jako svou profesionální, ale i lidskou výzvu a udělá všechno, co je v jeho silách, aby v této historické zkoušce obstál,“ řekla Čaputová.

ANALÝZA: Matovič bude „jen“ ministr. Zklidní se? Reálně neměl na vybranou

Hegerova vláda tak pokračuje v téměř totožném složení jako předchozí kabinet. Jediným novým členem v Hegerově vládě je ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. 

V čele úřadu nahradil Marka Krajčího, který před měsícem podal demisi po tlaku části koalice v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací. 

Expremiér Matovič zase ve funkci ministra financí vystřídal Hegera. Matovičovu rezignaci z čela bývalé vlády požadovaly dvě menší strany čtyřčlenné koalice, zejména liberální strana Svoboda a solidarita to zdůvodňovala kromě jiného Matovičovým konfrontačním stylem politiky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...