Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Čína potírá podzemní křesťany, kolaborující chrámové kněze velebí

  8:34
Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen! Varhany pak ale mnoha čínským křesťanům nezaznějí. Poslouchají kázání svého pastora doma, na zahrádce či třeba v zadní místnosti obchůdku se zeleninou. Tajně. V obavách z pronásledování a věznění. A liturgie nemá známá pravidla.
Čínští katolíci při bohoslužbě. Křesťanství přichází v Číně do módy.

Čínští katolíci při bohoslužbě. Křesťanství přichází v Číně do módy. | foto: Profimedia.cz

Ježíš Kristus je v Číně mnohdy střižený prvky taoismu či buddhismu. "Založil jsem svoji církev v rodině, pak se k nám přidávali sousedé. Dnes je nás několik desítek," vysvětluje pan Li, který sám sebe "vysvětil" na kněze.

Jemu podobných jsou tady v Pekingu stovky. Po celé zemi tisíce. Podzemní křesťanská církev. Nikým neřízená, nekontrolovatelná, a proto režimem v případě prozrazení pronásledovaná.

V nejlidnatější zemi světa, kde je v současnosti prý až 130 milionů křesťanů, by se ale občas křesťanskému Babylonu divil i sám Bůh.

Silně ateistická komunistická vláda například povolala do země cizí kněze, aby sloužili mše pro návštěvníky olympiády v několika světových jazycích. Zajistila vytištění sto tisíc Biblí, poslala je do vesnice, kde bydlí sportovci, do pekingských kostelů i dalších měst, kde probíhají některé soutěže her. A… nechala na svatou knihu natisknout olympijské logo.

Kdo je v Číně křesťan?
Kromě toho však už před několika týdny přinutila protestantského pastora Čang Ming-süana, aby opustil hlavní město, protože občas vystupuje až příliš samostatně a neřídí se pokyny režimních úředníků. Navíc uvrhla v Pekingu do vězení několik kněží z křesťanských podzemních církví, které objevila.

Jenže po ulicích čínských měst přesto chodí mnoho hlavně mladých lidí s křížkem na krku. Je to móda, ale i znak příslušenství ke křesťanům. Jenže kdo je v zemi ten pravý křesťan?

Církev, která se líbí

Kromě podzemní církve existují i křesťanské skupiny všeobjímající, schválené komunistickými úřady, které poslušně vedou Číňany k životu v "harmonické společnosti" (to je motto nejvyšších čínských politiků).

Vláda totiž přišla na to, že když je Ježíš pod kontrolou, tak až tolik nevadí. A je jedno, zda se v tomto případě jedná v Číně o většinové protestanty či menšinové katolíky. Každý ať si vybere, co se mu zalíbí.

S Vatikánem nejsou diplomatické styky
Podoba křesťanství je tak v Číně více než paradoxní. V některých diecézích existuje biskup oficiálně schválený úřady, podzemní a ještě třetí, takzvaně smířlivý, který to "hraje" na obě strany.

Tou druhou stranou se v případě katolíků myslí Vatikán, který se od roku 2001 snaží urovnat vztahy s Čínou, s kterou nemá zatím diplomatické styky. I pekingská vláda je ke Svatému stolci vstřícná, protože byla velmi vystrašena aktivitami hnutí Fa-lun-kung (to tvrdí, že má v zemi sto milionů přívrženců), jehož vůdce Li Chung-č žije v Americe.

Rozhodla se proto opatrně podpořit křesťany, kteří jsou přece jenom pod větší kontrolou. Ani Vatikán totiž nevyzývá své ovečky k odporu proti komunistickému režimu, pokud je dovoleno věřícím praktikovat svoji víru. A jak to pak vypadá v praxi?

Před chrámem na ulici Wang Fu-ťi v Pekingu potkávám v neděli na mši především mladé lidé. Svoje amen, na rozdíl od krajanů z podzemních církví, mohou vyslovovat i za doprovodu varhan.

Ohledně víry je situace lepší
Pak jdou většinou na procházku, za nákupy či do restaurace. Stejně jako ostatní Číňané. Protože v říši středu může být i komunista svatý. Když to vyhovuje úřadům, proč ne.

Navíc ani nikdo z křesťanů neřeší, že chrám na Wang Fu-ťi je pouze jedním ze dvou, které od uchopení moci komunisty v roce 1949 povolily v Pekingu komunistické úřady postavit.

Naopak mají většinou pocit, že vše v případě možnosti vyznávat víru směřuje pomalu k lepšímu. Podle všeho i směřuje. Ale jak je v Číně zvykem, neplyne to z niterného přání každého člověka, je to většinou organizováno režimem. Amen!

Proč se v řešení migrace neinspirujeme Austrálií? Jde o menší množství, říká expert

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Hasiči bojují na Vysočině s požárem kravína, pět zvířat uhynulo

S požárem kravína bojují od sobotního dopoledne hasiči v obci Samšín na Pelhřimovsku. Na místo vyjelo celkem deset jednotek, kterým se zhruba za hodinu podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů. Podle...

27. července 2024  11:27

Obří těžní věž Dolu Lazy na Karvinsku padla k zemi, lidé utíkali před prachem

Betonová těžní věž někdejšího černouhelného Dolu Lazy v Orlové, jedna z dominant Karvinska, zmizela. Monstrum vysoké 85 metrů poslalo k zemi osmdesát kilogramů trhaviny. Po dopadu věže oblak prachu...

27. července 2024  10:42,  aktualizováno  11:11

Možná jsme na Marsu našli dávný život, hlásí NASA. Nález potvrdí až na Zemi

Robotické vozítko Perseverance amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) našlo na Marsu kus horniny, který by mohl obsahovat zkamenělé mikroby. Jde o další významný krok v hledání...

27. července 2024  10:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....