Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa zmírňuje opatření, Španělsko a Řecko uvolní hranice od prázdnin

  16:32aktualizováno  18:18
V Evropě se již téměř všechny země uchýlily alespoň k částečnému uvolnění opatření. Od pondělka se například v Portugalsku či Dánsku vrací děti do škol a otevírají se restaurace, Řekové mohou zase navštěvovat památky. Pokračuje se také v plánech na otevření hranic, do Španělska či Řecka by Češi mohli už na přelomu června a července.

Znovuotevřené kavárny v Seville na jihu Španělska (11. května 2020) | foto: Reuters

Španělsko znovu otevře své hranice zahraničím návštěvníkům koncem června, uvedl ministr dopravy José Luis Ábalos. Uvolňování pro cizince bude podle něj koordinováno s tím, jak se restrikce v zemi budou uvolňovat pro samotné Španěly.

Jednotlivé provincie postupují odlišně a první fáze uvolnění se zatím týká 70 procent obyvatel. Uzávěra dál platí v Madridu, Barceloně a v částech provincie Kastilie a León. Jak upozornila agentura Reuters, minulý týden Madrid nařídil dvoutýdenní karanténu všem, kdo do země přicestují, a z obav před novou vlnou epidemie koronaviru ponechal uzavřené hranice.

Německo a Francie chtějí evropský fond obnovy ve výši 500 miliard eur

Španělsko uzávěru ruší podle regionálních poměrů - na Baleárech a Kanárských ostrovech se život místních lidí už téměř vrátil do normálu, ale turisté tam nejsou. „Nemůžeme dovolit přicestovat cizincům, když Španělé ještě mají uzávěru,“ řekl Ábalos.

Řecko by se mohlo českým turistům otevřít od 1. července. Obě země spolu jednají i o variantě cestování bez povinného negativního testu na onemocnění covid-19. V tiskové zprávě to v pondělí uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek po jednání s řeckým ministrem zahraničí Harrym Theoharisem.

„Řecký ministr nás ujistil, že Čechům bude otevřena drtivá většina ostrovů, velmi vážně jsme řešili také variantu, že ke vstupu do Řecka nebude třeba test,“ uvedl Smolek. Ministerstvo zahraničí ale zároveň upozornilo, že uvolnění podmínek bude záležet na vývoji epidemiologické situace v Česku i v Řecku.

V Řecku se mimo to v pondělí otevřely pro veřejnost všechny archeologické památky, které byly téměř dva měsíce uzavřeny kvůli epidemii. Země má ve srovnání s jinými evropskými zeměmi méně nakažených i mrtvých. Ekonomice, závislé na příjmech z cestovního ruchu, však hrozí podle vlády hluboká recese. Země totiž přišla kvůli uzávěře až o polovinu turistické sezony.

Portugalsko zprovozňuje školy a restaurace

Portugalsko v pondělí vstoupilo do druhé fáze uvolňování restrikcí zavedených původně kvůli epidemii koronaviru. Otevřely se kavárny, jesle a část dětí vybavených rouškami se mohla vrátit do škol. Vyučuje se v nich ale na směny a počet klientů v restauracích je omezen.

Řekové vyšli na pláž, ve Španělsku je nejméně obětí od půlky března

Ve středních školách se mohli do tříd vrátit jen žáci posledních dvou ročníků, přičemž každý si musí před vstupem nechat změřit teplotu. Těm, kteří si doma zapomněli roušku, personál u vchodu vydá jinou.

Země se po zpomalení nárůstu nových případů rozhodla přistoupit k dalšímu stadiu uvolňování, které obnáší otevření mateřských škol, obchodů do 400 metrů čtverečních, škol, restaurací, muzeí a galerií.

Majitelé restaurací se ale obávají, že bez turistů se jim nepodaří přežít. „Máme povoleno využívat jenom třetinu kapacity, ale nemáme dost klientů ani na to, když tu nejsou turisté,“ upozornil číšník v jedné lisabonské restauraci.

Také Dánsko v pondělí znovu otevřelo kavárny a restaurace, které byly přes dva měsíce mimo provoz kvůli obavám ze šíření koronaviru. Do tříd se také vrátili žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci. Země byla první v Evropě, která po koronavirové epidemii znovu otevřela jesle, školky a školy.

Doporučení týkající se odstupu se nyní snižuje na jeden metr, takže studenti budou moci být v lavicích znovu po dvou. Učitelé ale dohlédnou na to, aby seděli na krajích, a nikoli těsně vedle sebe. Metrový odstup mezi stoly musí být dodržován také v kavárnách a restauracích, stoly musí být případně odděleny přepážkou, uvádí list The Local.

