Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové střílí, ale město vyčistíme, voda klesá rychle, líčí muž z Chersonu

  15:08
Voda uvolněná zničením Kachovské přehrady v Chersonu rychle klesá. Svět nabízí Ukrajině podporu, pomáhají i Červený kříž a OSN. Rusové však město stále ostřelují. Lidé přesto pokračují v humanitární práci, uvádí v rozhovoru pro iDNES.cz dobrovolník Volodymyr z komunitní organizace Chersonci společně, která spadá pod místní vojensko-civilní správu.
Záchranné týmy pomáhají odvést do bezpečí zraněné civilisty z okupovaného...

Záchranné týmy pomáhají odvést do bezpečí zraněné civilisty z okupovaného východního břehu rozvodněného Dněpru do ukrajinského Chersonu na západním břehu. (11. června 2023) | foto: AP

Jaká je situace v Chersonu právě teď? Jak moc je město zatopené?
Voda klesá velmi rychle. Některá místa jsou už vysušená, ale na spoustě míst na hladině stále plují odpadky. Naše vláda a další organizace utvořily dobrovolnické a speciální týmy pro pumpování vody. Také přichází spousta pomoci, pitná voda, jídlo, holínky, vše, co potřebujeme. Vypadá to, že celý svět se snaží nám pomoct. Někteří lidé se už vracejí a kontrolují své domovy.

Jaká ve městě panuje nálada?
Nejsme vyděšení. Ano, na začátku to bylo děsivé, ale ne až tolik. Přežili jsme život pod ruskou okupací, kdy jsme každý den čekali, že někdo může přijít do domu a zastřelit nás nebo nás bez důvodu odvést do vězení. Jsme rádi, že jsme naživu. A stále bojujeme. Nepanikaříme, jen čekáme, až voda bude níž a my se konečně budeme moci úplně vrátit a vyčistit domy.

Velmi si taky ceníme pomoci mezinárodního společenství. Například včera jsem se potkal s lidmi, kteří přivezli čerpadla ze Švýcarska. Také přinesli jídlo pro naše zvířata, kočky a psy.

Jak hodnotíte působení ukrajinských záchranářských služeb? Byla jejich pomoc dostatečná?
Nebyly to jen ukrajinské vládní služby, které pomáhaly. Lidé se sami hlásili k dobrovolnické práci. Vláda žádala o pomoc například i ty, kteří mají vlastní loď. Probíhalo to velmi živelně. I když máte speciální týmy pro záchranné operace, v některých krizových situacích to nestačí. Ani úklidových služeb, které čistily město předtím, nebyl dostatek pro to množství práce, které je třeba udělat.

ANALÝZA: Až voda opadne, mariňáci vpadnou na jihu Rusům do zad

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zkritizoval Červený kříž a OSN za neposkytnutí dostatečné pomoci. Změnila se nějak situace od té doby?
Na počátku tu moc lidí z Červeného kříže nebylo. Až do 9. června jsem v Chersonu žádné jejich záchranářské týmy neviděl. Až v pátek při cestě do Mykolajivu jsem viděl první nákladní vůz s jejich logem. Nyní tu je Červený kříž i OSN a staví po městě přístřešky pro lidi, kteří o všechno přišli. Nabízí také pitnou vodu zadarmo, oblečení, postele... Všechno je organizováno velmi dobře.

Jste nějak v kontaktu s lidmi na Rusy okupovaném levém břehu Dněpru? Organizují Rusové nějaké záchranářské práce?
Rusové po našich lidech, kteří se snaží pomoci těm na levém břehu, střílejí. Možná se v novinách a televizi tvrdí, že něco organizují, ale není to pravda. Lidé trpí.

Poděkování Volodymyra Česku

Po skončení rozhovoru Volodymyr prozradil, že jeho syn s vnukem žijí v Brně. „Chci velmi poděkovat vašim lidem a vaší vládě, že poskytla přístřeší mé rodině. Velmi si toho cením. Společně jsme velmi silní,“ vzkázal Česku.

S mými kolegy z levého břehu jsem ztratil kontakt. Není s nimi žádné spojení, žádný internet, nic. Nevíme, co se děje s našimi lidmi na levém břehu. Je striktně zakázáno přejít z pravého na levý břeh kvůli pomoci. Někteří hrdinové vzali lodě a i přes ostřelování se snažili někoho zachránit. Nevím, kolik lidí už během těchto záchranných operací zemřelo.

Rusové Cherson stále ostřelují?
Ano, stále. Může se to stát nenadále. Stalo se to třeba i těsně před tím, než jste zavolal. Stalo se to taky včera v centru města, kde jsme se se svou ženou pokoušeli rozdávat jídlo těm bez příbuzných a rodin. Někdy i řídíme auto během ostřelování. Je to už jako zvyk. Lidé dovedou rozeznat, zda je střela příchozí, nebo odchozí.

Ukrajinská armáda varovala, že voda vyplavila ruské pozemní miny. Víte o nich něco?
Před výbuchem přehrady byla spousta min nastražena na obou částech řeky, aby se zabránilo útokům protivníka. Nevím, kde ty miny nyní jsou, možná v Oděse, možná daleko od ní... Někdo už našel miny až v Oděské oblasti (ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že našla miny na březích Oděské oblasti, pozn. red.). Jsem si ale stoprocentně jistý, že i na pravém břehu Dněpru byla spousta min.

Zakopané či označené, teď plavou jinde. Voda z Kachovky zamíchala minami

Podle Kyjeva Rusové Kachovskou přehradu odpálili, aby zkomplikovali ukrajinskou protiofenzivu. Mohou Ukrajinci i v současné situaci překročit řeku a zaútočit na Rusy?
Myslím si, že za týden to bude docela možné. Ale nemůžu to komentovat. Je to možná velké tajemství, nevím. Kdybych vám řekl ano, dokážete si představit ty následky. Nicméně doufám v to. Doufám, že všechno půjde podle plánu a konečně bude vítězství naše.

Okupanti zřejmě tutlají skutečný počet obětí

Ukrajinské úřady nemohou potvrdit informace o počtu pohřešovaných nebo zemřelých v souvislosti se záplavami v Ruskem okupované části Chersonské oblasti, ale neoficiální zprávy naznačují, že jich je velké množství. Rádiu Svobodná Evropa to řekl mluvčí ukrajinské vojenské správy oblasti Oleksandr Tolokonnikov, podle něhož místní vidí mrtvé přes okna domů, které byly pod vodou.

V části Chersonské oblasti pod kontrolou ruských sil, je podle oficiálních zpráv okupační správy 17 mrtvých. Média ale už dříve upozornila, že podle svědectví dobrovolníků, kteří pomáhali lidem ze zatopených míst odjet, by ale v této části Chersonské oblasti mohlo být obětí mnohem více.

„Je mnoho zpráv o tom, že lidé vidí v některých domech přes okna lidi, kteří jsou tam, kteří zemřeli,“ řekl Rádiu Svobodná Evropa mluvčí Chersonské oblasti a zároveň vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo přeživším i s vyzvednutím těl obětí.

Na pravém břehu Dněpru bylo podle středečního ranního hlášení ukrajinského štábu pro likvidaci následků povodní stále zaplavených 28 obcí. Pod vodou je nadále 3103 obytných domů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...