Proruští separatisté oslavují nezávislost Luhanské lidové republiky a Doněcké...

Proruští separatisté oslavují nezávislost Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky, kterou podepsal ruský prezident Vladimir Putin. (21. února 2022) | foto: Reuters

Umělé drama jako součást plánu. Jak si Kreml razil cestu na Donbas

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
O tohle celou dobu šlo. „Vyhrocení bojů na Donbasu“ spadlo z nebe. A důkazy, že Rusko sehrálo divadlo? Třeba když premiér Mišustin přiznal, že prý o uznání republik jednali několik měsíců, nacionalista Žirinovskij ještě v prosinci řekl doslova, že pokud NATO nesplní požadavky, pocítí 22. února následky nebo předtočená videa o evakuaci i jednání ruské bezpečnostní rady, které rádoby vysílali v televizi živě.

„Vyplňte naše požadavky. Jestli to odmítáte, v takovém případě my přijmeme jiný program. Jaký? To se dozvíte ve čtyři ráno 22. února,“ hřímal ve Státní dumě (dolní komoře parlamentu) na konci loňského roku vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij v debatě o požadavcích Moskvy k Západu.

A jak řekl, tak se i stalo. V noci z pondělí na úterý 22. února ruské „mírové“ jednotky vstoupily na území prorusky naladěných separatistických republik na východoukrajinském Donbasu – hovořit tady můžeme de iure o invazi. Stalo se tak poté, co Rusko zničehonic uznalo jejich samostatnost.

Tehdy se to nezdálo a ani ruská média tomu nevěnovala přílišnou pozornost, teď to ale vypadá, že z Žirinovského je vedle vášnivého diskutéra i zdatný prorok. Mohlo jít o shodu náhod, nebo jednoduše něco věděl. Protože v „nečekaném vyostření na Donbasu“, jímž Kreml odůvodňoval své rozhodnutí, je mnoho sporných okamžiků. 

Třeba video auta plného výbušnin, které prý luhanské bezpečnostní služby objevily pod mostem na trase, kterou měly projíždět autobusy s uprchlíky do Ruska. I tady ale podle BBC metadata ukázala, že materiál natočili už v roce 2019.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video