Ukrajinská média sdílejí videa ruských min explodujících na břehu Dněpru po...

Ukrajinská média sdílejí videa ruských min explodujících na břehu Dněpru po pádu vodní elektrárny Kachovka. (6. června 2023) | foto: Profimedia.cz

Zakopané či označené, teď plavou jinde. Voda z Kachovky zamíchala minami

  • 18
Uvolněná voda ze zničené Kachovské přehrady vyplavila miny, které nastražili ruští vojáci v obavě z ukrajinské ofenzivy v oblasti. Ukrajinská armáda i neziskové organizace varují, že představují velké nebezpečí, a to na dlouhou dobu. Rusové za sebou nechávali na Ukrajině miny skoro kdekoliv, pokouší se jimi chránit křídla své armády.

„Voda vytlačila mnohé protipěchotní miny v Rusy okupovaných oblastech. Staly se z nich plovoucí miny a představují velké nebezpečí,“ uvedla mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalija Humeniuková. Varuje, že v případě nárazu mohou vybouchnout.

Záběry ze zatopené oblasti ukazují výbuchy způsobené právě vyplavenými minami. Jiné voda odplavila jinam, kde představují skrytou hrozbu.

Nezisková organizace Červený kříž se měsíce snažila zmapovat umístění výbušnin v ukrajinské půdě, aby ji mohla vyčistit. „Nyní se to vše spláchlo,“ řekl vedoucí jednotky Červeného kříže specializující se na čistění min Erik Tollefsen.

„Věděli jsme, kde byla rizika. Nyní to nevíme. Víme jen, že jsou někde po proudu,“ dodal Tollefsen.

Pětina Ukrajiny je podle expertů zamořená minami, kontroly amatérů mají oběti

Samotná voda nemusí výbušná zařízení poškodit nebo deaktivovat, mohou proto představovat riziko po dlouhé roky. Například dvě miny z druhé světové války nalezené v Dánsku byly po svém objevení v roce 2015 stále aktivní.

Obranný prostředek a nepříjemné překvapení

Rusové začali masivně klást trhaviny v rámci překotného opevňování svých pozic před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou. „Užíváme je k podminování určitých křižovatek, ke krytí našich vojáků na křídlech, takže nepřítel neprorazí skrz,“ popsal jeden z ruských vojáků ve videu zveřejněném ruským ministerstvem obrany.

Klepnu na to klackem... Ukrajinští zemědělci čistí pole od min, riskují život

Podle zprávy bezpečnostního think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) Rusové s oblibou používají mix protitankových a protipěchotních min. Mezi užívanými výbušnými zařízeními jsou jak miny TM-62, které vybuchují pod tíhou projíždějícího vozidla, tak pokročilé PTKM-1R, jež detekují vozidla pomocí senzorů.

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin obvinil běžnou ruskou armádu, že zaminovala ústupové cesty z Bachmutu. Podle něj nebyl žádný důvod, proč se snažit zadržet ukrajinskou armádu, vnímá to tedy jako snahu jej veřejně potrestat.

Ukrajinci uvádějí, že Rusové pokaždé, když se stahovali před ukrajinskými vojáky, nechávali všude výbušná zařízení jako nepříjemné překvapení. A to údajně i v lednici či dětské hračce.

Past v ledničce či hračce. Rusové používají proti Ukrajincům taktiky IS

Nejmenovaný ukrajinský expert řekl portálu The Moscow Times, že miny jsou „skoro všude“. „V zahradách se zeleninou, domech, polích. Mnohé pasti umístili do administrativních budov a domů deokupovaných oblastí,“ uvedl.

„To, co vidíme, je průmyslová úroveň zaminování,“ uvádí vedoucí ukrajinského programu odminovací organizace HALO Trust Michael Newton. Světová banka odhaduje, že odstranění všech smrtících pastí bude trvat desetiletí a stát Ukrajinu 37,6 miliardy dolarů.

Podle expertů jsou miny na 174 000 kilometrů čtverečních ukrajinského území. To je větší rozloha než má Anglie, Wales a Severní Irsko dohromady, podotýká stanice BBC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video