Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nová balkánská trasa uprchlíků do Německa vede přes Polsko, tvrdí televize

  10:51
Z Polska se stal klíčový bod na cestě migrantů do Německa, informuje německá veřejnoprávní televize ARD. Policie na jihu Bavorska se během běžných služeb stále častěji setkává s případy ilegálního přechodu hranice. Do oběda na jedné stanici napočítala dokonce 108 takových případů.
Polští vojáci staví plot na polsko-ruské hranici. (3. listopadu 2022)

Polští vojáci staví plot na polsko-ruské hranici. (3. listopadu 2022) | foto: Profimedia.cz

Počet nelegálních vstupů na německé území rychle roste, a to už dva roky. Za měsíc německá policie případů, kdy lidé vjedou do země bez potřebných dokladů nebo víz, eviduje více než 10 000. Předloni jich nebyla za měsíc ani polovina.

A ještě něco se změnilo: stěžejním místem pro pohraničníky už nejsou přechody s Rakouskem, ale s Polskem. Zdroje v bezpečnostních kruzích říkají, že na podzim se počty vždy zvyšují, letos je to ale nebývalé. Saský ministr vnitra Armin Schuster z konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) mluví už o „skutečné migrační krizi“.

Berlín ujišťuje o spolupráci s ČR proti migraci, bavorský lídr chce víc policistů

Důvodem je to, že Polsko se stalo klíčovým bodem na cestě migrantů do Německa. Jednak se balkánská trasa přesunula do Polska, jednak je tu Rusko, které společně s Běloruskem dále posílá migranty do EU. Zatím není jasné, zda nějaký vliv má i polská aféra týkající se udělování víz za úplatu ve zrychleném režimu a bez náležitých prověrek.

Balkánská trasa, kterou se do Německa dostává většina migrantů, vede z Turecka a pokračuje k cíli už ne přes Rakousko, ale přes Polsko. Podle informací rozhlasových stanic WDR a NDR a deníku Süddeutsche Zeitung z pohovorů pracovníků Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) se žadateli o azyl vyplývá, že především Syřané přicházejí do Polska, částečně ale i do Česka, přes Srbsko, Maďarsko a Slovensko.

Mohou za to i přísnější kontroly v Rakousku

Lidé z bezpečnostních kruhů udávají různé důvody pro změnu balkánské trasy. Vliv mají kontroly na hranicích mezi Rakouskem a Německem. Migranty mířící do Německa odrazuje také to, že je Rakousko při jejich registraci pečlivější než dříve. A roli hraje i situace na hranicích s Chorvatskem, odkud už léta přicházejí zprávy, že policie běžence násilně vytlačuje od hranic.

Vznikla proto oklika přes Srbsko, Maďarsko a Slovensko do Polska, i když někteří migranti z ní na Slovensku „odbočí“ a do Německa míří přes Česko. Nejmenovaní bezpečnostní činitelé tvrdí, že úřady v zemích podél balkánské trasy nemají zájem na registraci migrantů, protože by pak byly samy odpovědné za jejich žádosti o azyl. V různých městech na severu Srbska působí organizované skupiny pašeráků lidí, které ovládly celé úseky balkánské trasy. Migrace je totiž také obchodem. Pašeráci se snaží dělat co nejlepší nabídky a vyhledávat nové cesty.

Chceme zastavit nelegální a nehumánní migraci do Evropy, řekl v Polsku Fiala

Kromě balkánské trasy přicházejí migranti do Polska z Běloruska. Podle údajů braniborského ministerstva vnitra v současnosti asi polovina osob v přijímacích zařízeních se do EU dostala přes Moskvu a Minsk. Mnoho z nich mělo ruská nebo běloruská víza a před cestou žili delší čas v Turecku nebo v Íránu či Spojených arabských emirátech. „Tuto cestu si lze rezervovat včetně letenky, víz do Ruska a Běloruska a následného propašování,“ uvedlo braniborské ministerstvo vnitra. Vzhledem k tomu, že jde o nákladnou cestu, splácejí ji migranti pašerákům po příchodu do cílové země třeba ze sociálních dávek.

2. listopadu 2022

Zločin a politika působí ruku v ruce

Od roku 2021, kdy Moskva migranty využila jako zbraň proti EU, bezpečnostní činitelé Rusko bedlivě sledují. Nicméně říkají, že za současným migračním tlakem Rusko nevidí. Ruské úřady ovšem dohlížejí na udělování víz a v polovině loňského roku pravidla ještě uvolnily. Zároveň i na této cestě vznikl „byznys s migrací“, a tak se dá říct, že zločin a politika působí ruku v ruce.

Na přímou cestu z Běloruska do Polska se vydává ale o něco méně lidí, což určitě souvisí i s robustním nasazením polské pohraniční stráže, kterou ovšem ochránci lidských práv obviňují z porušování zákonů. Polská vláda uvedla, že příliv migrantů z Běloruska je stále organizovanější a lépe skrytý. Poláci obviňují Bělorusko, že nejen že migranty k hranici dováží, vybavuje je ale i nářadím pro ničení bariéry na hranici nebo kamením, které pak házejí na polské policisty.

Polsko pošle na hranice s Běloruskem další policisty, kvůli wagnerovcům i migraci

Napětí na polsko-běloruské hranici vedlo ke vzniku oklik: na severu přes Litvu a na jihu přes Ukrajinu do Polska. Podle německých bezpečnostních činitelů nechává Bělorusko vždy po nějaké období na určitých úsecích hranice pašerákům volné pole působnosti.

To, že Rusko a Bělorusko nadále využívají migraci jako hybridní zbraň, vyplývá i z analýzy rizik unijní pohraniční agentury Frontex. Podle ní pravděpodobnost, že se toto bude dít, roste. Moskva má spojence i na jižní hranici EU. Ti mohou jednat, jak si budou přát partneři v Rusku, a vytvářet tlak na hranice sedmadvacítky z dalších stran.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Porota uznala Trumpa vinného z falšování plateb pornoherečce

30. května 2024  23:15,  aktualizováno  31.5

Porota v New Yorku ve čtvrtek shledala exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech...

Vondra straší a vyrobil si Turka, říká lídr Pirátů. Green Deal chce dodržet

31. května 2024

Piráti zůstali v kampani před eurovolbami prakticky jediní, kdo hájí současnou podobu Green Dealu....

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Švédsko nemá o rekruty nouzi. Zájemci o službu v armádě se jen hrnou

31. května 2024

Premium Západní země řeší nedostatečný zájem o službu ve svých armádách. Švédsko tento problém nemá – může...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...