Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na hraně války. Evropa vycvičí patnáct tisíc ukrajinských vojáků

  20:08
Protivzdušná obrana, bojové drony, odklízení min nebo taktika boje. Evropská unie se pouští do dosud největší vojenské mise a na svém území plánuje výcvik patnácti tisíc vojáků ukrajinské armády, zejména v Německu a Polsku. Ve vzduchu ale visí důležitá otázka: Jde o přátelskou výpomoc, nebo se Evropa posouvá stále blíže k bojové linii?

Dobrovlný voják při výcviku nedaleko Kyjeva (27. srpna 2022) | foto: AP

Vedle dodávek zbraní to byl další požadavek ukrajinské vlády směrem k Evropě: pomozte nám vycvičit devět brigád, z nichž každá může čítat až pět tisíc lidí, psala tamní vláda naposledy letos v září.

Zároveň úřad hlavního evropského diplomata Josepa Borrella tuto možnost zvažoval od začátku ruské invaze na Ukrajinu koncem února, výslovně ji pak zmínil v srpnu.

Nyní, po souhlasu všech ministrů zahraničí EU v Lucemburku, plán dostává jasnější obrysy: Počítá se s výcvikovou misí trvající dva roky a účastí zhruba 15 tisíc ukrajinských vojáků, přičemž hlavní centra budou v Německu a Polsku.

Ukrajinský voják vyhlíží z úkrytu v Bachmutu. (21. února 2023)

Takzvaná Podpůrná vojenská mise EU (EUMAM) je dosud největší vojenskou misí, do níž se státy Evropské unie společně pouštějí. „Ještě nikdy jsme netrénovali takový počet vojáků v tolika různých oborech,“ uvedl jeden z evropských diplomatů pro německý týdeník Die Zeit. Náklady půjdou do 50 až 60 milionů eur ročně, tedy v přepočtu do 1,2 až 1,5 miliardy korun.

„Musíme pokračovat v poskytování rozsáhlé vojenské a humanitární pomoci Ukrajině. Proto jsme s kolegy z ostatních členských zemí schválili vojenskou misi EUMAM, která pomůže s výcvikem ozbrojených sil Ukrajiny. Podařilo se nám také vyjednat další prostředky z Evropského mírového nástroje na vojenskou pomoc,“ uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský k pondělnímu setkání v Lucemburku.

Právě Česko nyní drží rotující předsednictví Rady Evropské unie a politickou, vojenskou a humanitární podporu Ukrajiny prosazuje jako svou hlavní prioritu.

Francie vycvičí tisíce ukrajinských vojáků. Dodá i systémy protivzdušné obrany

Třetinu z 15 tisíc ukrajinských vojáků, jejichž počet se časem může i „výrazně“ zvýšit, má vycvičit německá armáda – podle tamní ministryně obrany Christine Lambrechtové (SPD) k tomu bundeswehr určí jedno hlavní výcvikové středisko. O přesné úloze Polska, které by na celé akci mělo mít největší podíl a být styčným bodem mezi Evropou a Ukrajinou, se ještě jedná. Dílčí tréninky pak budou probíhat i v ostatních evropských zemích podle jejich možností a dispozic, koordinace celé mise převezme hlavní středisko v Bruselu.

IRIS-T, raketa vzduch-vzduch krátkého dosahu s infračerveným naváděním.

Na Ukrajině proběhla již čtvrtá mobilizační vlna a armádu tak přichází podpořit stále méně kvalifikovaných vojáků. V Evropě ti méně zkušení dostanou všeobecný výcvik, ostatní se pak budou specializovat mimo jiné na odstraňování min, obsluhu bojových dronů, vojenskou taktiku nebo obranu proti zbraním hromadného ničení.

Součástí bude také výcvik ovládání německého protiraketového systému Iris-T, který dokáže chránit města před ruskými raketovými útoky. Jedno z těchto zařízení již na Ukrajině je, další tři mají v průběhu roku následovat.

Pomáhat a zároveň si držet odstup

Ačkoli rozsah a široký záběr této mise je nový, výcvik Ukrajinců v evropských zemích včetně Německa již měsíce probíhá. Počty absolventů se ale dosud počítaly spíš na desítky až stovky. Německým výcvikem například za celou dobu od začátku války prošlo 800 členů ukrajinské armády.

Výcvik EUMAM bude probíhat striktně na území Evropy, evropští vojáci a instruktoři nebudou působit na Ukrajině, shodují se všechny evropské země. Důvod? Nenechat se zatáhnout do války.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová (14. září 2022)

Právě to je ožehavé téma, k němuž sice existuje řada fundovaných odpovědí a právních výkladů, stoprocentní jistotu, že výcvik bude interpretován jen v mezích mezinárodního práva na sebeobranu a podpory spřáteleného státu, ale nemůže zaručit nikdo.

Ostatně i německý parlament ve vlastním vyjádření z března letošního roku uvádí, že „pokud by se kromě dodávek zbraní jednalo také o instruktáž strany konfliktu nebo o výcvik v zacházení s těmito zbraněmi, jednalo by se o opuštění bezpečné oblasti neválčení“.

V květnu již naopak ministryně obrany Lambrechtová ohledně výcviku a instruktáže ukrajinských vojáků na území Evropy a Německa v televizní stanici ZDF uváděla: „Podle mého právního názoru se tím nestáváme účastníkem války.“

Právníci: Výcvik je v pořádku

Nad stejnou otázkou se zamýšlela také veřejnoprávní ARD. „Z hlediska mezinárodního práva je podpora Ukrajiny ze strany jiných států v pořádku, což zahrnuje dodávky zbraní i výcvik,“ říká právník Christoph Kehlbach s odvoláním na Chartu OSN.

Podle Philippa Dürra z Ústavu veřejného a mezinárodního práva na univerzitě v Bonnu by tato hranice byla překročena v momentě, pokud by třetí stát na Ukrajinu poslal aktivní bojové jednotky. To ale Evropa rozhodně nemá v úmyslu.

Z čistě právního hlediska tedy debata o výcviku ukrajinských vojáků v Evropě není nijak zvlášť sporná. Nezávisle na tom je ale důležité, jak je takový krok hodnocen v politické rovině. A tady už se názory rozcházejí.

Válka mi zbystřila smysly, poznám směr letadla podle zvuku, říká Stomatová

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Nejezdí vlaky, nejde elektřina

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  22:07

Pásmo velmi silných bouřek prošlo přes východní Čechy, Moravu a Slezsko. Bylo mezi nimi i několik...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Nejezdí vlaky, nejde elektřina

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  22:07

Pásmo velmi silných bouřek prošlo přes východní Čechy, Moravu a Slezsko. Bylo mezi nimi i několik...

Vondra zesměšnil gender Kolaji. Trapárna, eklhaft, reagují Bartoš a další

19. června 2024  22:02

Lídr koalice SPOLU Alexandr Vondra, který získal křeslo v Evropském parlamentu, se na platformě X...

Putin dorazil do Vietnamu, předtím podepsal dohodu s KLDR

19. června 2024  21:31,  aktualizováno  21:55

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl na návštěvu do Vietnamu, kde bude do 20. června....

Počet obětí pouti do Mekky vzrostl na 900, teploty stoupaly nad 50 stupňů

19. června 2024  16:44,  aktualizováno  21:11

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky zemřelo zhruba 900 poutníků, píše agentura AFP s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...