Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Čáslavi uložili ostatky generála Moravce, strůjce atentátu na Heydricha

  6:19aktualizováno  12:54
Na hřbitově v Čáslavi uložili ostatky generála Františka Moravce, považovaného za strůjce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1941. Ceremonii provázely modlitba a čestné salvy. Shromáždění se zúčastnily desítky lidí, mezi nimiž nechyběli politici, zástupci armády, ale i členové Moravcovy rozvětvené rodiny.
Pietní akt a uložení ostatků generála Františka Moravce, strůjce operace...

Pietní akt a uložení ostatků generála Františka Moravce, strůjce operace Anthropoid, na hřbitově v Čáslavi. (26. dubna 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ostatky generála Františka Moravce, který stál za operací Anthropoid, se vrátily do České republiky. Z Washingtonu je přepravil vojenský speciál, který před desátou dopoledne přistál na letišti v Čáslavi. Urna byla uložena na kolumbáriu na tamějším hřbitově. Právě v tomto městě se Moravec narodil.

Moravec se v této podobě vrací do vlasti téměř 56 let po své smrti, symbolicky nedlouho před 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Armádní speciál nad českým územím doprovodily dvě stíhačky Gripen.

„Moje maminka je neteř generála. Jsme šťastní, že se mohl vrátit. On to chtěl,“ řekla převozu ostatků ze Spojených států do Čáslavi Jana Marková, která na hřbitov přijela i se svou matkou z Chotěboře.

Smutečního aktu stejně jako předchozího ceremoniálu na vojenském letišti se zúčastnila také Moravcova vnučka Anita Moravcová Gardová, která dorazila do Česka vojenským speciálem s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Po obřadu si krátce promluvila s Černochovou a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

„Byť musel z této země odejít, musel být v exilu, tak nepřestával být tím, který byl na Československo hrdý,“ řekla na hřbitově o Moravcovi Pekarová Adamová. Přestože Moravec prožil dlouhá léta v Americe, přál si podle ní být pochován v Čáslavi, což se mu nakonec splnilo.

Pro Moravcovy příbuzné je podle ní proto dnešek velmi významným dnem. „Tento okamžik byl něco, na co se velmi dlouho připravovali, protože věděli, jaké je přání generála Františka Moravce, aby spočinuly jeho ostatky tady v Čáslavi,“ řekla Pekarová Adamová.

Někdejší velitel československé rozvědky pracující pro exilovou vládu v Londýně je považován za autora plánu na atentát na zastupujícího říšského kancléře Reinharda Heydricha. Po odchodu z komunistického Československa žil v USA.

Město v roce 2019 udělilo svému rodákovi čestné občanství. Návrat ostatků byl kvůli koronavirové pandemii několikrát odsunut. Místo na hřbitově dala radnice upravit, je osazený kamenem a doplňuje ho nápis „Nikdy nesmíme vzdát spravedlivý boj pouze proto, že se situace zdá beznadějná – žádná moc na světě nemůže navždy zotročit lidského ducha.“ Motto podle zástupců města symbolizuje nejen Moravcův životní postoj, ale je i mementem pro všechny.

Na pietě byly přítomny čestné vojenské jednotky, zástupci ministerstva obrany, rodiny i armády včetně příslušníků 601. skupiny speciálních sil, které nesou jméno generála Moravce. Po skončení piety byly opět ostatky naloženy do pohřebního vozu a zamířily na čáslavský hřbitov, kde byla urna uložena v kolumbáriu.

Miloval Československo, řekla Moravcova vnučka

Vnučka generála na pietě řekla, že její dědeček miloval Československo i Spojené státy, ale hlavně miloval myšlenku, že lidé mají právo žít svobodně. Byl by podle ní rád, že jeho odkaz lidem připomíná, že mají bránit svou zemi i svobodu a že mají pomáhat dalším, kteří brání své země a svobodu.

Podle Pekarové se návratem ostatků Moravce do Čáslavi uzavřel jeho obdivuhodný příběh. Připomněla jeho působení v legiích, meziválečném Československu i v exilu za druhé světové války, kde podle ní představoval klíčovou osobnost zahraničního československého odboje. Vyzdvihla jeho podíl na přípravě atentátu na Heydricha.

„Pane generále Františku Moravče, vítejte zpět ve vlasti,“ řekla při svém projevu Černochová. Označila Moravce za vzor pro Vojenské zpravodajství i pro příslušníky speciálních sil. „Nikdy nezapomeneme, co jste pro naši zemi vykonal, čest vaší památce,“ dodala.

První slavnostní ceremonie naložení ostatků se uskutečnila na letišti Andrewsovy vojenské základny jihovýchodně od Washingtonu. Tamní piety se kromě české ministryně obrany, dalších představitelů ministerstva obrany a poslanců zúčastnili například zástupci amerických zpravodajských služeb. Urnu po krátkém ceremoniálu převzal od čestné jednotky ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek, který ji odnesl do vojenského speciálu.

Knížek: Roli v návratu ostatků generála Moravce hrálo i Vojenské zpravodajství

Černochová Moravce v USA označila za obrovského hrdinu a Čechoslováka tělem i duší a připomněla jeho podíl na operaci Anthropoid. „Jsem velice ráda, že ostatky pana generála Moravce budou v České republice pár týdnů před tím, než si připomeneme 80. výročí od toho hrdinského aktu a od hrdinské smrti parašutistů,“ řekla ve Washingtonu českým novinářům.

Vnučka způsob repatriace ocenila, pro rodinu je podle ní ohromující, jakého přijetí se jejímu dědečkovi v původní vlasti dostane. Nápad na převoz do České republiky podle ní vzešel tři roky zpátky od její sestřenice. Důvodem bylo, že celá rodina žije daleko od Washingtonu, kde byl Moravec pohřben.

Špion obětovaný prezidentem. Poznal úskalí tajné války i vysoké politiky

Že se ostatky podaří do Česka přepravit v době výročí 80 let od atentátu na Heydricha označila po všech zpožděních za prapodivnou shodu okolností. „Je to obrovská náhoda a má to pro naši rodinu obrovský význam,“ poznamenala.

Moravec v první světové válce bojoval jako legionář, v Československu pokračoval ve vojenské kariéře a sloužil u rozvědky, které nakonec velel. S nejbližšími spolupracovníky jen krátce před německou okupací Československa odletěl do Velké Británie, kde řídil československou exilovou zpravodajskou službu. Po únoru 1948 opět odešel do exilu, zemřel v roce 1966 ve Washingtonu, kde pracoval pro americkou vládu.

K odkazu Moravce se hlásí zpravodajská služba Vojenské zpravodajství (VZ), od roku 1999 nese jeho jméno 601. skupina speciálních sil Armády České republiky.

„Zpátky do České republiky, do rodné země, se nám vrací národní hrdina,“ řekl ve Washingtonu k převozu ředitel VZ Jan Beroun. I v souvislosti s událostmi na Ukrajině považuje odkaz generála Moravce za naprosto jasný. „Je potřeba vždy a za každé okolnosti hájit svobodu a nezávislost země a to pan generál Moravec dělal celý svůj život,“ zdůraznil.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...