Herečka se soudního líčení neúčastnila kvůli zdravotním problémům.

Herečka se soudního líčení neúčastnila kvůli zdravotním problémům. | foto: Profimedia.cz

Bardotová dostala pokutu za urážku muslimů

  • 114
Herečce Brigitte Bardotové uložil francouzský soud pokutu patnáct tisíc eur (390 tisíc korun) za podněcování k rasové nenávisti. Důvodem jsou její výroky o muslimech v dopise, který předloni zaslala tehdejšímu ministru vnitra Nicolasi Sarkozymu.

Třiasedmdesátiletá herečka v nich protestovala proti rituálnímu zabíjení zvířat muslimy.

Bardotovou kritizovalo několik protirasistických sdružení, která jí vytýkala, že "provokuje k diskriminaci nebo rasové nenávisti".

"Už máme dost toho, aby nás tato populace, která ničí naši zemi, vodila za nos," napsala Bardotová v roce 2006 v dopise, který uveřejnil časopis Info-Journal a byl distribuován stoupencům nadace Brigitte Bardotové.

Herečka se soudního líčení neúčastnila kvůli zdravotním problémům, má potíže s pohybem. Soudu zaslala dopis, ve kterém píše, že je "unavená a zhnusená pronásledováním těmito sdruženími".

Veřejná žalobkyně prohlásila, že i ona je unavená, protože Bardotová byla za posledních deset let za podobná vyjádření odsouzena už čtyřikrát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video