Graffiti, chybějící růžek. Trůn pro Karla starý 700 let před korunovací vyčistí

  • 6
Historický trůn, na který při korunovaci usedali angličtí a britští panovníci po 700 let, musí před květnovou korunovací Karla III. projít proměnou. Informovala o tom agentura Reuters. Konzervační práce se zaměří na ochranu původních zlacených vrstev a odstranění nečistot. Oficiální korunovace nového krále se uskuteční 6. května.

Vyvrcholením ceremoniálu bude umístění koruny na hlavu nového krále. Ten bude sedět na trůnu, na kterém o sedmdesát let dříve seděla jeho matka Alžběta II. Na stejné místo usedli při korunovaci i jiní významní monarchové, jako Jindřich VIII. nebo královna Viktorie.

Dubový trůn je ale nejprve potřeba na korunovaci Karla III. a královny-choti Camilly ve Westminsterském opatství připravit. „Je to nejstarší dochovaný kus nábytku, který se stále používá ke svému původnímu účelu,“ uvedla konzervátorka obrazů Krista Blessleyová.

Korunovační trůn nechal zhotovit Eduard I. v roce 1297, práce na něm trvaly tři roky. Na příkaz krále ho zdobil takzvaný kámen osudu. Ten se po staletí používal při korunovaci skotských králů, Eduard I. ho pak v roce 1296 přivezl ze Skotska do Anglie.

Původně byl trůn zdoben plátkovým zlacením barevným sklem. Od roku 1308 se používal při ceremoniálech, podle zástupců opatství se ke korunovaci používá pravidelně od nástupu Jindřicha IV. na trůn v roce 1399.

V průběhu let se ale opotřebil. Neunikl ani poničení, školáci z opatství a turisté do něj v 18. a 19. století vyryli graffiti. Sedadlo tak nyní zdobí nápis „P. Abbott spal v tomto křesle 5.-6. července 1800".

Ozvěny koloniální minulosti. Camilla nedostane korunu s diamantem Koh-i-Noor

Chybí také malý roh trůnu. Ten se ulomil v roce 1914 během bombového útoku, který se připisuje sufražetkám. Původní základna se lvem na každém rohu byla nahrazena v 18. století.

Na trůnu v současnosti není ani tzv. kámen osudu. Skotští nacionalisté kámen 25. prosince 1950 vzali, o několik měsíců později byl ale zpět na trůnu. Do Skotska se vrátil až v roce 1996, nyní je uložen na Edinburském hradě. V květnu se ale přemístí zpět do Londýna na korunovaci.

Agonie brexitu se blíží ke konci. Ale odnesla to pověst krále Karla

Konzervační práce se nyní zaměří hlavně na úklid povrchu pomocí houbiček a vatových tamponů a odstranění nečistot. Největším úkolem pro Blessleyovou bude stabilizace dochovaných zlacených vrstev na křesle i podnoži.

„Korunovační trůn je nesmírně křehký. Má složitou strukturu vrstev, což znamená, že se na něm zlacené vrstvy často odlupují,“ řekla Blessleyová. „Takže velká část mé práce v tuto chvíli spočívá v lepení těchto vrstev zlacení zpět a zajišťování toho, aby to bylo pro korunovaci zcela v pořádku,“ doplnila.


Video