Komediální a občas hrubý projev maskuje absenci vize, líčí Johnsona lingvisté

  • 139
Směs odkazů na antiku s populární kulturou a občasnou hrubostí. Tak hodnotí lingvisté rétoriku nového britského premiéra Borise Johnsona. Ten ve středu v úřadu oficiálně vystřídal Theresu Mayovou. A zatímco v Británii se množí vtipy na jeho adresu, v Turecku úspěch Johnsona oslavují. I přesto, že kdysi vyhrál soutěž o nejurážlivější báseň o tamním prezidentu Erdoganovi.

Nastupující britský premiér se kdysi chlubil, že umí nazpaměť odcitovat prvních sto řádek Homérovy Iliady ve starořečtině. Někteří lingvisté a pozorovatelé si všímají jeho bombastického projevu a poněkud esoterické slovní zásoby okořeněné občasnou hrubostí a chvilkami chaotického burácení. 

Jinými slovy: bývalý londýnský starosta svými vyjadřovacími schopnostmi už dlouho přede politickou zlatou nit, píše agentura Reuters. 

Ve svých zdánlivě nepřipravených projevech Johnson míchá odkazy na antiku s populární britskou kulturou a nestydí se získávat si stoupence občasnými kontroverzními výroky, které jsou nyní považovány za britské koloniální přežitky.

„Johnsonova mluva je často směsicí nečekaných metafor či slovních obratů, hyperbol a nostalgie - často s velmi specifickým britským nádechem,“ uvedl Philip Seargeant, který vyučuje aplikovanou lingvistiku na anglické vysoké škole The Open University.

Na nástup Johnsona zareagoval britský tisk...

24.července 2019 v 03:55, příspěvek archivován: 24.července 2019 v 15:58

The Sun Boris Johnson front page. "Hey Dude! Don't make it bad" https://t.co/76lobFTtN4

Johnsonův přednes je také zásadní, pokračoval Seargeant s tím, že nový premiér své až „falešně hrdinské“ frázování dokresluje hlasitým a jistým způsobem sebeironickým vystupováním, což nakonec působí lehce komediálně.

Johnsonova mluvnická drzost patří k jeho charakteristickým rysům již dlouho - počínaje v dobách, kdy byl členem debatních kroužků na výběrové internátní škole pro chlapce Eton College a na Oxfordské univerzitě či, když později jako začínající novinář psal články kritizující Evropskou unii.

Jako politik využíval svého poutavého projevu v televizních show či ve funkci londýnského starosty. Běžně také pobuřoval vedení konzervativců svými projevy na výročních konferencích, zatímco mnohé nové členy strany okouzloval.

Johnson je taktéž autorem několika knih, včetně biografie jeho hrdiny - britského válečného premiéra Winstona Churchilla - a za svůj každotýdenní sloupek v britském listu The Telegraph Johnson dostává měsíčně zaplaceno 22 917 liber (přes 655 tisíc korun korun). Lingvisté nicméně za Johnsonovou slovní akrobatikou spatřují mnohem vypočítavější práci s jazykem.

...i uživatelé sociálních sítí:

23.července 2019 v 23:47, příspěvek archivován: 24.července 2019 v 15:56

Here is the Boris Johnson plan for Brexit. https://t.co/QPOVffG022

„Ve veřejném prostoru si přinejmenším nasazuje masky rozzuřeného řečníka, přívětivého společníka a blekotajícího amatéra,“ uvedl Paul Chilton, profesor lingvistiky z Lancasterské univerzity. „Ví, že na publikum působí, když ho rozesměje, a je si zároveň vědom, že to maskuje nedostatek politické vize, neochotu přijmout závazky, polopravdy, nepravdy a ignorování faktů - to vše je v pozici showmana zkrátka irelevantní,“ doplnil Chilton.

Pětapadesátiletý Johnson se stal premiérem poté, co v úterý vyhrál souboj o pozici lídra Konzervativní strany. Sám tvrdí, že jeho zkušenosti z dob, kdy byl starostou Londýna a ministrem zahraničí dokazují, že politice rozumí. Obvinění z podstrkování lží přičítá tomu, že jeho výroky byly vytrženy z kontextu.

Přesto však Johnsonova přehnaná přirovnání mnohdy vyvolávají silné pocity, píše Reuters. Neúspěšná dohoda premiérky Theresy Mayové by podle Johnsona dala Británii „status kolonie“. V kampani před brexitovým referendem Johnson poznamenal, že EU se snahou vytvořit superstát dala na dráhu Adolfa Hitlera a Napoleona.

