Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vážné selhání, uvádí zpráva o Johnsonových večírcích. Premiér se omluvil

  16:45aktualizováno  18:52
Některá setkání v sídle a úřadu britského premiéra Borise Johnsona během koronavirových uzávěr představovala vážná selhání klíčových lidí ve vládě a neměla se konat. Vyplývá to ze zprávy z interního vyšetřování úřednice Sue Grayové. Johnson se omluvil a Grayové poděkoval za její práci. Opětovně se vyjádří za několik dní, řekl poslancům.
Britský premiér Boris Johnson (31. ledna 2022)

Britský premiér Boris Johnson (31. ledna 2022) | foto: AP

Johnson se omluvil za své jednání i za způsob, jakým reagoval na zprávy o večírcích ve svém sídle v Downing Street během koronavirových uzávěr. Vládní úřednici Grayové zároveň poděkoval za její zprávu o vyšetřování těchto akcí a za práci, kterou odvedla. 

Další prošetření okolností setkání v Downing Street je na policii, uvedl Johnson v projevu k poslancům. Ti na jeho řeč reagovali bučením a nesouhlasnými výkřiky. Znovu se chce premiér vyjádřit za několik dní.

Johnson rovněž oznámil, že plánuje rozsáhlou restrukturalizaci a reformu svého úřadu, která však nezahrnuje jeho vlastní rezignaci. Právě po té ale volají představitelé opozice i někteří poslanci z jeho vlastní Konzervativní strany. „Chápu to a napravím to,“ řekl Johnson. 

Grayová závěry svého vyšetřování zveřejnila v pondělí. „Na pozadí pandemie, kdy vláda žádala občany, aby přijali dalekosáhlá omezení svého života, je některé chování kolem těchto shromáždění těžko ospravedlnitelné,“ uvádí zpráva. Média dosud informovala o šestnácti setkáních většího počtu lidí, policie prošetřuje dvanáct z nich, uvádí BBC.

„Přinejmenším některá z těchto shromáždění představují vážné selhání při dodržování nejen vysokých standardů, které se očekávaly od lidí pracujících v centru vládního dění, ale také standardů, které se v té době očekávaly od všech obyvatel Británie,“ píše Grayová.

Ve zprávě o dvanácti stranách se také uvádí, že některé akce v Downing Street neměly být povolené, zatímco jiné „neměly mít takový vývoj“. 

Grayová dospěla k závěru, že zahrada premiérova úřadu „byla využívaná ke shromážděním bez jasného povolení nebo dohledu, což nebylo vhodné“. Upozorňuje rovněž, že nadměrná konzumace alkoholu na pracovišti není vhodná v žádném okamžiku.

Ovdovělá královna seděla sama, ale u Johnsona se předtím pilo až do rána

V dokumentu se také uvádí, že někteří zaměstnanci chtěli vznést pochybnosti nad večírky, které se v rezidenci konaly, ale nemohli tak učinit.

Londýnská metropolitní policie v pátek oznámila, že zahájila vyšetřování některých událostí, aby posoudila, zda nebyl spáchán trestný čin. Požádala, aby se zveřejněná zpráva z interního vyšetřování zmiňovala „jen minimálně“ o událostech, které prošetřuje.

„Bohužel to nutně znamená, že jsem velmi omezena v tom, co mohu o těchto událostech říci. V současné době není možné poskytnout smysluplnou zprávu, která by obsahovala a analyzovala rozsáhlé faktické informace, které se mi podařilo shromáždit,“ píše úřednice.

„Jak jsem však poznamenala, řada těchto shromáždění neměla být povolená a neměla se vyvíjet tak, jak se vyvíjela. Z těchto událostí je třeba vyvodit významné poučení, kterým se musí okamžitě zabývat celá vláda. Není třeba čekat na ukončení policejního vyšetřování,“ dodává Grayová.

Mayová: Četl jste svá vlastní pravidla?

Johnson, který kvůli večírkům čelí nejvážnějšímu ohrožení svého premiérského postu, zatím ustál sílící výzvy k rezignaci. Zákonodárce opakovaně žádal, aby počkali na oficiální zprávu z interního vyšetřování. 

Na pondělní výtky poslanců reagoval opakovaně ujištěním, že jeho vláda bojuje s pandemií covidu, že situaci zvládá a že chce pokračovat v práci, kterou započal. „Jsem si jistý, že lidé chtějí, aby se tento parlament věnoval věcem, které jsou ně opravdu důležité,“ uvedl Johnson. Zařadil mezi ně i řešení dopadů brexitu.

Po premiérově projevu následovaly reakce poslanců. Kritiku sklidil Johnson mimo jiné od své předchůdkyně, bývalé konzervativní premiérky Theresy Mayové. „Lidé mohou očekávat, že jejich premiér četl protikoronavirová pravidla, porozuměl jim a respektuje je. Buď jste je nečetl, nebo jim nerozumíte, nebo jste se rozhodl, že pro vás tato pravidla neplatí,“ řekla. 

Lídr opozičních labouristů Keir Starmer na Twitteru napsal, že „na upřímnosti a slušnosti záleží“. „Po měsících popírání je nyní premiér vyšetřován pro porušení svých vlastních lockdownových zákonů. Musí se zachovat slušně a rezignovat,“ míní.

Grayové pak poděkoval za „svědomitost a profesionalitu, s jakou odvádí svou práci“ a apeloval na premiéra, aby její zprávu zveřejnil „v plném znění a co nejdříve“. Britská veřejnost se podle Starmera během pandemie „obětovala a prožila kolektivní trauma“ a předseda vlády „porušováním pravidel, která sám stanovil, z nás všech udělal blázny“. Johnson „se ukázal být nezpůsobilým pro výkon funkce,“ prohlásil Starmer.

Projev Iana Blackforda ze Skotské národní strany byl tak vášnivý, že za něj byl poslanec vyloučen z jednání parlamentu. Blackford nejprve kritizoval Johnsona za to, že se jeho kritice směje, což považuje za neúctu ke všem obětem pandemie covidu-19 a pozůstalým. 

Poté premiéra obvinil ze lhaní o účasti na večírcích v Downing Street. Pravidla britského parlamentu však zakazují poslancům označovat se navzájem za lháře a Blackford byl proto vyloučen.

Labourista Luke Pollard se Johnsona ptal, zda je nadměrné pití alkoholu v sídle premiéra běžnou praxí. Premiéra se zastalo jen několik málo jeho stranických kolegů, uvedl deník The Guardian. Nejčastěji na Johnsonovu obhajobu uvedli, že parlament by se měl zabývat významnějšími tématy, jako je například migrace nebo mezinárodní bezpečnost.

26. ledna 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...