Den člověka je delší než den Země

  10:55
"Naše oční sítnice je spojena neurologicky s hypotalamem, oblastí v dolní části mezimozku, a to pouze jednosměrně,“ vysvětluje přednostka neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy profesorka Soňa Nevšímalová. Světlo a tma prostřednictvím našeho oka dávají hypotalamu impulzy: na tmu reaguje organismus tak, že se v epifýze začne vylučovat spánkový hormon melatonin. Dochází k navození spánku. Ranní světlo začne působit jako blok pro melatonin, biologické hodiny se rozběhnou - a vyrovnávají tak rozdíl mezi individuálním dnem a 24hodinovým cyklem.

"Právě u slepců korekce pomocí světla a tmy neexistuje,“ dodává profesorka Nevšímalová, "proto se jejich organismus řídí, tak jako u pokusných osob, jen volně běžícím rytmem. Den slepce má tedy tendenci se s tím skutečným stále více rozcházet. Téměř sedmdesát procent nevidomých má problémy s denním rytmem a trpí proto poruchami spánku.“

Sova v genech
O sovách a skřivanech mluví již lidová moudrost. O denním rytmu, jeho délce i jeho načasování toho dnes vědí hodně i lékaři. Genetici zjistili, že preference spánku máme v těle zakódované. Biorytmus se dědí.

Docentka Helena Illnerová, nynější předsedkyně Akademie věd ČR, která se zabývá experimenty právě na tomto poli, identifikovala desítky genů odpovědných za náš denní rytmus - za jeho délku i za dřívější či pozdější usínámí. Už je známo i několik genů, zpožďujících denní rytmus až na 25 hodin. Vědci narazili naopak i na rodinu, kde se dědí den kratší než 23 hodin.

Lidé se však neliší jen délkou svého dne. Existují dva vyhraněné typy - večerní a ranní. Lidové rčení má reálný základ. Vědci měřením dokázali, že tělesná teplota, krevní tlak, srdeční frekvence ale i pozornost a duševní výkonnost v průběhu dne stoupají a zase klesají každému jinak. Stejně tak spánkový hormon. Nejnižší hladinu melatoninu i teplotu máme v noci.

Skřivanům se spánkový hormon melatonin začne vylučovat dříve, dříve klesá i tělesná teplota. A s tím i jejich aktivita. Tento typ lidí zažívá vrchol sil dopoledne, zato večer chodí brzy spát a ráno jsou čilí. Večerní typy mají největší výkonnost v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Melatonin se sovám vylučuje později - a tak později chodí spát i vstávají. Ale tak je to pro ně přirozené. To není porucha.

Biologický rytmus člověka
Biologický rytmus člověka je nastaven na dobu o něco málo delší než "úřední" den a noc. V průměru na 24,3 hodiny. Jak se s tím organismus vyrovává? Naše bdění a spánek, aktivitu a klid ale ovlivňuje také střídání světla a tmy. Co se s námi děje, když se dny prodlužují a zase zkracují? Co nastane, když svůj přirozený denní rytmus ignorujeme? Porouchá se?

Již mnohokrát vědci zkoumali, co s lidmi udělá izolace od vnějšího světa. Pokusným osobám, které neměly možnost pozorovat a vnímat střídání světla a tmy, měřili odborníci biorytmické pochody v těle. Tělesnou teplotu, hladinu hormonů, aktivitu a únavu, bdění a spánek... Opakovaně se potvrdilo, že vlastní rytmus organismu se v této situaci rozchází se skutečným denním rytmem víc a víc. Světlo a tma biologické hodiny člověka jednoznačně ovlivňují. Lidé postižení slepotou dobře vědí, o čem je řeč.

A jak tyto pochody ovlivňuje zima? Když oko nevidí světlo, nebrzdí se tvorba spánkového hormonu. Vstávání do tmy není tedy pro člověka nic přirozeného. Však také docentka Illnerová při pokusech na dobrovolnících zjistila, že lidé mají v zimě potřebu spánku větší než v létě. Až o jednu hodinu. Ovšem to, zda nasloucháme potřebám svého těla, je jiná kapitola. Vstávání do práce či školy za tmy v zimě je sice nepřirozené, ale o nic víc než celodenní sezení při umělém světle zářivek a pak večerní u zářící obrazovky. Změna letního času na zimní je jen jednou ze všech těch převratů, kterým se musí náš organismus v moderní době přizpůsobovat. S jakým úspěchem?

Nespavostí dnes trpí 30 procent populace!
Porouchané biorytmy
Většina lidí, pokud jde o změnu biorytmu, je poměrně přizpůsobivá. Svědčí o tom adaptace na změny časových pásem při letech do jiných kontinentů, na směnný provoz atd. Někdy se však dlouhodobé změny mohou stát zdrojem velkých a vleklých potíží. Jednou z nich je i porouchaný pacemaker, který každému z nás individuálně určuje biologický rytmus.

