Americký prezident Joe Biden při projevu na Wilkesově univerzitě v Pensylvánii (30. srpna 2022) | foto: ČTK

Za bezpečnější zemi. Biden chce v USA zakázat útočné zbraně

  • 215
Americký prezident Joe Biden je odhodlaný zakázat ve Spojených státech útočné zbraně. Pochválil policisty za jejich odhodlání a službu ve jménu bezpečnosti amerických občanů. Demokratický prezident naopak zkritizoval republikánské zákonodárce a vymezil se také proti útokům na FBI kvůli vyšetřování svého předchůdce Donalda Trumpa.

Americký prezident Joe Biden je odhodlaný zakázat ve Spojených státech útočné zbraně. Prohlásil to před více než pětistovkou posluchačů na Wilkesově univerzitě v Pensylvánii. Pochválil policisty za jejich odhodlání a službu ve jménu bezpečnosti amerických občanů.

Demokratický prezident naopak zkritizoval republikánské zákonodárce, kteří se postavili proti jeho plánům na navýšení financování vymáhání práva a snížení násilí páchaného střelnými zbraněmi.

„Pojďme zajistit bezpečnější Ameriku,“ řekl Biden. „Jsem odhodlaný zakázat v této zemi útočné zbraně. Opravdu odhodlaný,“ dodal. „Musíme jednat kvůli všem těm dětem, které jsou každý den zastřeleny na našich ulicích a které se nikdy nedostanou do zpráv,“ zdůraznil.

Polofašismus, nebo demokracie. Vyberte si, vyzval Biden před volbami do Kongresu

Základem je podle Bidena důstojnost a potřeba jistoty, že děti mohou ze školy bezpečně na hřiště a domů, aniž by je někdo ohrožoval. Prezident citoval statistiky, podle kterých loni v USA střelnou zbraní zemřelo 48 tisíc lidí. Kvůli střelbě podle Bidena loni v USA zemřelo více dětí, než zemřelo celkem policistů a vojáků v aktivní službě.

Biden hovořil o vysokých nárocích, které společnost klade policisty a očekávání, že budou nejen ochránci, ale také psychology a sociálními pracovníky. Přitom nejsou podle prezidenta dostatečně financováni. „Chci pomoci komunitám s náborem, zaměstnáním a výcvikem dalších 100 tisíc policistů pro práci v komunitách,“ uvedl Biden.

„Nechutné“ útoky na FBI

„Je nechutné vidět nové útoky na FBI, ohrožování života strážců zákona a jejich rodin za to, že jednoduše prosazují zákon a dělají svou práci,“ řekl Biden před více než pětistovkou posluchačů na Wilkesově univerzitě v Pensylvánii. „Jsem proti tomu, aby byla policie zbavena prostředků. Jsem také proti tomu, aby byla zbavena prostředků FBI,“ dodal.

Vyšetřování iniciovala únorová zpráva amerického národního archivu ministerstvu spravedlnosti o tom, že instituce obdržela 15 krabic s dokumenty, které se nacházely v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago.

V nich bylo skoro 200 tajných spisů, z nichž polovina s označením tajné a přísně tajné. Podle vyšetřovatelů se dalo předpokládat, že obsahovaly tajné informace o americké obraně. Agenti FBI 8. srpna prohledali Trumpovu rezidenci a zabavili množství dalších dokumentů.

Trump a někteří jeho spojenci označují vyšetřování za politicky motivované, opakovaně také zpochybnil legitimitu samotné FBI. Agentura a její zaměstnanci se po srpnové prohlídce v exprezidentově rezidenci stali terčem ostré kritiky a výhrůžek násilím. Někteří republikáni v souvislosti s případem navrhli, aby byly FBI odebrány finanční prostředky.

Biden vystupoval v rodné Pensylvánii, která je podle agentury Reuters jedním z klíčových států při prezidentských volbách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video