Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Dánsku mají novou vládu. Kvůli výdajům na zbrojení zrušila státní svátek

  10:49aktualizováno  13:24
Dánská sociálnědemokratická premiérka Mette Frederiksenová oznámila složení své nové vlády, kterou po vyhraných listopadových volbách sestavila kolem širšího politického středu. Ministrem zahraničí se stal expremiér Lars Lökke Rasmussen, jehož nově založená centristická strana Umírněných obsadila v hlasování třetí místo.
Šéf dánských liberálů Jakob Ellemann-Jensen, premiérka Mette Frederiksenová a...

Šéf dánských liberálů Jakob Ellemann-Jensen, premiérka Mette Frederiksenová a lídr strany Umírněných Lars Lökke Rasmussen (14. prosince 2022) | foto: Reuters

Frederiksenová se na vládě dohodla s hlavní opoziční Liberální stranou Venstre a Umírněnými. Šéf liberálů Jakob Ellemann-Jensen bude zastávat funkci vicepremiéra a ministra obrany. Ve funkci ministra financí bude pokračovat sociální demokrat Nicolai Wammen.

Nová vláda mimo jiné oznámila, že zruší jeden z jedenácti státních svátků – Velký modlitební den připadající na čtvrtý pátek po Velikonocích, který se slavil od roku 1686. Náboženští představitelé krok kritizují, Frederiksenová ho však hájí tím, že v době, kdy v Evropě zuří válka, je nutné zvýšit ekonomickou výkonnost, především právě kvůli vyšším výdajům na zbrojení.

Frederiksenová, která stála v čele menšinového kabinetu, v říjnu ohlásila předčasné volby pod tlakem jedné ze stran podporujících vládu, Radikální liberální strany.

Premiérka byla oceňována za to, jak se jí podařilo provést zemi pandemií covidu-19, její kabinet se však stal terčem kritiky kvůli kontroverznímu rozhodnutí z roku 2020 vybít kvůli obavám z nové mutace koronaviru všech až 17 milionů norků chovaných v této severské zemi na kožešinu.

Změna se nekoná. Sociální demokraté a levice v Dánsku udrželi těsnou většinu

Ve volbách 1. listopadu blok středolevých stran vedený sociálními demokraty v čele s Frederiksenovou získal v hlasování těsnou většinu 90 křesel ve 179členném parlamentu, Frederiksenová se ale rozhodla sestavit širší koalici tvořenou středolevými a středopravými politickými stranami, o níž mluvila před volbami.

Mette Frederiksenová (45)

