Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Si Ťin-pchinga zvolili potřetí prezidentem, Číně může vládnout až do smrti

  6:08aktualizováno  12. března 7:27
Čínský parlament v pátek jednomyslně prezidentem zvolil dosavadní hlavu státu Si Ťin-pchinga, a to na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Podle agentury AP je možné, že devětašedesátiletý politik u moci zůstane doživotně. Agentura Reuters ho označuje za nejmocnějšího vůdce asijské velmoci od zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga.

Si Ťin-pching je prezidentem 1,4miliardové země od března 2013 a v čele Komunistické strany Číny stojí dokonce od listopadu 2012. Podle dříve platných pravidel by letos v úřadu hlavy státu musel skončit, parlament ale v roce 2018 z ústavy vyškrtl klauzuli omezující výkon funkce na dva po sobě jdoucí mandáty. Si tedy může teoreticky vládnout neomezeně dlouho.

Už loni v říjnu si zajistil třetí pětileté funkční období jako generální tajemník komunistické strany a v pátek k tomu znovu přidal i prezidentský úřad, když se pro něj podle AP vyslovilo 2952 delegátů a žádný nebyl proti. Parlament Sia zvolil také za vrchního velitele Čínské lidové osvobozenecké armády.

Čínský prezident Si Ťin-pching odevzdává svůj hlas během zasedání Čínského shromáždění lidových zástupců (NPC), na kterém se vybírají vedoucí představitelé státu. (10. března 2023)

Čínskému prezidentovi ke znovuzvolení gratuloval také ruský prezident Vladimir Putin. Putin v telegramu zaslaném Siovi uvedl, že věří v posílení jejich spolupráce v regionálních a mezinárodních otázkách. „Jsem přesvědčen, že společným jednáním zajistíme rozšíření plodné rusko-čínské spolupráce v celé řadě oblastí,“ napsal šéf Kremlu v telegramu do Pekingu. Si od ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru několikrát jednal s Putinem a v jarních měsících by měl Moskvu navštívit.

Novým premiérem Li Čchiang

Si Ťin-pching v průběhu let obsadil vedení vládnoucí komunistické strany svými stoupenci, takže jeho páteční zvolení se všeobecně předpokládalo. Žádný seznam kandidátů nebyl zveřejněn a panuje přesvědčení, že v pátek zvolení politici neměli žádné soupeře, uvedla AP.

Viceprezidentem, jehož pozice je spíše symbolická, se v pátek stal osmašedesátiletý Chan Čeng. Ten byl v minulosti starostou mnohamilionové Šanghaje a do loňska také členem politbyra.

Čínský prezident může vládnout doživotně, parlament schválil změnu ústavy

Novým předsedou parlamentu je šestašedesátiletý Čao Le-ťi, který si získal prezidentovu důvěru jako někdejší šéf vlivné disciplinární komise čínské komunistické strany. Komise vede protikorupční tažení, jež podle názoru politologů pomohlo prezidentovi zbavit se svých odpůrců.

V sobotu čínský parlament podle očekávání zvolil i nového premiéra. Stal se jím třiašedesátiletý někdejší vůdce komunistické strany v Šanghaji Li Čchiang. Informovali o tom agentury Reuters a AFP. Blízký spojenec prezidenta Si Ťin-pchinga ve funkci ministerského předsedy nahrazuje sedmašedesátiletého Li Kche-čchianga.

Lia do funkce navrhl prezident Si a delegáti jeho přání vyhověli, když mu podle Reuters dali 2936 hlasů, proti byli jen tři a osm se zdrželo.

Li je zatím známý především nekompromisní kampaní proti šíření covidu-19 v mnohamilionové Šanghaji, která loni na jaře zahrnovala mimo jiné dlouhodobé přísné uzávěry. Li tehdy věrně hájil prezidentovu politiku nulové tolerance, navzdory stížnostem obyvatel města, kteří kritizovali špatný přístup k potravinám, lékům a základním službám.

Právě přísná protipandemická opatření vedla koncem loňského roku k poměrně rozsáhlým demonstracím, po nichž Peking rozhodl o jejich rychlém uvolnění. Rozsáhlé a dlouhodobé uzávěry výrazně zbrzdily čínskou ekonomiku - růst hrubého domácího produktu (HDP) loni v 1,4 miliardové zemi zpomalil na tři procenta. Právě za její nastartování teď Li ponese velkou část zodpovědnosti.

Politika jednoho dítěte vyšla Čínu draho. Nejchudší oblasti nemají na důchody

Čína má i nového ministra obrany. Stal se jím v neděli generál Li Šang-fu, který je na sankčním seznamu Spojených států. Rozhodl o tom čínský parlament, který také za prvního vicepremiéra 1,4miliardové země vybral Ting Süe-sianga, blízkého spolupracovníka prezidenta Si Ťin-pchinga.

