Michel Bacos (uprostřed), kapitán letadla uneseného v roce 1976.

Michel Bacos (uprostřed), kapitán letadla uneseného v roce 1976. | foto: Profimedia.cz

Zemřel kapitán letadla, který nenechal svou posádku napospas únoscům

  • 178
Ve věku 95 let zemřel francouzský pilot Michael Bacos. V červnu 1976 byl kapitánem letounu Air France, který unesli palestinští a němečtí teroristé. Když mu únosci nabídli možnost letadlo opustit a zachránit si život, odmítl to a zůstal se svými pasažéry.

„Opustit své pasažéry pro mě bylo nepředstavitelné,“ svěřil se Bacos roku 2016 v rozhovoru pro britskou BBC. I po letech oslavovaný hrdina zemřel ve francouzském městě Nice. Za svůj čin byl již dříve oceněn francouzským Řádem čestné legie, ihned po činu se stal legendou.  

Únos dopravního letounu tehdy zorganizoval vůdce radikální teroristické organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny. 

Letadlo na lince z Tel Avivu do Paříže bylo zrovna na mezipřistání v Aténách, když 23. června 1976 přistoupil německý „manželský pár“ (členové radikálního hnutí) a dva Palestinci. Ti několik minut po startu převzali vládu nad letadlem a zajali všech 260 cestujících včetně dvanáctičlenné francouzské posádky. 

Přes 80 cestujících bylo izraelského původu. Dvaačtyřicet pasažérů bylo z Francie, přes třicet pocházelo z Velké Británie a USA. Na palubě byli cestující z celkem dvanácti států.

Únosci airbus odklonili a posádku donutili přistát na letišti Entebbe v Ugandě. Tam v té době vládl diktátor Idi Amin, který byl známý svou provázaností s různými skupinami muslimských teroristů.

Z Amina se pak stal prostředník ve vyjednávání s izraelskou vládou, po které požadoval propuštění 53 odsouzených palestinských teroristů pod výhrůžkou zabití zadržených pasažérů.

Návrat osvobozených pasažérů z teroristy uneseného letadla (Tel Aviv, 4. července 1976)

Do únosu se vložilo izraelské komando, které začalo plánovat záchrannou akci. Mezitím únosci propustili na 150 neizraelských rukojmích a propuštění nabídli i posádce. Ta však pod vedením kapitána Michaela Bacose propustění odmítla.

Spása přišla z nebe. Před 40 lety Izraelci naučili svět, kde je Entebbe

Izraelská záchranná mise čítala zhruba 200 vojáků. Odehrála se v noci ze 3. na 4. července 1976.

Vojákům se podařilo zabít všech sedm teroristů držících stráž a osvobodit 101 rukojmích. Během akce však zemřeli i tři rukojmí. Čtvrtou obětí se stala starší žena, která byla kvůli špatnému zdravotnímu stavu již před osvobozením hospitalizována v nemocnici. Tam byla posléze zavražděna ugandskými vojáky.

Při misi zemřel velitel přepadového oddílu, podplukovník Jonatan Netanjahu, starší bratr pozdějšího izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. K uctění jeho památky se záchranné akci začalo později říkat také Operace Jonatan.

Celá záchranná akce nakonec trvala od přistání prvního letounu do odletu posledního pouhých 57 minut.

27.března 2019 v 09:39, příspěvek archivován: 27.března 2019 v 16:35

DEATH OF A HERO: Michel Bacos, the captain of Air France flight 139 hijacked to Entebbe in 1976. He refused to leave the Jewish passengers behind and stayed with them until they were rescued by the @IDF. He passed away in France at the age of 95. https://t.co/vIQjE6bPEY

Nejmladší z přeživších zadržených Benny Davidson vzpomíná na kapitána Bacose jako na svůj vzor. Vyzdvihuje, že se během únosu stal hlasem cestujících.

Podle starosty Nice Christiana Estrosiho byl Bacos hrdina. „Odmítl se podrobit antisemitismu a barbarství. Stal se chloubou Francie,“ řekl. 

Bacos ale sám svůj čin bral jako samozřejmost. „Když nás drželi jako rukojmí, svolal jsem k sobě posádku a řekl jsem jí, že zůstat s cestujícími až do konce je naše povinnost. Všichni se mnou souhlasili. Byl to základ lidské morálky, zkrátka to, co by měl udělat každý,“ řekl před třemi lety Bacos.

O záchranné akci byl v roce 2018 natočen film Operace Entebbe:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video