ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Až od patnácti. Francie zavede hranici pro sex, incest zůstává legální

  • 273
Francouzští poslanci v prvním čtení schválili zavedení hranice pro legální pohlavní styk, a to na patnáct let věku. Dosud v zemi žádná neplatila. Nová norma předpokládá, že děti mladší patnácti let nejsou dostatečně vyspělé na souhlas se sexem, a ten se proto bude vždy považovat za nedobrovolný. Za znásilnění bude hrozit až dvacet let vězení. Zákon ještě musí schválit Senát.

Dosud byl ve Francii legální jakýkoliv sexuální styk, se kterým souhlasily obě strany. Dokazování nedobrovolnosti styku bylo u soudu často problematické, souhlas nezletilých mohl být v některých případech vynucený.

Francie v šoku, politolog měl zneužívat syna zakladatele Lékařů bez hranic

Zákonodárci nechtějí trestat styky mezi dospívajícími stejného věku, a tak zahrnuli článek přezdívaný „Romeo a Julie“. 

Tresty se budou vztahovat na dospělého jedince, který měl sexuální styk s dítětem do patnácti let jen v tom případě, že je mezi oběma věkový rozdíl více než pět let. Tento článek ovšem neplatí v případě, že se jedná o nedobrovolný styk nebo znásilnění.

„Žádný dospělý tedy nemůže využít souhlasu nezletilého,“ uvedl ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti. Zpráva je podle něj jasná: „Děti jsou nedotknutelné.“ Co nejrychlejší zavedení normy do praxe je jednou z priorit francouzské vlády.

Incest, tedy sexuální styk mezi blízkými příbuznými, je ve Francii legální. Nově však bude potřeba, aby oběma aktérům bylo více než osmnáct let, jinak je jejich chování protiprávní. Přísnější tresty budou nově hrozit také za kuplířství nezletilých, jak pro klienty, tak pro zákazníky.

Nová norma reaguje na četná obvinění ze zneužívání mladistvých, také příbuznými, která se v posledních měsících ve Francii objevila. Na sociálních sítích se s označením #Metooinceste objevily desítky obvinění ze zneužívání, často mířená proti známým osobnostem veřejného života. 

KOMENTÁŘ: Pohyby v ložnici a mysli jedné generace francouzských intelektuálů

Vlnu odstartovalo zveřejnění knihy právničky Camille Kouchnerové, ve které viní nevlastního otce, politologa Oliviera Duhamela, ze zneužívání jejího bratra.

O stanovení věkové hranice pro sex se začalo mluvit už před třemi lety, kdy Francouze pobouřil případ dvou mužů, kteří unikli trestům za znásilnění jedenáctiletých dívek. Ani u jednoho se nepodařilo prokázat, že jim dívky k sexu nedaly souhlas.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video