Koronavirus je nakažlivý již před prvními příznaky, potvrdila studie

V německém Sasku se v pondělí jako v první spolkové zemi téměř kompletně otevírají školy. Návštěva pro žáky prvního stupně základních škol ale není z rozhodnutí soudu povinná. O tom, jestli jejich děti v době pandemie způsobené koronavirem do školy půjdou, nebo se budou učit doma, rozhodnou rodiče.

Saská vláda se snaží o co nejrychlejší návrat k normálu, se znovuzavedením povinné školní docházky však řada rodičů nesouhlasila. Požadovali vydání soudního rozhodnutí, které by povinnost zrušilo. Saské úřady následně oznámily, že zatím do 5. června povinnou návštěvu škol pro žáky prvního stupně ruší.

Slovinci couvli s otevřením hranic

Slovinsko sice v pátek jako první v Evropě oznámilo, že v zemi skončila epidemie koronaviru, a uvolnilo kontrolní režim na hranicích, ale v neděli večer určitá omezení vrátilo. Vyplývá to z pondělních informací deníku Delo. Agentura APA tvrdí, že Lublaň od otevření hranic ustoupila, protože přes ně nepouští bez pádného důvodu Rakušany.

Rakouská agentura rovněž tvrdí, že nyní mohou bez omezení do Slovinska jezdit občané členských států EU, s nimiž jsou uzavřené bilaterální dohody. Seznam těchto zemí přitom ještě stanoven nebyl.

Delo citoval mluvčího vlády Jelka Kacina, který řekl, že otevírání hranic bude postupné. Pohraniční orgány mají podle vládního nařízení právo odmítnout vstup občanům EU, pokud ve Slovinsku nemají trvalý pobyt. Nicméně přepravci mohou mezinárodní dopravu provozovat.

Slovensko od středy umožní otevřít velká obchodní centra, kina a divadla pro nanejvýš 100 lidí, restaurace budou moci podávat jídlo i ve svých vnitřních prostorech. Od června budou v omezeném režimu otevřeny školky a část základních škol, řekl premiér Igor Matovič.

Od tohoto čtvrtka pak nebudou muset obyvatelé Slovenska při návratu z osmi zemí včetně Česka předkládat potvrzení o negativním testu na koronavirus ani nastoupit do státní karantény, pokud do zmíněných států vycestují na dobu nejdéle 24 hodin. Mimo uzavřených prostor nebudou muset Slováci nově nosit roušky, pokud dodrží alespoň pětimetrový odstup od cizích lidí.

Koronavirus ve světě

Majitel kavárny v Bagkoku kontroluje teplotu jedné ze svých koček. (13. května...
Nepálští vojáci při čestné stráži. (15. května 2020)
Protestující s plynovou maskou a americkou vlajkou nesouhlasí s vládními...

Ve Velké Británii se karanténní opatření začala uvolňovat už minulý týden. Od středy se mohli vrátit do práce lidé, kteří nemohou pracovat z domova. Nyní si mohou také zajít na tenis či golf, obnovit provoz mohla i zahradnictví. Angličané mohou rovněž opět volně cestovat, neměli by ale jezdit do Walesu, Skotska a Severního Irska, kde platí jiná karanténní opatření než v Anglii.

Omezení pro Skoty či Iry, Anglie uvolňuje. Britové za to kritizují Johnsona

Kvůli postupu vlády však čelí premiér Boris Johnson narůstající kritice. Zejména kvůli uvolnění pravidel pro pobyt venku pro obyvatele Anglie, zatímco ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku z rozhodnutí tamních vlád přísnější restrikce dál platí. Premiér také narazil v regionech na severu Anglie se svým plánem na znovuotevření škol od 1. června.

Itálie, kterou nákaza těžce postihla, v pondělí pro věřící otevřela kostely a uvolňuje se gastronomie. V Římě je například opět přístupná Bazilika svatého Petra. Premiér Giuseppe Conte vyzval svoje spoluobčany, aby navzdory nové fázi uvolňování stále dodržovali pravidlo o odstupech a bezpečnostní opatření.

Maďarská vláda hodlá 26. května navrhnout zrušení zvláštního právního stavu s mimořádnými pravomocemi. Parlament by pak příslušný zákon mohl schválit v červnu. Maďarská opatření, spuštěná kvůli šíření nákazy koronavirem, už dřív kritizovala zejména Evropská komise.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...