Dříve Johnson o někdejším americkém prezidentovi Baracku Obamovi prohlásil, že je z části Keňan a má v sobě zděděný odpor k britskému impériu. V roce 2016 britský politik prohlásil, že by mu trvalo příliš dlouho se omluvit za svůj bohatý seznam kritických poznámek, které měl k světovým politikům.

Někteří nejsou z výhry charismatického politika právě nadšení:

23.července 2019 v 14:31, příspěvek archivován: 24.července 2019 v 15:57

Most of Britain after hearing Boris Johnson is prime minister. #NotMyPM https://t.co/xieCZ1610E

Zároveň však Johnson, celým jménem Alexander Boris de Pfeffel Johnson obdivuje antické Řecko jako málokterý politik. Na univerzitě se věnoval klasickým studiím a ovládá tak starořečtinu a latinu. V nedávném rozhovoru s talkRADIO se během několika minut přesunul od přiznání, že si vyrábí z kartónu modely londýnských autobusů k tomu, že obdivuje starověkého aténského demokratického státníka Perikla.

Jednou přirovnal muslimky v burkách k „poštovním schránkám“, za což se při nedávné televizní debatě omluvil. Jeho recenze aut z dob, kdy pracoval jako novinář, překypovaly hrubými sexuálními metaforami. Řadící páku například označoval za kočku a o anglické krajině prohlásil, že „rozevírá své dobře rostlé nohy, aby se na ní mohl vrhnout italský hřebec“, čímž myslel Ferrari F430.

Johnson se narodil v New Yorku, stejně jako americký prezident Donald Trump, ke kterému bývá často přirovnáván. Twitter však nastupující britský premiér používá o poznání méně. „Johnson využívá podobné rétorické triky jako Trump,“ uvedl Seargeant s tím, že často přisuzuje urážlivé výroky jiným lidem. „To alespoň zdánlivě vytvoří prostor pro popírání,“ uzavřel.

I podobnosti - fyzické i jiné - s americkým prezidentem neváhají vtipálci využít:

24.července 2019 v 14:51, příspěvek archivován: 24.července 2019 v 15:57

Trump's congratulation to #BorisJohnson. Maybe the best cartoon about this mess. Thank you @MarianKamensky1 #DonaldTrump Via @valeriel https://t.co/bOinEuBViA

Legraci si udělala i herečka Lena Headey známá ze seriálu Hra o trůny:

24.července 2019 v 15:02, příspěvek archivován: 24.července 2019 v 16:14

Perfection! #BorisJohnson #DonaldTrump https://t.co/EFo0w43FmQ

V Turecku úspěch „osmanského vnuka“ oslavují

Do blonďatého exnovináře by možná málokdo řekl, že má něco společného s Tureckem. Zvlášť poté, co napsal sprostou básničku o tamním prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi popisující, jak souloží s kozou, a vyhrál tak tisíc liber v soutěži týdeníku The Spectator o „nejurážlivější báseň o Erdoganovi“.

Přesto podle agentury Reuters nástup Johnsona do funkce britského premiéra přijímají Turci s nadšením. Důvodem je totiž Johnsonovo rodinné zákulisí: jeho pradědeček Ali Kemal byl tureckým novinářem a později také posledním ministrem vnitra Osmanské říše. 

Některá turecká média či politici tak nového předsedu vlády označují jako „Borise Turka“ nebo „osmanského vnuka“.

„Osmanský vnuk premiérem,“ hlásil na titulní straně opoziční deník Sözcü. Politici a média podle Reuters prohlašují, že výměna v čele britské vlády by mohla prospět vztahům Británie s Tureckem. V tomto smyslu se vyjádřil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když v úterý gratuloval Johnsonovi ke zvolení do čela Konzervativní strany.

Johnsonův vztah k vlasti jeho předků nebyl vždy pozitivní. V roce 2016 například budoucí britský premiér vyzval tehdejšího šéfa vlády Davida Camerona, aby v Evropské radě vetoval snahu o připojení Turecka k Evropské unii.

Například obyvatelé turecké vesnice Kalfat, odkud Johnsonovi předkové pocházeli, ale zřejmě kontroverznímu britskému politikovi odpustili. Jeden z místních obyvatel turecké agentuře Demirören News Agency řekl, že lidé ve vesnici jsou na Johnsonův úspěch hrdí. 

Místní vůdce Bayram Tavukçu Johnsonovi rovněž poblahopřál a tlumočil přání vesničanů, kteří se prý chtějí za Johnsonem vydat do Británie a pogratulovat mu osobně.

Boris Johnson si zahrál také v britském seriálu EastEnders:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video