Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mlýnek na maso u levého břehu Dněpru. Hloupě nás předhazují Rusům, říká voják

Sledujeme online   17:07
Zranění vojáci se topili, protože se svými zraněními nemohli plavat, některé bojovníky těžké batohy stáhly na dno Dněpru. Ruské ostřelování, střelba v zádech, vlhko, chlad. Několik členů ukrajinské námořní pěchoty takto popsalo americkým novinářům své zkušenosti z nedávných misí na levém břehu veletoku, jenž odděluje Kyjevem kontrolované území od území okupovaného Ruskem.
Ukrajinský voják u Dněpru nedaleko Chersonu (14. října 2023)

Ukrajinský voják u Dněpru nedaleko Chersonu (14. října 2023) | foto: ČTK

Jedním z členů pěchoty je i jednadvacetiletý Dmytro. V den, kdy Dmytrova jednotka vyrazila na východní břeh Dněpru v zoufalé snaze dobýt zpět Ruskem obsazené území, se tento člen námořní pěchoty probudil s pocitem, že je „připraven zemřít“, popisuje deník The Washington Post (WP) začátek jedné z vojenských misí, které podle něj začaly na konci loňského léta.

Tedy zhruba v době stagnující protiofenzívy, kdy se ukrajinští vojenští a političtí představitelé snažili ukázat západním spojencům pokrok na bojišti.

Dmytro podle svých slov zamířil k překročení řeky se třemi konzervami sardinek, šesti bochníky chleba a více než 45 kilogramy munice a dalšího vybavení. Operace měla trvat několik dní - pokud by tak dlouho přežil. Během překonávání řeky, což mělo trvat asi půl hodiny až hodinu, si Dmytro připadal jako „kus masa předhozeného vlkům“.

Rusové postupují na celé frontě. Situace je katastrofální, hlásí Ukrajina

Těsně před východem slunce se Dmytrův prapor přiblížil k mělké písčině a rozdělil se do dvojic. Ranní mlha jim poskytovala určitou ochranu před ruskými drony, které je lovily z oblohy, popisuje deník. Jejich cílem bylo probít se ke vsi Krynky - ležící asi tři desítky kilometrů proti proudu řeky od města Cherson.

Jak se Dmytrovi zabořily boty do bahna, pohřbil myšlenky na svou ženu a jejich dítě, píše WP s poznámkou, že o misi se tento voják dozvěděl jen několik dní dopředu, nemyslel si o ní, že je dobře naplánovaná a netušil, co ho na levém břehu Dněpru čeká. Nevěřil však, že to stojí za jeho život.

Vojáci: Ztrácíme všechny síly a bez výsledků

Tento pocit zná také Johnson - čtyřicetiletý velitel průzkumného oddílu, kterého The Washington Post identifikuje podle jeho volacího znaku. V létě dostal za úkol vyčistit ostrovy, které se později Dmytro chystal překročit.

Průzkumný tým se v mělkých mokřinách obtížně snažil pohybovat na člunech. Johnson často musel táhnout plavidlo i 20 metrů, aby se dostal do hlubších vod. Na levém břehu byly pozice mělké a těžko se zpevňovaly. Tým nebyl schopen rozdělat oheň, oblečení vojáků zůstávalo vlhké a studené, popisuje deník.

Přestože se Ukrajincům podařilo ostrovy získat zpět, cena byla podle něj vysoká. Johnsonův velitel zemřel v září při výbuchu granátu. Námořní pěchota, která nadále řeku překonává, čelí vážnému nebezpečí, upozornil voják. „Myslím, že je to teď neúnosné. Nechtěl bych být v jejich pozici,“ řekl Johnson.

Před Dmytrem mezitím vyrazily kupředu dva páry vojáků. Vlny bičovaly břeh řeky a mokřady se vlnily v prudkém větru, líčí deník. Dmytro se podíval na svého spolubojovníka, který zaklel. „Tenhle plán je... hrozný,“ řekl s pomocí nadávky.

Těžký start roku pro Ukrajinu. Problém má hlavně s novými vojáky

V tu chvíli začalo ostřelování. Komunikace podle Dmytra selhala a dvojice se nemohla spojit s ukrajinským minometným oddílem, aby úder opětoval. Kolem osmé hodiny ráno zůstalo nezraněných jen 12 z celkových 30 členů námořní pěchoty. Dva zemřeli. „Nemohli jsme bojovat s lidmi, kteří měli na sobě škrtidla. Museli jsme čekat na nové lidi, kteří by nahradili zraněné,“ vysvětlil Dmytro.

Souostroví předtím poskytovalo dobré krytí, s vysokými orobinci a širokými keři. Ale na východním břehu byla vegetace řídká, les silně zaminovaný, tudíž vojáci vykopali zákopy a kryli se pytli naplněnými pískem, píše WP s tím, že čekali téměř osm hodin. „Když ze všech stran všechno vybuchuje, začnete žít minutu po minutě a nemyslíte vůbec na nic,“ svěřil se Dmytro.

Později s asi tuctem posil členové námořní pěchoty postupovali ke Krynkám, 45 lidí se plahočilo ve skupinkách po dvou až třech, popisuje The Washington Post. Najednou Dmytro zaslechl v zádech střelbu. To musí být omyl, pomyslel si. Průzkumný tým tvrdil, že tam nikdo nebude.

„Naši!“ vykřikl a mylně se domníval, že jde o přátelskou palbu. Byli to Rusové. Pěchota střelbu opětovala. Vojáci přežili noc a probojovávali se směrem ke Krynkám, kde se ukrajinské síly uchytily v ruinách domů, přičemž ruští vojáci poblíž byli připraveni se území znovu zmocnit, píše The Washinton Post.

Fyzicky to nezvládám. Zatímco si mladí užívají život, bojující Ukrajinci stárnou

Druhý den vybuchl granát, který Dmytrovi vmetl do kyčle střepinu o velikosti zápalky a exploze mu způsobila otřes mozku. Evakuovali ho přes znetvořenou krajinu. Těla některých padlých členů námořní pěchoty zůstala ležet na místě, pod palbou je nedokázali vyprostit, píše WP. Do konce mise podle Dmytra zemřelo nejméně pět dalších mužů a dvacet jich bylo zraněno. Jeho mezitím poslali domů, aby se zotavil. Po návratu se má prý vrátit na východní břeh.

Dmytrovo svědectví podle deníku potvrdilo šest dalších vojáků, kteří se podíleli na operaci s cílem udržet se na levém břehu řeky. „Máme mnoho ztrát,“ prohlásil nejmenovaný dvaadvacetiletý člen námořní pěchoty. „Jednoduše ztrácíme lidi, ale výsledek není žádný,“ dodal.

Ukrajina počet vojenských obětí nezveřejňuje a podle WP nechtěla ani upřesnit, kolik členů námořní pěchoty zahynulo v misích, v nichž získala zpět jen několik kilometrů čtverečních území na východním břehu Dněpru. „K této záležitosti zatím mlčíme,“ řekl mluvčí ukrajinské námořní pěchoty.

Armáda však připouští, že zaznamenala jen několik úspěchů. „Na východním břehu nejsou žádné osvobozené vesnice,“ řekla mluvčí jižního velení ukrajinské armády Jih Natalja Humeňuková.

14. srpna 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...