Stanley Williams na archivním snímku z vězení

Stanley Williams na archivním snímku z vězení | foto: California Department of Corrections, Reuters

Chtěli pro něj Nobelovku, dostal smrtící injekci

  • 133
Spojenými státy opět hýbe nekonečná diskuze o trestu smrti. Způsobila ji poprava Stanleyho "Tookie" Williamse, který byl odsouzen za vraždy. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger odmítl udělit zakladateli gangu Crips milost, stejného názoru byl i americký Nejvyšší soud.

Absolutní trest mu soudce vyměřil už v roce 1981 za čtyři vraždy. Ty měl provést během dvou loupežných přepadení v roce 1979. Odsouzenec ale celou dobu popíral, že by zabíjel. Tvrdí, že ho falešně obvinili komplicové.

Ve vězení psal "Tookie" dětské knihy a zapojil se do boje proti násilí. Za své knihy, v nichž varuje před životem na šikmé ploše, a za kampaň proti násilí byl Afroameričan šestkrát navržen na Nobelovu cenu za mír a čtyřikrát na cenu za literaturu.

Terminátor byl nekompromisní
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger do poslední chvíle zvažoval, že Williamse omilostní. Chtěl však, aby se za své činy omluvil. "Případ byl během 24 let několikrát důkladně prověřen," napsala bývalá akční hvězda v pětistránkovém prohlášení.

"Nemám nejmenší důvod popírat rozhodnutí soudu," dodal s odvoláním na výpovědi osmi svědků. "Za vraždy musí zaplatit životem." Williams oponoval tím, že se nemůže omluvit za něco, co nespáchal.

Žádost o milost následně odmítl i americký Nejvyšší soud. V popravčí komoře čekala Williamse krátce po půlnoci místního času (9:00 SEČ) smrtící injekce.

Celebrity milost neprosadily
Za propuštění Tookieho bojovala řada populárních osobností. Byl mezi nimi například držitel Oskara Jamie Foxx či rapová hvězda Snoop Dogg. "Změnil můj život. Kvůli němu jsem odešel," tvrdil Snoop, sám bývalý člen gangu Crips.

Williamsovi příznivci bojovali o jeho život do poslední chvíle. Před věznicí v kalifornském San Quentinu protestovaly tisíce lidí. Většina z nich provolávala prosté heslo "Zachraňte Tookieho!".

Na pořádek dohlížely desítky policistů, kteří Tookieho fanoušky i novináře drželi v dostatečném odstupu od bran káznice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video