Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manévry s USA, inspekce z Francie. Arménie dráždí slábnoucí Rusko

  13:04aktualizováno  13:25
Na humanitární krizi v Náhorním Karabachu a blokádu Lačinského koridoru se rozhodla reagovat pařížská starostka Anne Hidalgová. Ve středu zavítala do regionu. Mezitím Arménie oznámila, že uspořádá vojenské cvičení s USA, což zvedlo ze židle Rusko, kterému se moc na Kavkazu začíná sypat pod rukama. „Spoléhat na Rusko byla strategická chyba,“ prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan.
Pařížská starostka s delegací na území Náhorního Karabachu (30. srpna 2023)

Pařížská starostka s delegací na území Náhorního Karabachu (30. srpna 2023) | foto: Profimedia.cz

Poněkud neočekávaná mise se ve středu ocitla v oblasti Náhorního Karabachu. Francouzští politici, kteří se běžně zabývají spíš stavebními povoleními a důchody popelářů než napjatou zahraniční politikou na odlehlém okraji Evropy, se sjeli do regionu, v němž už několik měsíců přetrvává neutěšená humanitární krize.

Starostka Paříže se na arménském venkově objevila v doprovodu několika dalších aut s francouzskými regionálními činiteli. Za černými SUV a mikrobusy plnými zahraničních i tamních novinářů jelo deset bílých nákladních aut s humanitární pomocí, informoval i portál Politico.

Arménská enkláva na území mezinárodně neuznané Republiky Arcach, oblasti v Ázerbájdžánu, kterou z 95 procent obývají Arméni, je už týdny v důsledku blokády Lačinského koridoru odříznutá od dodávek potravin a pohonných hmot.

Ázerbájdžán škrtí Lačinský koridor. Baku nás nechá vyhladovět, bojí se Arméni

Rozhodnutí francouzských politiků je tak na jednu stranu pochopitelné. Ve Francii momentálně žije zhruba 750 000 Arménů, přičemž početné komunity sídlí právě v Paříži. Sám Elysejský palác se navíc v posledních měsících projevil jako hlavní zastánce karabašských Arménů a podpořil výzvy k mezinárodním zárukám jejich bezpečnosti.

Na druhou stranu ale rozhodnutí dokazuje, že situace začíná být opravdu alarmující. Hidalgová už vyzvala prezidenta Emmanuela Macrona, aby prosadil rezoluci Rady bezpečnosti OSN k této situaci, a před novináři dodala, že Arménům v Karabachu hrozí „genocida a etnické čistky z rukou autoritářského státu v regionu (Ázerbájdžánu, pozn. red.)“.

Francouzské kamiony s humanitární pomocí pro Armény v Náhorním Karabachu stojí...

Kamiony s francouzskou humanitární pomocí navíc zůstaly ve středu trčet v už tak dlouhé koloně, která již několik týdnů čeká na povolení ke vstupu. Ázerbájdžánské kontrolní stanoviště instalované na kdysi jediné silnici vedoucí do Náhorního Karabachu i z něj, je beznadějně zablokované.

Za cenu ázerbájdžánského zemního plynu

V Karabachu i nadále roste kritika Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se totiž začala poohlížet po zemním plynu z Ázerbájdžánu. Chtěla tak nahradit dodávky z Ruska, o něž Evropa přišla v důsledku války na Ukrajině.

Čerpací stanice Ázerbájdžán v ohrožení. Udrží Brusel mír i dodávky ropy?

Myšlenka to byla šlechetná: Vzhledem k tomu, že Rusko zaměstnává válka proti Ukrajině, Brusel doufal, že by mohl posílit svou přítomnost právě na Kavkaze. Chtěl vybudovat hospodářské vazby s Ázerbájdžánem a zároveň nabídnout politickou podporu sousední Arménii ve snaze udržet křehkou rovnováhu mezi oběma soupeřícími státy.

Praxe ale pokulhává. Podle jednoho z členů delegace, Bruna Retailleaua, šéfa pravicových Republikánů ve francouzském Senátu, toto rozhodnutí jen popudilo ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. Z Baku teď zní hlasy, že Francouzi pod tlakem arménské komunity Ázerbájdžán démonizují.

Arménie v paktu s USA

Aby napětí v dlouholetém sporu nebylo málo, Arménie do celé patálie nenápadně přizvala i Spojené státy, s nimiž plánuje společné vojenské cvičení. Ve středu o tom informovala agentura AP . Cvičení začne již v pondělí.

Arménské ministerstvo obrany uvedlo, že cílem je připravit jednotky na mezinárodní mírové operace. Neuvedlo, kolik vojáků se cvičení zúčastní, ani neupřesnilo, jaké činnosti budou v rámci cvičení probíhat. „Pokud jde o cvičení, jistě tato zpráva vyvolává znepokojení, zejména za aktuálních okolností,“ řekl neprodleně po oznámení mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Rusko válčí na Ukrajině a nedohlíží na mír v Karabachu, čílí se Arméni

Oblast, o níž se znesvářené zakavkazské země přou už léta, má totiž být pod ochranou ruských mírových sil rozmístěných v rámci příměří, které v roce 2020 válku oficiálně ukončilo. Moskva je však stále víc zaměstnána svou invazí na Ukrajinu a Arménie si opakovaně stěžuje, že ruské mírové síly nedělají nic pro otevření Lačinského koridoru, i když je to jejich povinnost.

„Pašinjan, zrádce národa“

Ostrou rétoriku vůči Rusku už tak zahájil i arménský premiér Nikol Pašinjan. Prohlásil, že spoléhat se v otázkách bezpečnosti výhradně na Rusko byla strategická chyba. Moskva podle něj nebyla schopná plnit své úkoly a v současné době její role v regionu upadá.

V rozhovoru pro italský deník La Repubblica Pašinjan dokonce obvinil Rusko, že nedokázalo zajistit bezpečnost Arménie „tváří v tvář agresi sousedního Ázerbájdžánu“.

Pašinjan také podle Reuters naznačil, že neaktivita ruských mírových sil jasně říká, že se Rusko chystá opustit jihokavkazský region. Ruská federace podle něj kvůli válce na Ukrajině nemůže uspokojit bezpečnostní potřeby Arménie. „Tento příklad nám ukazuje, že závislost na jediném partnerovi v bezpečnostních otázkách je strategickou chybou,“ dodal na závěr Pašinjan.

Proti kritice se nejprve na Telegramu vymezil ruský politolog Sergej Markov. Pašinjana označil za zrádce arménského národa „v jeho historické existenci“. „Rusko po staletí zachraňovalo Armény. A nyní se Pašinjan rozhodl zradit Rusko a přeběhnout k nepřátelům Ruska. K Francii, USA a NATO,“ napsal na sociální síti Markov.

„Všichni arménští politici by nyní měli jednat podle moudrých rad ruského ministerstva zahraničí. Dříve, než bude pozdě,“ pohrozil na závěr Markov.

V pátek na vývoj událostí reagovalo i ruské ministerstvo zahraničí. „Považujeme za nepřípustné podněcovat nepřátelství a nenávist mezi našimi národy na úkor obviňování Ruska ze všech potíží arménského lidu,“ stojí na Telegramu ruského resortu zahraničí.

Představitelé ministerstva také dodali, že Rusko je hlavním investorem do arménské ekonomiky, takže „je pro něj výhodné udržovat se zemí zdravé vztahy.“

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...