Neurologové rozlišují dvě základní poruchy pacemakeru a tedy denního rytmu: "Syndrom zpožděné fáze usínání, tedy uléhání ve dvě ráno a vyspávání do jedenácti, je typický zejména pro mladé lidi. Touto poruchou trpí až sedm procent normální populace,“ vysvětluje profesorka Nevšímalová a dodává: "Opačný problém - předsunutá fáze spánku - je příznačný pro starší věk, lidi mezi 70 až 80 lety. Tito lidé jsou v šest ospalí a kolem druhé třetí hodiny ranní už jsou vzhůru. Do ordinace přicházejí kvůli nespavosti, o pravé povaze své poruchy většinou nic netuší."
Dispozice k posunu rytmu mohou být genetické, ale mohou je způsobit i vnější, společenské vlivy. Práce na směny, noční život... A kdy jde o poruchu žádající léčbu? Když je cyklus spánku a bdění posunutý oproti normálu o tři hodiny a víc.

Dlouhospáči, krátkospáči
Pro léčení poruch denního rytmu je důležité vědět, jakou kdo má potřebu spánku. Ta je také zcela individuální. Některým lidem stačí čtyři až pět hodin - těm neurologové říkají krátkospáči. Osm, devět a více hodin potřebují dlouhospáči. Vývoj civilizace jde spíš proti skupině spavých - za posledních sto let se zkrátila doba, kterou člověk věnuje spánku, v průměru o dvě hodiny. To, k jaké kategorii spáčů člověk patří, má podle Soni Nevšímalové i své praktické důsledky. Například směnnému provozu se lépe přizpůsobují krátkospáči. Samozřejmě, záleží i na věku. Mladí lidé se obecně přeučí na jiný rytmus, než který jim diktuje jejich vlastní tělo, lépe než lidé staří. Jet lag syndrom, tedy chaos způsobený v biologických rytmech létáním na dlouhé vzdálenosti a posunem v časových pásmech, snášejí mladší ročníky též bez větších problémů. Spát šest nebo naopak devět hodin není porucha - je-li to v dobu ke spaní určenou. Zle je, odehrává-li se spánek od odpoledne či do oběda.

Světlo proti spánku
Aby se člověk zbavil potíží plynoucích z posunu denního rytmu, je třeba ovlivnit vylučování spánkového hormonu. Jako nejjednodušší a účinný blok funguje intenzivní světlo. V zimě je to potíž, ale už se ví, jak na to. Vyrábějí se speciální lampy s velmi intenzivním světlem. Používají je nejen lidé postižení předčasně načasovaným spánkem, ale také ti, kteří i kvůli nedostatku denního světla trpí zimu co zimu depresí. Ozáření funguje i na další potíže spojené s krátkými dny a dlouhými nocemi - sezonní hypersomnii (nadměrnou potřebu spánku), typickou pro obyvatele severských států, ale nám rovněž známou v obdobích neutuchajících dešťů a pošmourného počasí. Jak říká profesorka Nevšímalová, intenzivní lampy jsou ve velké módě v USA, mají je prý téměř v každé domácnosti. Každé ráno při snídani usedají americké rodiny k dvacetiminutové světelné "koupeli", melatonin se zablokuje, člověk odchází do dne vzpružen a osvíceným se prý zlepší i nálada.
Více problémů přináší zpožděná fáze spánku. Jak má člověk vyhovět pracovní době či školní docházce, chodí-li spát ve dvě ráno? Co má dělat, když je jeho melatonin zablokován ještě i tehdy, kdy by už potřeboval jít spát? Není zbytí, musí se přeučit na spánkový režim panující ve společnosti.
Navodit spánek dřív, než by přišel na posunutého spáče přirozeně, umí synteticky dodaný melatonin. "Je tu ovšem problém,“ podotýká profesorka Nevšímalová, "u nás není k dostání. V USA je k mání u každé benzinky, v některých zemích je zařazen dokonce mezi potravinové doplňky, ale naši pacienti si jej musí vozit ze Slovenska. Přitom třeba právě pro slepce je melatonin hotová spása - upraví jejich posunutý rytmus do doby shodné s opravdovým dnem a nocí."

Spací trénink
Uměle dodaný spánkový hormon není jediným lékem na nepořádek v biorytmu. U lehčích poruch pomáhají i vysoké dávky vitaminu B nebo chronoterapie, při níž se pacient učí po kouskách posouvat svůj den do normálu. Odměnou za výdrž je to, že mohou opět fungovat ve společnosti. Leckdy jsou totiž lidé s posunutým dnem bráni jako flegmatici a lenoši - noc prožijí podle svého rytmu, ale ráno se nemohou přinutit vstát a jít do školy či práce a tam čile tvořit. Večer naopak nemohou usnout, dopují se hypnotiky, alkoholem nebo drogami a inklinují k závislosti na nich.
Lidé s lehčí formou poruch to často řeší elegantně: neodvratně směřují k povolání na volné noze. Někdy vše vyřeší stáří - věk posune denní rytmus člověka k rannímu vstávání automaticky, vše se urovná samo.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Kňažko: Demagog Fico ničí vztahy s ČR. Na Slovensku tvoří proruskou autokracii

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...