Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Evropská dámská volenka. Za pokrytectvím pospíchá i korupce

  21:10
Nic proti ženám. Dosazení dvou dam do čela významných evropských institucí však není zprávou o síle tohoto pohlaví. A úvodní předtančení by se mohlo změnit v tanec smrti, píše v komentáři pro MF DNES konzultant Institutu evropských demokratů (IED) Josef Brož.
Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová při návštěvě v Illkirchu (3....

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová při návštěvě v Illkirchu (3. května 2017) | foto: REUTERSAP

V čele dvou evropských institucí, Evropské komise a Evropské centrální banky, stanou poprvé ženy: Ursula von der Leyenová a Christine Lagardeová. Zatím to berme do poloviny července, než nastane europarlamentní „grilování kandidátů“, jako úvodní předtančení.

Česko má dva místopředsedy europarlamentu, povede ho socialista Sassoli

Zpráva, jež přišla po trachtacích Evropské rady v Bruselu, jíž dominovalo Německo a Francie, vypadá na první pohled nadějně a překvapivě. Nic proti ženám, nic proti politické korektnosti! Kdo by nechtěl věřit jejich úsměvům? 

Přesto je výrazem čistého politického pokrytectví, nikoliv zprávou o síle či slabosti jednoho pohlaví. 

Za pokrytectvím totiž pospíchá i jedna věčná evropská epidemie, korupce. A kvůli ní by se mohla tato úmorná trachtace brzy proměnit v evropský tanec – tanec smrti. Za vším totiž hledejte vyjednávání velkých hráčů, něco za něco, o evropské volby tady nejde.

Vyjednávání o tom, kdo se postaví do čela Evropské komise, totiž nezačala ani včera, ani předevčírem. Předcházela tomu vyjednávání, která s ženami nepočítala příliš, nebo vůbec. Pokud se nějaké jméno objevovalo, padalo jméno dánské komisařky Margrethe Vestagerové.

Počítalo se hlavně s muži, z nichž Manfred Weber nebo Frans Timmermans, jeden německý konzervativec, druhý nizozemský socialista, byli viděni, zvláště v Německu, jako tzv. Spitzenkandidaten (špičkoví kandidáti svých frakcí na šéfa Komise). Trend, který nastolil odcházející předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, ale teď prošel revizí. A na spitzenkandidáty se zapomnělo.

Nebýt vzpoury Visegrádské skupiny v čele s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který náhle tasil hulánský meč proti Timmermansovi, jenž přeskočil v zákulisních jednáních Webera, možná by se tak však nestalo. Nebýt Itálie nedošlo by k tomu vůbec.

Škytající motor

Stará Evropa se mnohem více než uprchlíků bojí nárůstu populismu a extremismu, z čehož plyne i snaha vytvořit cordon sanitaire, v němž se opustí principy i myšlenky, jen když „nacionální lepra“ nepostoupí dále. Vykládá se to jako důkaz opětovného nastartování německo-francouzského motoru! Koherentního a solidního proevropského projektu! Skutečně?

Obávám se, že motor škytá, neboť se mu nedostává paliva. Výraz německé kancléřky Angely Merkelové, sinalé za sklem vládní limuzíny, vypovídal nejlépe o tom, kdo je tady vítěz a kdo poražený. Tento summit byl její evropskou labutí písní.

Rozporuplná von der Leyenová. Zkušená ministryně i politička za zenitem

Možná to byla od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jen klukovina, když přišel k Merkelové s těmi dvěma návrhy na obsazení klíčových postů. Takové škodolibé pas de deux: s díky za vše, na rozloučenou. Nakonec se nechala, z nedostatku vlastních kandidátů, šlechtěnými klisnami z jeho stáje, nasazenými jako elegantní z nouze ctnost, okouzlit podivně i V4. Proč?

O tom, proč byla nasazena Ursula von der Leyenová, německá ministryně obrany za CDU, není pochyb. Její profil i původ je neprůstřelný – mluví francouzsky, má i zvláštní důvěru kancléřky, jež se v ní zhlédla, provázela ji po dobu tří mandátů. Má i aristokratický původ. Její otec Ernst Albrecht, předseda Dolního Saska, sloužil věrně jako jeden z prvních eurobyrokratů v Evropském společenství uhlí a oceli.

V dětství navštěvovala prestižní bruselskou Schola Europaea, hovoří i anglicky. Jen v Německu nemá tu nejlepší pověst. Proč? Inu, někdy to vypadá, že Merkelová chce noblesní dámu co nejrychleji odklidit do Bruselu. Důvod? „Bundeswehr si oddychne,“ míní Die Welt.

Německý spolkový sněm koná slyšení, v němž ministerstvo obrany, jež dostala dáma naposledy na starost, čelí obvinění, že obcházelo pravidla pro zadávání veřejných zakázek. 

Sigmar Gabriel, bývalý předseda SPD v týdeníku Der Spiegel, označil její evropskou nominaci za „bezprecedentní akt politického podvodného jednání“.

Kancléřka Merkelová měla alespoň tolik vkusu, že se sama – s odkazem na námitky koaliční SPD – raději jako jediná z Evropské rady zdržela hlasování o Leyenové.

Ani druhá dáma, Christine Lagardeová, francouzská šéfka Mezinárodního měnového fondu, na tom není s pověstí právě dobře. Ostatně, evropské angažmá tato bývalá advokátka před časem veřejně odmítla. Náhle obrátila? Čekají snad euro zlé časy?

Francouzským Soudním dvorem pro republiku byla Lagardeová v prosinci 2016 odsouzena za „nedbalost osoby, držitele veřejné moci“ v aféře arbitráže socialistického politika Bernarda Tapieho vůči bance Crédit lyonnais. Tento „soud pro politické vyvolené“ jí však neuložil jako bývalé ministryni financí žádný trest, s odkazem na „mezinárodní prestiž“, což ve Francii vyvolalo diskusi o legitimitě dvora.

V EU stále diktuje Německo a Francie. Chce to více demokracie, soudí tisk

Dvě ženy, každá zralá šedesátnice, vyhlašované jako zjevení a zázrak, přesně ukazují, v jaké fázi se Evropa nachází. Má nakročeno k tanci, jenž by mohl být výzvou k pokání a obrácení?

Všimněte si, o evropském lidu se již nemluví dávno. Ten přece začal volit špatně. Jako kdyby nestačil ten brexit... Ne, neplatí společný evropský étos, natož sdílené hodnoty. 

Úlitby těm ostatním – v případě „úslužné spojky“ Charlese Michela, který nyní vládne v Belgii, na čelo Evropské rady, nebo Josepa Borella, katalánského socialisty, do diplomacie – nebudou malé. Dostane se i na Česko. Itálie včera schytala šéfa Evropského parlamentu v podobě socialisty Davida-Maria Sassoliho...

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...