Jsme připraveni k dialogu, ale Západ chce celou planetu, vzkázala Moskva

  • 375
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva bude vždy připravená vést dialog, který „všechny vrátí ke spravedlnosti a principům Charty OSN“. Řekl to nedlouho poté, co ruská vojska ráno zahájila rozsáhlý útok na sousední Ukrajinu. Lavrov po jednání s pákistánským kolegou zároveň obvinil Západ, že má „zálusk na celou planetu“.

Moskva podle šéfa ruské diplomacie „doufá, že stále ještě existuje šance na návrat k mezinárodnímu právu a mezinárodním závazkům“. 

„A protože přijímáme opatření vyhlášená prezidentem k zajištění bezpečnosti země a ruského lidu, budeme určitě vždy připraveni k dialogu, který nás vrátí ke spravedlnosti a principům Charty OSN,“ dodal ministr.

V projevu, který byl zveřejněn na webu ruského ministerstva zahraničních věcí, Lavrov také obvinil Západ, že nerespektuje mezinárodní právo. Západní země podle něj svou strategií v regionu Indického a Tichého oceánu demonstrují „zálusk na celou planetu“.

Ruská armáda na Ukrajinu v noci na čtvrtek zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok. Podle analytiků jde o největší výpad jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války. 

Boje s ruskými jednotkami nyní podle ukrajinských představitelů zuří téměř podél celé hranice s Ruskem a Běloruskem, Rusko napadlo mimo jiné letiště Hostomel poblíž Kyjeva. Na Ukrajině platí válečný stav a prezident Volodymyr Zelenskyj nabídl zbraně všem Ukrajincům, kteří se chtějí ruské armádě postavit. 

Kyjev přerušil diplomatické vztahy s Ruskem a z řady zemí včetně Česka zaznívá ostrá kritika ruského počínání, včetně USA a Evropské unie. Shodně Moskvu obviňují, že svou agresí hrubě porušila mezinárodní právo.

,

Video