Propaganda? Mladým nevadí. Píseň o Kimovi napodobují po celém světě

  • 12
Nahrávání „coverů“ na hudební nástroje a především tanečky. Hodně tanečků. To jsou následky zveřejněného oslavného songu severokorejského diktátora Kim Čong-una ve světě. Uživatelé mobilní aplikace TikTok píseň s názvem „Přátelský otec“ přirovnávají k melodickému hudebnímu žánru k-pop a její poslouchání si viditelně užívají.

Ačkoliv si uvědomují, že jde o propagandistický materiál, asi jen málo z nich ví, co slova znamenají. Píseň vzbudila zájem hlavně mezi uživateli generace Z, tedy lidmi narozenými zhruba v období let 1995 až 2010.

„Zpívejme o Kim Čong-unovi, našem skvělém lídrovi. Chlubme se jím, naším přátelským otcem. Srdečný jako tvoje matka, laskavý jako tvůj otec. Ve svých rukou drží deset milionů dětí a pečuje o ně celým svým srdcem...“

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

To je jen začátek minulý měsíc publikované písně, která má zajistit budování popularity a kultu severokorejského vůdce Kim Čong-una – muže, který navzdory zákazům a sankcím rozvíjí jaderný program, testuje balistické rakety a slibuje válku „nepřátelským státům“. Toho muže, v jehož zemi neexistují základní práva jako svoboda slova, pohybu nebo politický pluralismus.

Propagandistická píseň ovšem od minulého týdne trenduje až za hranicemi takřka hermeticky uzavřené KLDR. Někteří uživatelé aplikace původem z Číny, která je určená k tvorbě krátkých videí na TikToku, si melodii oblíbili a v sestřizích na ni tančí.

Soft propaganda: Kimovi youtubeři mají zlepšit image Severní Koreje ve světě

Jiní ji zase napodobují na dechové nástroje či klávesy a šíří notový zápis. Žánr přirovnávají ke k-popu, který spojuje pop, elektropop, hip hop a RnB. Ten přitom vznikl v sousední „nepřátelské“ Jižní Koreji.

Uživatelé TikToku v komentářích píší, že je to skvělá melodie. „Taylor Swiftová nečekala, že ji hned po vydání nového alba někdo převálcuje,“ vtipkuje jeden z fanoušků. Další ji hodnotí jako pecku a poznamenává, že by nahrávka měla dostat Grammy. Někteří uznávají, že písničku nemohou přestat poslouchat, jiní ji přirovnávají k hitům legendární skupiny ABBA.

Líbí se vám oslavná píseň na Kima?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 13. května 2024. Anketa je uzavřena.

Odborníci na propagandu, které cituje zpravodajství BBC, zmiňují, že právě chytlavost je podstatným nástrojem propagandistického hitu. Píseň pak v potenciálních obětech v KLDR zasévá pocit loajality ke komunistické straně a její ideologii.

To si však většina západních posluchačů uvědomuje. Videa s hudbou totiž doplňují o popisek, že jde o severokorejskou propagandu a oni tak jen reagují na její publikování a marné nabádání, aby ji nešířili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video