V Katalánsku přetvářejí v tradiční kakající panáčky i známé osobnosti. Zde fotbalista Lionel Messi. (4. listopadu 2021) | foto: Profimedia.cz

Kakající Messi i Trump. V Barceloně prodávají figurky z katalánských betlémů

  • 16
V Barceloně otevřeli první obchod, který prodává různé variace tradiční postavičky katalánských betlémů. Nejde o zvířátko ani o další postavy, jež jsou obvykle k vidění v evropských betlémech. Prodávají se tam figurky kakajících panáčků, ale také jejich variace v podobě slavných osobností se staženými kalhotami, případně vytaženou sukní či dokonce sutanou.

Figurka takzvaného caganera (tedy kakáčka) má několik staletí starou tradici a v minulosti představovala rolníka, který takto zároveň hnojí své pole. Postavička je proto symbolem očekávání dobré úrody a má rodině přinášet štěstí.

V nově otevřeném obchodě, který se nachází v historické čtvrti města  Barri Gòtic, lze koupit na 530 různých postaviček politiků, hudebníků, historických, filmových i literárních postav. Nechybí mezi nimi ani královna Alžběta II., exprezidenti Donald Trump a Barack Obama, současní prezidenti Vladimir Putin a Joe Biden i jeho viceprezidentka Kamala Harrisová či bývalá kancléřka Angela Merkelová. 

Za pár eur si lze koupit i „kakající“ Marilyn Monroeovou, ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou, Michelangelova Davida, ale také třeba papeže Františka.

V prodejně kuriózních betlémových figurek lze rovněž vidět, jak se předměty vyrábějí a ručně malují. V budoucnu by si tam měli moci turisté i namalovat svou figurku. 

„Chceme, aby se turisté seznámili s výrobou tohoto suvenýru, který je symbolem Katalánska,“ řekl místní televizi Marc Alós z rodinné firmy Alós-Pla, která tyto figurky vyrábí už třicet let. 

Mezi její nejprodávanější v předchozích letech patřili američtí prezidenti, katalánští premiéři či argentinský fotbalista Lionel Messi, který hrál do letoška za klub FC Barcelona „Caganerové“ se dají koupit i přes internet, kde lze objednat také speciální sady politiků, hudebníků, komiksových hrdinů a také sadu zdravotníků s rouškami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video