Strůjce atentátů z Paříže Abdeslama poslal soud na doživotí za mříže

  21:17
Doživotí bez možnosti předčasného propuštění ve středu uložil francouzský soud teroristovi Salahu Abdeslamovi. Ten je jako jediný ze strůjců pařížských útoků z 13. listopadu 2015 stále naživu. Z terorismu soud kromě něj dříve uznal vinnými také dalších osmnáct obžalovaných. Při atentátech na hudební klub Bataclan a další místa zemřelo 130 lidí. Odsouzení mají deset dnů na odvolání.

Soud ve středu vynesl rozsudek nad všemi dvaceti muži souzenými za teroristické útoky. Hlavní podezřelý Salah Abdeslam byl shledán vinným z terorismu a vraždy, uvedl soudce Jean-Louis Peries. Trest, který terorista dostal, byl zatím ve Francii udělen pouze čtyřikrát.

Všichni obžalovaní kromě jednoho, Farida Kharkhacha, byli shledáni vinnými ve všech bodech obžaloby, včetně terorismu. Soud jim uložil tresty ve výši od dvou let až po doživotní vězení. Nižší tresty dostali muži, kteří se nakonec do atentátů nezapojili nebo měli možnost je zastavit, ale neučinili tak. Kharkhach je vinen ze zločinného spolčení za účelem podvodu.

Doživotní trest dostal mimo jiné i Mohamed Abrini, který je kromě atentátů v Paříži spojován i s bombovými útoky v Bruselu z března 2016. Abrini smí na rozdíl od Abdeslama požádat o předčasné propuštění, nejdříve však po 22 letech ve vězení. Šest mužů bylo odsouzeno v nepřítomnosti, předpokládá se, že zahynuli.

Kdo se pohne, dostane ránu do hlavy. Rukojmí z Bataclanu líčí chvíle hrůzy

Francouz marockého původu Abdeslam je jediný přeživší ze skupiny teroristů, kteří 13. listopadu 2015 zaútočili v Paříži na hudební klub Bataclan a na další místa v hlavním městě a na jeho předměstí Saint-Denis. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích, k nimž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Belgická policie Abdeslama zatkla 18. března 2016 v Bruselu, krátce před teroristickými útoky v tomto belgickém hlavním městě, které si vyžádaly 32 obětí a do kterých byl Abdeslam podle belgických vyšetřovatelů také zapletený. Abdeslam byl v roce 2018 v souvislosti s bruselskými útoky v nepřítomnosti odsouzen k 20 letům vězení za střelbu na policisty.

Abdeslam hrál podle vyšetřovatelů v přípravě a provedení pařížských atentátů klíčovou roli a 27. dubna 2016 byl vydán do Francie. Francouzská prokuratura ho obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu a z držení výbušnin a zbraní. Abdeslam odmítal spolupracovat.

Proces v Paříži začal loni na podzim, trval deset měsíců. Abdeslam na začátku procesu hrdě prohlásil, že je „vojákem“ Islámského státu a že útoky nepředstavovaly pro ty, kteří je spáchali, nic osobního. Byly prý jen reakcí na francouzské bombardování území obsazeného teroristickou organizací Islámský stát v Sýrii.

Později se však společně s některými dalšími obžalovanými omluvil obětem a pozůstalým. Při posledním slyšení tvrdil, že udělal chyby, ale není vrah. Prý se na poslední chvíli rozhodl neodpálit vestu s výbušninou, kterou měl na sobě. Soud však na základě vyšetřování a výslechů došel k závěru, že vesta pouze nefungovala správně.

Hollande věděl, co přijde. Nebylo to nic osobního, řekl Abdeslam o Bataclanu

Soudní proces, který se konal ve speciálně upravené soudní síni v historickém pařížském Justičním paláci, začal loni na podzim. Trval deset měsíců a zúčastnily se ho více než dva tisíce žalobců a víc než tři stovky právníků.

Byl to proces jako žádný jiný, a to nejen pro svou výjimečnou délku, ale také kvůli času, který byl věnován tomu, aby oběti mohly podrobně vypovídat o svém utrpení a jeho překonávání, zatímco rodiny zabitých hovořily o tom, jak těžké bylo žít dál, poznamenala agentura AP.

Arthur Denouveaux, který přežil atentát na Bataclan, před vynesením rozsudku uvedl, že soudní proces předčil očekávání obětí, protože teroristé reagovali na svědectví přeživších. To se podle něj v podobných procesech obvykle nestává. „Myslím, že můžeme být hrdí na to, čeho jsme dosáhli,“ řekl Denouveaux.

Fanoušek nahrál střelbu při koncertu v Bataclanu:

15. listopadu 2015

Zemřelo 130 lidí

Večer 13. listopadu 2015 mezi 21:20 a 21:53 se tři muži odpálili poblíž stadionu Stade de France, kde se zrovna hrál přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem. Mezi návštěvníky byl i francouzský prezident François Hollande. Kromě tří útočníků zahynul jeden člověk.

Tři muži v té době přijeli k budově hudebního klubu Bataclan, který hostil kalifornskou rockovou skupinu Eagles of the Death Metal. Útočit začali asi v 21:40, k útoku na diváky použili střelné zbraně, některé přeživší vzali jako rukojmí. Celkem tam zemřelo 89 lidí, policie do budovy vtrhla půl hodiny po půlnoci. Jeden z útočníků zemřel poté, co policie střelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dva zbylí se odpálili sami.

Policista u koncertní síně Bataclan v Paříži doprovází jednoho ze zraněných po teroristickém útoku. (13. listopadu 2015)

Neznámý počet ozbrojenců s útočnými puškami zároveň střílel v době mezi 21:20 a 21:36 na návštěvníky restaurací a kaváren na třech místech – na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge, v ulici de Charonne a de la Fontaine au roi. Zemřelo nejméně 36 lidí. Další útočník se odpálil ve 21:40 v restauraci na bulváru Voltaire, asi kilometr od míst tragických útoků v restauracích. Zemřel pouze on sám.

Celkem si atentáty vyžádaly 130 mrtvých, poslední oběť zemřela na následky zranění týden po útoku. V Paříži v noci pátku třináctého přišly o život dvě desítky cizinců z více než dvanácti států. Zraněno bylo na 370 lidí.

Za hlavního organizátora masakrů byl označen Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. Ten zahynul 18. listopadu 2015 při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis. Stál za několika zmařenými atentáty ve Francii a také radil dalším islamistům, aby ze Sýrie do Evropy cestovali přes Prahu. Měli se tak podle něj snáze vyhnout odhalení.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...