Britský premiér Boris Johnson řeční na půdě parlamentu. (3. listopadu 2021)

Britský premiér Boris Johnson řeční na půdě parlamentu. (3. listopadu 2021) | foto: UK Parliament/Jessica TaylorReuters

Borisův dokonalý vlastňák. Kličkující premiér už štve i konzervativce

  • 46
Popularita britského premiéra Borise Johnsona se propadla na rekordní úroveň. Zatím poslední ránu pro něho představoval chaotický pokus zachránit poslance Owena Patersona podezřelého z korupčních praktik. Čím dál hlasitější reptání proti Johnsonovu počínání se ozývá i z řad jeho vlastní Konzervativní strany.

Podle posledního průzkumu agentury Opinium schvaluje počínání Borise Johnsona 30 procent Britů. To je nejhorší skóre od července 2019, kdy nastoupil do Downing Street. Konzervativní strana sice v průzkumech stále vede, s 37 procenty je ale jen jeden procentní bod před opozičními labouristy.

„Johnsonova popularita se v posledních měsících pomalu propadala, ale toto jsou nejnižší čísla, která jsme mu kdy naměřili,“ uvedl pro The Guardian analytik agentury Opinium Adam Drummond. „Dva ze tří voličů si myslí, že premiér, jeho vláda a strana, kterou vede, jsou spíše zkorumpovaní než čestní,“ dodal.

Které britské politiky a strany považujete za zkorumpované? Výzkum agentury Opinium na vzorku 1840 respondentů na počátku listopadu 2021.

Korupce, papalášství a kamarádšofty vládnoucí strany jsou dnes v Británii hlavním tématem domácí politiky. Přední stránky novin v posledních dnech plní případ konzervativního poslance Owena Patersona, který byl komisí pro dohled nad parlamentními standardy shledán vinným z porušování pravidel pro lobbing.

Nadšený jezdec na koni a stoupenec brexitu ve Westminsteru téměř čtvrt století zastupoval východoanglický venkovský okrsek North Shropshire. V posledních letech ale pracoval také jako konzultant pro firmy Randox a Lynn’s Country Foods, čímž si přivydělával asi deset tisíc liber (téměř 300 000 korun) měsíčně.

Voební preference v Británii podle agentury Opinion

To sice není nic proti parlamentním pravidlům, někdejší ministr pro Severní Irsko to veřejně uváděl. Vyšetřování nicméně ukázalo, že se za obě firmy lobboval u Agentury pro standardizaci potravin (Food Standards Agency) a Úřadu pro mezinárodní rozvoj, jejímž úředníkům doporučoval sady společnosti Randox pro testování krve. 

Paterson navíc už v minulosti čelil podezření, že severoirské diagnostické společnosti Randox u předních představitelů ministerstva zdravotnictví pomohl dohodit kontrakt na dodávky covidových testů za 133 milionů liber.

Britský poslanec Owen Paterson na archivním snímku z června 2019.

Nezávislý parlamentní výbor jeho počínaní vyhodnotil jako porušení pravidel pro lobbování a doporučil, aby byl na třicet dní suspendován z parlamentu. V britské politické tradici je to ponižující trest, který by zřejmě dost zkomplikoval jeho šance na znovuzvolení.

Jenže tím celá sága teprve začala. Patersonovi kolegové a příbuzní rozjeli kampaň na jeho podporu: protikorupční výbor prý nevzal v potaz jeho argumenty a mělo by mu mít umožněno odvolání. Premiér pak konzervativním poslancům dal pokyn, aby Patersonovo suspendování pozastavili a navíc celý disciplinární proces změnili tak, aby nad ním získala kontrolu nová komise ovládaná jeho stranou.

Nemá na to být premiérem. Chtěli jsme Johnsona odstavit, tvrdí Pan brexit

Konzervativní poslanci brblali, ale při středečním hlasování se postavili do šiku. Jenže do večera bylo všechno jinak. Opozice oznámila, že účelově vytvořený výbor bude bojkotovat, pošlapávání tradic britské demokracie kritizoval expremiér John Major i bývalý šéf MI5 Jonathann Evans.

Premiér pod sílící palbou kritiky od kontroverzního plánu ještě ve středu ustoupil. Owen Paterson o den později rezignoval a opustil, jak se sám vyjádřil, „krutý svět politiky“. Pro premiéra ovšem jeho kauza ještě neskončila.

V řadách konzervativních poslanců naplno vyvřela frustrace z toho, že byli donuceni hlasovat pro plán, který byl jen o pár hodin později shozen ze stolu. „Bylo to naprosto imbecilní,“ posteskl si pro BBC nejmenovaný poslanec vládní strany. „Máme za sebou neuvěřitelných 24 hodin, a to i na poměry této chaotické vlády,“ rýpl si šéf labouristů Keir Starmer.

Nejhorší krize v historii, viní britští poslanci Johnsona z tisíců úmrtí

Podle analytiků premiér nakráčel do vlastního minového pole. „Byl to dokonalý vlastňák. Konzervativci naprosto neodhadli reakci,“ okomentovala premiérovu otočku o sto osmdesát stupňů politoložka Hannah Whiteová.

Premiérova nešikovného manévrování si všímají i světová média, která  zdůrazňují, že zatímco Johnsonovy politické vzory, jako byl Churchill nebo Thatcherová, se vyznačovaly vůlí jít si za svým bez ohledu na okolnosti, Johnson v případě veřejné nevole ochotně otáčí.

Přesně před rokem pod tlakem kampaně fotbalisty Marcuse Rashforda odpískal zrušení školních obědů zdarma pro chudé děti. Letos v červnu zase kývl na rezignaci ministra zdravotnictví Matta Hancocka, jenž se provinil proti koronavirovým restrikcím líbačkou se svojí poradkyní (více zde). Zpočátku ho přitom ohnivě bránil.

Kauza kolem Patersona oživila vzpomínky na sérii skandálů z druhé poloviny 90. let, kdy se Konzervativní strana stala synonymem politické korupce. I proto britská média dnes opět hovoří o „toryovské špíně“. Opět se propírají podezření, že Johnson si nechal proplatit rekonstrukci svého bytu od sponzorů nebo dovolenou v Karibiku.

Na britských pumpách dochází benzin. Nepanikařte, prosí Johnson řidiče

V neděli navíc The Sunday Times přišly s odhalením, že Konzervativní strana systematicky odměňuje nejštědřejší sponzory nabídkou křesla ve Sněmovně lordů. Podobnou nabídku dostalo patnáct z šestnácti donorů, kteří straně za posledních dvacet let straně darovali více než tři miliony liber.

„Konzervativní strana Borise Johnsona je zkorumpovaná, pofiderní, nechutná a bere úplatky,“ okomentovala to místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová. Výše citované průzkumy naznačují, že Britové s tímto tvrzením čím dál více souhlasí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video