Chávez se tvrzením brání a tvrdí, že údaje ze souborů zfalšovali Kolumbijci.

Chávez se tvrzením brání a tvrdí, že údaje ze souborů zfalšovali Kolumbijci. | foto: Profimedia.cz

Chávez nabízel kolumbijské guerille zbraně, píše americký list

  • 50
Venezuelská vláda v čele s prezidentem Hugo Chávezem je údajně napojena na vzbouřence z kolumbijské teroristické organizace FARC a nabízí jim prodej zbraní. Napojení dokazují data z počítačů, které vlastnil guerillový vůdce zabitý během březnového zátahu. Informaci přinesl list Wall Street Journal.

Podle novin existují v počítačových souborech důkazy o tom, že Chávez nabídl členům Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) prodej raketových granátů či řízených střel. Dokonce prý povstalcům nabídl, aby k přebrání zásilek využili venezuelských přístavů.

Chávez se však brání a tvrdí, že údaje ze souborů zfalšovali Kolumbijci, kteří tábory FARC v březnu přepadli. "Důkazy jsou falešné a mají sloužit pouze k diskreditaci naší vlády," uvedl v rozhovoru pro Wall Street Journal venezuelský velvyslanec ve Spojených Státech.

USA však jeho názor na věc nesdílí. "Všechny zpravodajské služby se shodují, že tyto dokumenty mají naprosto pravdivý význam," nechal se slyšet nejmenovaný vysoký americký představitel.

Dokumenty dále naznačují, že venezuelská vláda se chystá vytvořit s FARC společný bezpečnostní plán a zajímala se o techniky, které guerilla používá v boji. Podle listu by to mohlo naznačovat, že se Chávez snaží připravit na možný vpád amerických vojáků do Venezuely.

O nepokrytých sympatiích venezuelského prezidenta Cháveze vůči protivládním vzbouřencům z FARC se spekuluje již delší dobu. Část informací z počítačových souborů o vzájemné spolupráci pronikla na veřejnost už počátkem března.

Podle nich měl Chávez obdarovat ultralevicové povstalce třemi sty miliony dolary. - čtěte V Andách se rozhořela válka slov. Kvůli úderu na povstalce

. Co je FARC

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) jsou kolumbijská marxistická povstalecká organizace, která už více než čtyřicet let vede guerillovou válku proti vládě.

FARC založil v roce 1964 Manuel Tirofijo Marulanda. Povstalecké jednotky v současnosti čítají asi osmnáct tisíc lidí a ovládají bezmála třetinu kolumbijského území. Finanční prostředky získávají povstalci z únosů a rovněž z obchodu s drogami.
Spojené státy i Evropská unie FARC označují za teroristickou organizaci.

Zdroj: Wikipedia

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video