Premiér Andrej Babiš dostává vakcínu proti koronaviru. (27. prosince 2020)

Premiér Andrej Babiš dostává vakcínu proti koronaviru. (27. prosince 2020) | foto: The Guardian

Očkování v EU. Pilot nakreslil na obloze stříkačku, Babiš na titulní fotce

  • 155
V některých zemích Evropské unie v neděli začalo koordinované očkování proti covidu-19 vakcínou společností Pfizer a BioNTech. První dávku dostali zdravotníci, senioři či politici v Itálii, Kypru nebo Rakousku. Světová média si všímají, že jako jeden z prvních evropských politiků dostal vakcínu český premiér Andrej Babiš.

Distribuce očkovací látky z belgické výrobny začala v pátek a v sobotu, některé unijní státy zahájily očkování neprodleně. První víkendový den podalo dávky zdravotníkům Maďarsko, večer na Slovensku jako první vakcínu obdržel infektolog a člen vládní pandemické komise. V neděli se nechala naočkovat pod Tatrami i tamní prezidentka Zuzana Čaputová. 

První vakcínu v sobotu dostali i obyvatelé a zaměstnanci domova pro seniory ve středoněmeckém Halberstadtu, Německo začalo v neděli s hromadnou vakcinací v Berlíně. Pět dobrovolníků ve věku od 80 do 93 let dostalo injekci do ramene i ve Vídni.  Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnešek označil za historický den, který je „začátkem vítězství proti pandemii“. „S každou podanou vakcínou se krok za krokem přibližujeme k normalitě,“ dodal.

Německý pilot Samy Kramer nakreslil a obloze nad Německem obraz injekční stříkačky, aby oslavil nedělní start koordinovaného očkování proti covidu-19:

Pětice zdravotníků dostala očkovací látku také v Polsku. Tamní první očkovaná, vrchní sestra varšavské nemocnice, přijala vakcínu s nadšením. „Vidíte tu radost v mých očích?“ uvedla. V Pobaltí jako první podala vakcínu zdravotníkům Litva.

V 7:20 SEČ dostali vakcínu v římské nemocnici tři italští zdravotníci. „Dnes se Itálie probouzí, je den vakcinace,“ napsal na Twitteru italský premiér Giuseppe Conte.

První dávku vakcíny, která se podává ve dvou fázích s odstupem 21 dnů, dnes obdrželi i obyvatelé středomořského Kypru. V tamním přístavu Lemesos byli jako první očkováni obyvatelé a zaměstnanci pečovatelského domu.

Očkovací látka americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech je první a zatím jedinou, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila podmínečnou registraci v EU. Její použití následně schválila Evropská komise. Země zatím obdržely prvních zhruba 10 000 dávek, které vystačí k vakcinaci polovičního počtu lidí. EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna, k její podmínečné registraci by se měla vyjádřit 6. ledna.

Očkování politiků vzbuzuje kontroverzi

Zahraniční média média zaujalo, že v Česku spolu s 95letou válečnou veteránkou Emilii Řepíkovovou dostal Babiš jako první vakcínu proti koronaviru. List The Guardian, stanice Sky News a agentura Reuters používají fotku z vakcinace Babiše jako ilustrační obrázek pro začátek koordinovaného očkování v Evropě. 

Babiš je jeden z prvních evropských politiků, který se nechal naočkovat. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že se nechá též naočkovat v neděli. Rumunský prezident Klaus Iohannis měl být také jeden z prvních, kdo dostane vakcínu, jeho poradci mu to ale vymluvili s tím, že by vypadal, jako kdyby předbíhal, píše server Politico

Některé americké zdravotníky z první linii rozčílilo, že politici dostali vakcínu dříve než oni. „Byli jsme natolik důležití, abychom pracovali na (zvládání) pandemie, ale nebyli jsme natolik důležití, abychom byli v přední linii očkování,“ řekl listu Washington Post interní lékař v MedStar Georgetown University Hospital. 

Slovensko nedodrželo dohodu a očkovalo dřív, podotkl Babiš

Politici argumentují, že nedostávají vakcínu přednostně kvůli svému postavení, ale proto, aby šli příkladem a pomohli veřejnosti získat důvěru k očkování. 

Zdravotníkům zvláště vadí, že vakcínu dostali někteří republikánští politici,  kteří bagatelizovali pandemii, včetně dosluhujícího prezidenta Mikea Penceho. Očkovat se ale nechali i demokratičtí politici jako kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová. 

Vakcínu si nechal píchnout nastupující demokratický prezident Joe Biden. Jeho republikánský protikandidát v prezidentských volbách dosluhující prezident Donald Trump uvedl, že nechá očkovat, až mu to doporučí zdravotní tým. 

Sousední Kanada oznámila, že politici nebudou mít přednostní přístup k vakcíně. Podle  Caroline Quach-Thanhové, předsedkyně  Národního poradního výboru pro imunizaci (NACI) očkováni budou nejdříve lidé postižení zdravotními komplikacemi způsobovaných covid-19, zdravotníci v první linii a domorodé komunity. „Političtí vůdci nejsou součástí těchto skupin,“ uvedla. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video