Britský soud zbavil obvinění švédskou klimatickou aktivistku Gretu...

Britský soud zbavil obvinění švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Podle soudce nebylo obvinění namístě, jelikož zásah proti protestu byl neoprávněný. (2. února 2024) | foto: Reuters

Policie jednala nejasně, až nezákonně. Soud zprostil Thunbergovou obvinění

  • 38
Britský soud zbavil v pátek obvinění švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou. V loňském roce byla v Londýně zatčena na protestu proti fosilním palivům a obžalována z narušení veřejného pořádku. Podle soudce nebylo obvinění na místě, jelikož zásah proti protestu byl neoprávněný.

Jednadvacetiletou Thunbergovou v říjnu zatkla policie společně s desítkami dalších účastníků demonstrace u hotelu, který hostil energetickou konferenci s účastí těžařů ropy a plynu. Podle úřadů lidé odmítli naplnit podmínky policie, která je vyzývala, aby svůj protest přesunuli do k tomu vymezené oblasti.

Tato výzva, kterou státní zástupce u soudu vysvětloval obavou policistů z „vážného narušení života komunity“, byla však podle soudce Johna Lawa nezákonná.

Policie mohla zasáhnout mírněji a její pokyn směrem k protestujícím byl „tak nejasný, až byl nezákonný“, citovala soudce agentura AP.

Thunbergová se v posledních letech účastní manifestací a klimatických protestů v různých zemích, vystoupila také na významných politických konferencích.

Díky svým každotýdenním protestům před švédským parlamentem v roce 2018 se stala tváří celosvětového hnutí mládeže za boj proti změnám klimatu.

Thunbergová stanula v Londýně před soudem kvůli protestu, dorazila s úsměvem

V Londýně ve čtvrtek stanula před soudem s dalšími čtyřmi obžalovanými ve věku od 19 do 59 let, v případě odsouzení jim hrozila pokuta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video