V Sydney se vzbouřili trestanci, před ostrahou utekli na střechu

  • 18
Ve věznici s maximální ostrahou v australském městě Sydney v pondělí utekli trestanci. Vydali se na střechu tohoto nápravného zařízení. Z budovy káznice Parklea na západě města stoupal kouř a byly vidět také plameny. Speciální bezpečnostní jednotce se nakonec vzpouru podařilo zvládnout.

Věznici spravuje soukromá společnost MTC-Broadspectrum, která povolala speciální jednotky pro krizové situace. Podle vedení zařízení se na střechu dostalo čtrnáct vězňů, další padesátka na dvoře odmítla poslechnout pokyny ostrahy. Ta proto musela použít „chemickou munici“, uvedla mluvčí věznice. 

Vzpouru zachytily kamery na vrtulníku. Na záběrech jsou podle listu The Sydney Morning Herald vidět trestanci ležící na dvoře na zemi s rukama za hlavou. Uprchlíky ze střechy se nakonec také podařilo dostat pod kontrolu. 

Podle ředitele zařízení Paula Bakera teď zřízenci přepočítávají vězně a kontrolují stav věznice. „Odvedli skvělou práci, přičemž využili svůj specializovaný výcvik a celou situace bezpečně vyřešili,“ pochvaluje si Baker.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Sydney

Video