Bush z New Orleans promluvil k národu

Bush z New Orleans promluvil k národu - Prezident Bush promluvil v noci k národu. Slíbil rychlou pomoc oblastem postiženým hurikánem Katrina. | foto: Reuters

Bush uznal, že pomoc po hurikánu vázla

  • 225
Americký prezident George Bush promluvil v noci k národu. Vyzval Američany, aby nebyli lhostejní k osudu lidí postižených hurikánem Katrina. "Nejste sami," vzkázal lidem ze zdevastovaných měst. Evakuovaní by se podle něj měli vrátit do svých domovů do konce října.

SPECIÁL:
Hurikán ve faktech a obrazech
FOTOGALERIE ZDE

INFOGRAFIKA:
Zrádné hráze kolem New Orleans
■ Jak vzniká hurikán
■ Cesta hurikánu Katrina

Prezident promluvil z Jacksonova náměstí ve Francouzské čtvrti New Orleans. Projev přenášely televizní stanice po celé zemi.

Následky hurikánu Bush popsal jako "dny zármutku a potupy".

"Spojené státy byly svědky zoufalství, jaké už žádný občan této skvělé a velkomyslné země už nikdy nesmí poznat," řekl podle ČTK a připomněl scény bezprizorných lidí žadonících o potraviny a vodu, nelítostné kriminální živly a mrtvoly povalující se na ulicích.

Bush rovněž přiznal, že koordinace krizového systému nebyla na všech vládních úrovních dobrá a v prvních dnech po úderu hurikánu selhala.

"Teď je jasné, že úkol takového rozsahu vyžaduje větší podíl federální moci a větší zapojení ozbrojených sil," prohlásil Bush a slíbil, že ústřední vláda zaplatí většinu nákladů na obnovu.

Projekt označil za jeden z největších svého druhu v historii. "Uvolníme peníze z federálních fondů. Opravíme infrastrukturu od silnic přes školy až po vodovody," řekl.

Demokraté chystají "Marshallův plán"
Jeho projev ocenili i opoziční demokraté. "Je dobře, že prezident vystoupil a jasně řekl, co je potřeba udělat," poznamenala louisianská guvernérka Kathleen Blancová. "Doufám, že to myslel upřímně."

Několik hodin před Bushovým projevem ale přišla opozice s vlastním návrhem.

Spojené státy by podle demokratických kongresmanů měly přijít s "Marshallovým plánem" pro postižené oblasti.

Původní Marshallův plán, pojmenovaný po americkém generálu Georgi Marshallovi, vznikl po druhé světové válce a měl pomoci zničené Evropě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video