  • V předčasných parlamentních volbách letos 1. listopadu získali vládnoucí sociální demokraté 27,5 procenta hlasů, což je jejich nejlepší výsledek za posledních více než 20 let. Dánský levicový blok v čele se sociálními demokraty získal ve 179členném parlamentu 90 křesel. Frederiksenová přesto podala den po volbách demisi. V úterý oznámila, že se jí podařilo sestavit nový a širší kabinet okolo politického středu. Na sestavení většinové vlády se dohodla s dosud hlavní opoziční Liberální stranou Venstre a s nově založenou centristickou stranou Umírněných.
  • Nejmladší dánskou premiérkou se Frederiksenová stala ve svých 41 letech po minulých parlamentních volbách v červnu 2019, které rovněž vyhráli její sociální demokraté. Na sestavení vlády se tehdy dohodla s dalšími třemi stranami z levice a z levého středu tři týdny po volbách. V úřadu premiéra nahradila Larse Lökkeho Rasmussena. Nová vláda byla jednobarevným menšinovým kabinetem, opírajícím se o podporu dalších stran, jak to bylo v Dánsku obvyklé.
  • Za svého mandátu si vysloužila ocenění za to, jak se jí podařilo provést zemi pandemií covidu-19, její kabinet se ale stal terčem kritiky kvůli kontroverznímu rozhodnutí z roku 2020 vybít kvůli obavám z nové mutace koronaviru všech až 17 milionů norků chovaných v této severské zemi na kožešinu. Mutace se objevila na norkových farmách a nakazilo se jí 11 lidí, byť neexistují důkazy o její vyšší nebezpečnosti.
  • Zpětně se ukázalo, že preventivní opatření nebylo právně podložené. Dánsko bylo jedním z největších světových exportérů norkové kožešiny. Nejvíce ji vyváželo do Číny. Podpora vládě postupně klesala a nakonec jí podporu vypověděli sociální liberálové. Premiérka Frederiksenová tudíž 5. října vyhlásila předčasné volby na 1. listopadu, sedm měsíců před koncem jejího čtyřletého mandátu.
  • Na mezinárodní scéně se dánská premiérka dostala do centra pozornosti už v srpnu 2019, v souvislosti s chystanou zářijovou návštěvou tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa v Kodani. Tu Trump nakonec zrušil, když Frederiksenovou neoslovila jeho nabídka ohledně koupě Grónska. Výměnou za ostrov, který je autonomním územím Dánska, Trump navrhoval převzetí dánských subvencí a vysokou jednorázovou částku. Premiérka označila jeho zrušení cesty za politováníhodné, vztahy obou zemí to ale podle ní nenarušilo.
  • V reakci na invazi Ruska na Ukrajinu Dánové letos v červnu v referendu jasně odsouhlasili připojení země ke společné bezpečnostní a obranné politice Evropské unie. „Dánsko vyslalo jasný signál našim spojencům v Evropě a NATO a (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi. Ukazujeme, že když Putin napadne svobodnou zemi a ohrožuje stabilitu v Evropě, my ostatní se semkneme k sobě,“ uvedla v reakci premiérka Frederiksenová.
  • Letos v září se Frederiksenová také vyslovila k poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři. Uvedla, že úniky v plynovodech jsou následkem „úmyslné akce“.
  • Premiérka také razí přísnou migrační politiku. Vloni v červnu schválil parlament návrh zákona, který Dánsku umožní posílat žadatele o azyl do třetích zemí, a to i mimo evropský kontinent. Tento akt vyvolal znepokojení Evropské komise, zákon kritizovaly i organizace na ochranu lidských práv. A letos v září vláda v Kodani oznámila, že uzavřela dohodu s Rwandou, která umožní migranty přesouvat do Afriky, kde mají čekat na vyřízení svých žádosti. Vloni v září zase předložila dánská vláda návrh zákona, podle nějž by měli přistěhovalci odpracovat nejméně 37 hodin týdně, aby jim byly vyplaceny sociální dávky.
  • Dánské sociální demokraty vede Frederiksenová od června 2015. V letech 2011 až 2014 byla ministryní pro zaměstnanost, od října 2014 do června 2015 ministryní spravedlnosti.
  • Členkou parlamentu se stala v roce 2001 ve svých 24 letech a byla jmenována mluvčí sociální demokracie pro kulturu, média a rovnost pohlaví, po volbách v roce 2005 se stala mluvčí strany pro oblast sociálních věcí. V letech 2005 až 2011 byla místopředsedkyní parlamentní skupiny sociální demokracie.
  • Jako horlivý zastánce veřejného vzdělávání v roce 2005 otevřeně kritizovala rodiče posílající své děti do soukromých škol. V květnu 2010 ji dánský tisk obvinil z pokrytectví poté, co vyšlo najevo, že její dcera sama navštěvuje soukromou školu.
  • Opoziční sociální demokraté si přízeň voličů v roce 2019 získali sliby zvýšit veřejné výdaje a omezit přistěhovalectví. Sama Frederiksenová představila v roce 2018 projekt počítající s návratem migrantů do afrických táborů pod dohledem Organizace spojených národů.
  • Frederiksenové se v čele sociálních demokratů podařilo sjednotit různé frakce strany. „Poprvé od dob Ankera Jörgensena (šéfa sociálních demokratů a předsedy vlády v 70. a 80. letech) máme vůdce, kterého každý ve straně podporuje,“ řekl na její adresu stranický veterán Bjarne Laustsen.
  • Frederiksenová se narodila 19. listopadu 1977 v severodánském Aalborgu v rodině typografa a učitelky. Ve svých 15 letech se stala členkou mládežnické organizace sociální demokracie. V mládí se účastnila demonstrací na zachování deštných pralesů, na ochranu velryb a za ukončení apartheidu. Vystudovala administrativu a společenské vědy na univerzitě v Aalborgu a africká studia na univerzitě v Kodani.
  • V roce 2014 se rozvedla, o šest let později znovu provdala. Má dceru a syna.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

U výjezdu z tunelu Blanka se převrátil kamion. Vysypal se z něj papírový odpad

24. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:14

V pátek kolem poledne se u výjezdu do tunelového komplexu Blanka v Praze 8 převrátil návěs kamionu....

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  16:52

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Putin je ochotný zmrazit válku podle současné frontové linie, tvrdí zdroje

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  16:39

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven zastavit válku na Ukrajině vyjednáním příměří, které by...

Nový prezident Vietnamu je zapletený do únosu, na Slovensku ho stíhají

24. května 2024  16:38

Nového vietnamského prezidenta Toa Lama, jenž do funkce nastoupil ve středu, už od března stíhají...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...