Pozůstalí po zastřelené černošce Breonně Taylorové, kterou v březnu zastřelila...

Pozůstalí po zastřelené černošce Breonně Taylorové, kterou v březnu zastřelila policie dostanou města Louisville odškodnění ve výši 12 milionů dolarů. (15. srpna 2020) | foto: AP

Pozůstalí po zastřelené černošce dostanou od města 12 milionů dolarů

  • 718
Americké město Louisville vyplatí dvanáct milionů dolarů (asi 271 milionů Kč) pozůstalým po černošce Breonně Taylorové, kterou v březnu zastřelila místní policie. Zástupci města ve státě Kentucky navíc slíbili, že městskou policii zreformují, uvedly agentury.

Smrt Taylorové byla jedním z důvodů demonstrací proti policejnímu násilí a rasismu, které zachvátily USA v posledních měsících.

„Hluboce, hluboce se omlouvám za Breonninu smrt,“ uvedl starosta Louisville Greg Fischer. „Moje administrativa nebude otálet, aby zahájila potřebné reformy a zabránila tomu, aby se tragédie jako tato opakovala,“ dodal.

Podle Tamiky Palmerové, matky zastřelené černošky, je mimosoudní vyrovnání a slib policejní reformy „jen začátkem toho, aby se Breonně dostalo spravedlnosti“.

Šestadvacetiletou zdravotnici Breonnu Taylorovou zabili policisté v březnu při nezdařené protidrogové razii v jejím louisvillském bytě. Vtrhli do něj, aniž by jeho obyvatele varovali. Taylorová zahynula při následné přestřelce mezi policií a jejím partnerem.

Jméno Breonny Taylorové často zaznívá na demonstracích příznivců hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Protesty bezprostředně vyvolala až květnová smrt černocha George Floyda ve městě Minneapolis.

Louisvillská policie už v červnu kvůli zásahu, který skončil smrtí Taylorové, propustila jednoho z policistů, jenž měl akci na starosti. Zdůvodnila to „mimořádnou lhostejností k hodnotě lidského života“.

Dva další zasahující policisty nadřízení přeřadili na jinou práci. Ani jeden z nich zatím nečelí trestnímu stíhání.

USA zachvátila vlna demonstrací proti policejnímu násilí:

6. září 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video