Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (30. května 2022)

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (30. května 2022) | foto: Reuters

Evropská komise žaluje Maďarsko kvůli zákonu proti sexuálním menšinám

  • 56
Maďarsko čelí žalobě Evropské komise kvůli zákonu, který diskriminuje sexuální menšiny. Na Soudní dvůr Evropské unie se komise obrátila kvůli odebrání licence nezávislé maďarské rozhlasové stanici Klubrádió, která je kritická k vládě. Unijní exekutiva kvůli obavám z porušování norem EU vede s Maďarskem řízení déle než rok. Podání žaloby je v rámci řízení posledním možným krokem.

V červnu loňského roku schválil maďarský parlament zákon, který zakazuje jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do 18 let.

Před schválením zákona maďarského parlamentu ovládaného konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána demonstrovaly v loňském roce v Budapešti tisíce lidí. Šéfka komise Ursula von der Leyenová tehdy označila zákon za ostudný.

Norma má podle maďarské vlády ochránit školní děti před sexuálním zneužíváním, podle komise však porušuje hned několik unijních ustanovení.

„Ochrana dětí je naprostou prioritou EU a jejích členských států. Maďarský zákon ovšem obsahuje opatření, která nejsou v rámci prosazování tohoto zásadního zájmu ospravedlněná nebo jsou pro dosažení stanoveného cíle nepřiměřená,“ uvedla dnes komise. Norma podle ní porušuje základní práva občanů EU stejně jako pravidla vnitřního trhu unie.

Brusel v pátek přikročil k žalobě v případu poslední maďarské nezávislé rozhlasové stanice Klubrádió. Té byla loni v únoru zamítnuta žádost o udělení vysílací frekvence z nanejvýš sporných důvodů, soudí komise. Vláda v Budapešti její pochybnosti týkající se možné diskriminace kritické stanice nerozptýlila, a proto bude o případu rozhodovat soud.

Unijní instituce vedou s Maďarskem dlouholetý spor o dodržování evropských hodnot. Za problematické považují omezování nezávislosti justice, médií či ataky vůči nevládním organizacím nebo sexuálním menšinám.

Orbánova vláda tvrdošíjně odmítá jakékoli ústupky, proto jí komise zatím neodblokovala peníze z mimořádného fondu obnovy a hrozí i odebráním dalších unijních financí.

,

Video