Premiér Boris Johnson (vpravo) během diskuse s Jeremy Corbynem v britském...

Premiér Boris Johnson (vpravo) během diskuse s Jeremy Corbynem v britském parlamentu. | foto: Reuters

Britští poslanci zamítli předčasné volby, hlasovali i proti tvrdému brexitu

  • 711
Britští poslanci odmítli premiérův návrh na předčasné volby. Johnson potřeboval souhlas nejméně 434 poslanců, pro volby jich ale hlasovalo jen 298. Premiér je navrhl poté, co poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu ve středu schválili návrh zákona, který má Johnsonovi zabránit vyvést Británii 31. října z Evropské unie bez dohody s Bruselem.

Předlohu zákona podpořilo 327 zákonodárců, proti se jich postavilo 299. Návrh nyní poputuje do horní komory, Sněmovny lordů. Vládě dává zákon čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě neřízeného odchodu z unie. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Premiér Johnson již dříve avizoval, že v případě schválení návrhu zákona v dolní komoře parlamentu nechá hlasovat o vypsání předčasných voleb. Konat by se podle něj měly 15. října, tedy dva dny před summitem EU v Bruselu a o něco více než dva týdny před plánovaným termínem brexitu.

„Země musí rozhodnout, jestli to bude vůdce opozice nebo já, kdo to pojede vyřešit do Bruselu,“ prohlásil Johnson. „Jestliže budu premiérem, budu se snažit dosáhnout dohody. A věřte mi, že vím, že to dokážu,“ řekl a dodal, že právě z tohoto důvodu „se musí v úterý 15. října konat volby“. 

„Premiér tvrdí, že má strategii. Nedokáže nám ale říci, jakou. Větším problémem ale je, že to nedokáže říct ani Evropské unii,“ řekl v reakci na Johnsonova slova lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Premiérovu brexitovou strategii označil za „císařovy nové šaty“ podle jedné z Andersenových pohádek.

Snaha o vypsání předčasných voleb byla podle Corbyna „cynický krok cynického premiéra“ a „falešná hra“, která není hodna Johnsonova úřadu. Labouristé podle něj jsou připraveni se s konzervativci utkat ve volbách, ale až v okamžiku, kdy bude návrh zákon schválený ve středu Dolní sněmovnou definitivně přijat a formálně potvrzen královnou.

Snaha dát vládě čas k vyjednávání

Návrh zákona Dolní sněmovně předložil poslanec Hilary Benn z řad opozičních labouristů. „Cílem je dát vládě čas, který potřebuje, aby mohla dělat svou práci,“ prohlásil Benn. 

„Zmiňuji to, protože není úplně jasné, zda probíhají nějaká vyjednávání,“ dodal s tím, že to nevypadá, že by existoval v jednáních s EU nějaký nový návrh. „Čemuž nerozumím, vzhledem k tomu, že jsem si myslel, že na tom vláda již od července pracuje, co to jde,“ poznamenal podle BBC se sarkasmem v hlase.

Před závěrečným hlasováním o samotném návrhu zákona poslanci zamítli jeden pozměňovací návrh, další ale překvapivě přijali. V Dolní sněmovně nicméně v druhém případě panoval zmatek, a není tak jasné, zda byl dodatek přijat záměrně nebo nedopatřením. Neshodují se na tom ani britští novináři. Důvodem přijetí dodatku nicméně byla skutečnost, že vláda nevyslala k hlasování svého zástupce.

Schválený dodatek poslance Stephena Kinnocka vrací do hry brexitovou dohodu vyjednanou bývalou premiérkou Theresou Mayovou, a to v její verzi předložené po jednáních s opozičními labouristy v dubnu a květnu letošního roku. Pokud bude tedy muset premiér požádat na základě ve středu schváleného zákona o odklad termínu brexitu, protože se mu nepodaří vyjednat novou dohodu nebo protože poslanci neschválí brexit bez dohody, bude o odklad usilovat s cílem, aby byla schválena dohoda expremiérky Mayové. Nebude tedy žádat Evropskou unii o odklad, aniž uvede jasný důvod.

Jestliže Sněmovna lordů návrh zákona proti brexitu bez dohody pozmění, vrátí se zpět do Dolní sněmovny. Konzervativní členové Sněmovny lordů přitom předložili přes 90 dodatků, jejichž projednáním chtějí celý proces schvalování pozdržet, aby se nestihl před avizovanou nucenou přestávkou v zasedání parlamentu.

Kritika zákona

Johnson návrh zákona dlouhodobě kritizuje. Říká, že Velké Británii brání ve vytvoření oboustranně prospěšné dohody s EU. Dává totiž unii možnost rozhodnout, jak dlouho v ní ještě Británie setrvá. Irský ministr zahraničí Simon Coveney v reakci na Johnsonova slova o pokroku v jednáních ve středu uvedl, že Británie zatím EU nepředložila jediný návrh, jak situaci s brexitem vyřešit.

Předseda vlády utrpěl v úterý večer v parlamentu porážku, když poslanci navzdory vládě prosadili na středeční program Dolní sněmovny debatu právě o tomto zákonu. Návrh tehdy podpořilo i 21 konzervativců, ti budou nyní vyloučeni ze strany.

24. července 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video