Pětašedesátiletý Li, který dříve pracoval na čínském satelitním programu, čelí sankcím Washingtonu od roku 2018 kvůli nákupu bojových letounů a dalšího vybavení od hlavního ruského vývozce zbraní - společnosti Rosoboronexport.

Šedesátiletý Ting, který je zároveň členem stálého výboru politbyra, a tedy neužšího vedení komunistické strany i Číny jako takové, je dlouholetý pobočník Sia, kterému dělal vedoucího kanceláře už v roce 2006; ještě v době, kdy Si působil v Šanghaji.

Dva šálky jako demonstrace síly

Stanice BBC v souvislosti s prezidentovou účastí na zasedání parlamentu upozornila i na drobný detail. Od nedělního začátku zasedání má prezident před sebou na stole připravené vždy dva šálky na čaj, zatímco ostatní členové čínského vedení se musejí spokojit s jedním. Podle novinářky BBC Celie Hattonové by mohlo jít o nenápadnou demonstraci síly. „Dokonce i takovými drobnostmi, jako jsou dva šálky, se prezident může vyčleňovat,“ prohlásila Hattonová. Uznává ale, že vysvětlení může být i jednodušší - že má zkrátka prezident Si jen větší žízeň.

Od nedělního začátku zasedání má Si Ťin-pching před sebou na stole připravené vždy dva šálky na čaj, zatímco ostatní členové čínského vedení pouze jeden. (10. března 2023)

V čínské politice hrály symboly vždy velkou roli. V minulosti například směli pouze císaři nosit žlutý šat. Dva šálky se před Si Ťin-pchingem poprvé objevily v roce 2021, připomíná BBC.

Číně vládnou staříci. Omezení věku se vzepřel i vůdce Si, drží také jeho věrní

Letošní týdenní zasedání parlamentu se koná v problematické době pro Čínu i pro samotného prezidenta, který po protivládních protestech v prosinci po třech letech náhle ukončil přísná opatření proti šíření koronaviru, což si podle západních pozorovatelů vyžádalo množství obětí. Politika nulové tolerance, která držela miliony lidí doma, předtím frustrovala řadu obyvatel a zároveň brzdila čínskou ekonomiku - růst hrubého domácího produktu (HDP) loni v Číně zpomalil na tři procenta.

„Ve třetím období se prezident Si bude muset zaměřit na oživení ekonomiky,“ uvedl odborník na čínskou politiku Willy Lam. „Pokud ale bude pokračovat v tom, co dělal dosud, tedy upevňovat vliv strany a státu na soukromý sektor a vést konflikt se Západem, nejsou vyhlídky příliš povzbuzující,“ dodal.

Politika nulové tolerance, která držela miliony lidí doma, předtím frustrovala řadu obyvatel a zároveň brzdila čínskou ekonomiku - růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta.

Vizitka čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (69)

  • Si Ťin-pching se narodil 15. června 1953 v Pekingu.
  • Stojí v čele Komunistické strany Číny od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013.
  • Podle odborníků se postupně stal nejmocnějším vůdcem, jakého Čína v posledních desetiletích měla, podle některých je dokonce nejsilnějším vůdcem od dob Mao Ce-tunga.
  • Loni v říjnu si zajistil bezprecedentní třetí pětileté funkční období jako generální tajemník vládnoucí komunistické strany.
  • Podle agentury AP je možné, že zůstane u moci doživotně. V roce 2018 totiž čínský parlament vyškrtl z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.
  • Značnou popularitu mezi lidmi Siovi vynesla rozsáhlá protikorupční politika.
  • Čína je strategickým partnerem Ruska. Současnou vojenskou invazi na Ukrajinu Čína odmítla odsoudit, ale ani ji jasně nepodpořila.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Proč nás nekontaktoval GIBS? ptal se pozůstalý po oběti střelby na fakultě

6. června 2024  9:17,  aktualizováno  13:41

Se závěry vyšetřování práce policie při zásahu proti vrahovi na Filozofické fakultě Univerzity...

„Obrana se nedala překvapit.“ Protektorát Den D netajil, psal o vítězství Říše

6. června 2024  13:41

Bitva o Normandii měla zásadní následky a převážila misky na vahách války. Protektorátní tisk však...

Brigádníci si měli vydělat „lajkováním“ videí, podvodníci je obrali o statisíce

6. června 2024  13:09

Na nový druh internetového podvodu nyní narazili moravskoslezští policisté. Pachatelé při něm...

KOMENTÁŘ: I osmdesát let od vylodění v Normandii je třeba čelit zlu

6. června 2024

Premium Před osmdesáti lety společně Češi, Slováci a Britové ruku v ruce bránili zlu. Toto výročí slavíme v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...